Naslovna / Zdravlje

Šta znači remisija kod karcinoma, a šta dovodi do recidiva

Priredio/la: O.M.|9:00 - 06. 08. 2022.

Remisija može trajati od nekoliko nedelja, meseci pa i do nekoliko godina, tokom ili nakon lečenja karcinoma

remisija kod kancera U toku remisije ćelije raka još uvek postoje u telu, karcinom se može ponoviti ili vratiti Foto: Shutterstock

Remisija se odnosi, najjednostavnije rečeno na stanje mirovanja bolesti, odnosno kada je lečenje maligniteta dalo rezultate i bolest se drži  „pod kontrolom“. Remisija može trajati od nekoliko nedelja, meseci pa i do nekoliko godina, tokom ili nakon lečenja.

Kada dolazi do remisije?

Prema navodima Nacionalnog instituta za rak (NCI), oboleli bi trebalo da ima smanjen broj ili težinu simptoma da bi se smatralo da je u remisiji.

Ulazak u remisiju ne znači da je osoba potpuno izlečena od raka. Kada se rak kod obolelog izleči, to znači da u telu nema tragova bolesti i da se više neće vratiti. Pošto u toku remisije ćelije raka još uvek postoje u telu, karcinom se može ponoviti ili vratiti.

Remisija – delimična i poptuna

Postoje dve vrste remisije – delimična i potpuna remisija.

Delimična remisija znači da je karcinom pozitivno reagovao na lečenje i da se smanjio. Iako to može značiti da osoba ima blaže simptome bolesti, ona ipak nije u potpunosti nestala.

Potpuna remisija znači da svi znaci, simptomi i tragovi ćelija raka više nisu prisutni i telu. Nakon 5 godina potpune remisije, neki lekari smatraju da mogu da kažu da je pacijent izlečen.

Biti u potpunoj remisiji ne znači nužno da je rak potpuno nestao, jer se može ponoviti godinama kasnije. Međutim, čak i ako se bolest vrati nakon potpune remisije, nova faza lečenja može vratiti kancer u novu remisiju.

Nega posle remisije

Kada obolela osoba počne sa lečenjem raka, lekar će morati da proveri kako reaguje na bolest. Ako oboleli postigne delimičnu remisiju, onkološki tim lekara će možda morati da prilagodi tretman kako bi pomogao u postizanju potpune remisije.

Nakon potpune remisije, oboleli će morati i dalje da ide na redovne kontrole, na kojima će lekar pratiti mogućnost ponovnog vraćanja bolesti, što bi, u slučaju da se pojave simptomi, moglo da ukaže na neophodnost dodatnog lečenja.

Nacionalni institut za rak navodi da će u prve dve, tri godine posle lečenja, obično biti potrebni kontrolni pregledi svakih tri do četiri meseca. Ukoliko bolest miruje u tom periodu, verovatno da će lekar redovne kontrole zakazivati na godinu dana. Ove godišnje kontrole uključivaće fizički pregled, testove krvi i druge analize specifične za prethodni tip kancera koji je osoba imala.

Tokom ovih pregleda, pacijenti koji su se suočili sa ovom teškom bolešću mogu razgovarati o svim emocionalnim ili fizičkim problemima, ako ih imaju kao posledicu borbe sa karcinomom. Poželjno je da pacijent sa lekarom razgovara o svim novim ili kontinuiranim simptomima bolesti, koji se javljaju. Prisustvo simptoma ne znači uvek da se karcinom vratio.

Ljudi koji su prošli remisiju trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarom o upotrebi novih lekova ili suplemenata, promenenama u porodičnoj istoriji bolesti, simptomima depresije i anksioznosti ukoliko se jave. Lečenje karcinoma takođe može izazvati neželjene efekte koji se javljaju mesecima ili godinama posle medicinskog tretmana. To se naziva kasni efekti o koojima bi takođe trebalo razgovarati sa lekarom.

Šta je recidiv?

Recidiv potiče od latinske reči recidivus što znači nešto što se ponovo pojavljuje. U medicinskom smislu to je vraćanje bolesti posle remisije. Iako se većina karcinoma ponavlja u prvih 5 godina, moguće je da se vrate i mnogo godina kasnije.

Karcinom se može vratiti na isto mesto gde je prvi put počeo ili se pojaviti na nekom drugom mestu u telu. Lekri će ispitati, kada se bolest pojavi, da li je reč o istoj vrsti kancera, ili se razvio neki potpuno novi oblik.

Remisija i recidiv – da li se kancer uvek vraća?

Kada obolela osoba postigne remisiju nakon lečenja, karcinom se naravno, ne vraća uvek.

ACS napominje da ne postoji mogućnost da lekari predvide postoji li i kolika je verovatnoća da se bolest vrati. Međutim, kako navode, veća je verovatnoća da će se ponoviti ako kancer brzo raste, uznapredovao je ili je metastazirao. Čak i ako dođe do recidiva, osoba može ponovo da postigne potpunu remisiju uz lečenje.

Remisija i kada je potrebno obratiti se lekaru

Lekar će verovatno preporučiti česte preglede u prvih nekoliko godina. Obolela osoba treba odmah da obavesti svog lekara ako oseti bilo kakve neobične znake ili simptome koji bi mogli eventualno ukazati na to da se bolest vratila.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Smrt fašizmu sloboda narodu
13:58, 06. 08. 2022.
Odgovori

Majka evo već dve godine posle operacije pankreasa na Prvoj hirurškoj u Beogradu od vrhunskih domaćih stručnjaka u remisiji,tom prilikom odstranjeni deo pankreasa slezina žuč i metastaze na jetri i okolnom tkivu oko 16 metastaza,šta reći našim doktorima osim veliko hvala.

Onkoloski pacijent
17:55, 06. 08. 2022.
Odgovori

Clanak je divan ali vise deluje kao SF. Svi pricaju o skriningu, rekli su mi da vise ne dolazim na mamografiju jer sad presla 65 godina i nisam vise rizicna grupa. Da bih dosla do onkologa na kontrolni pregled, operisala sam kancer pre 5 godina, treba da se sve slozi: da imam zakazano kod OP lekara petog u mesecu i da tada izadje spisak specijalista koji rade sledeci mesec, pa ako ima slobodnih termina da konacno zakazem pregled kod onkologa, Ako nema mog onkologa u spisku ili su vec zauzeti termini idemo iz pocetka sledeci mesec. A kad se sretnemo onkolog i ja on procita nalaze koje sam mu donela, Copy Paste napise nov izvestaj i kaze Dovidjenja. Nikakvog razgovora nema jer treba za nekoliko sati da primi nas na desetine. Kako ja to hitno da se obratim lekaru i kom ako primetim neke novine u mom organizmu?

Rajka
14:10, 08. 08. 2022.
Odgovori

Ja sam jedna od onih koja je imala rak pa metastaze pa remisiju pa recidiv pa remisiju. I na kraju benigni tumor na mozgu, menengeon. Operisana pa rađen gama nož ali sada delići lutaju po kičmi i infiltrirali se u nerv za govor. Svaki dan se pomolim Bogu da ne ide dalje više jer nemam snage, 15 godina to mene tako voza a vala i ja njega. Samo pozitivno.

Anna
22:07, 01. 02. 2024.
Odgovori

Prije 3 i po godine operirala veliki tumor, karcinom debelog crijeva. Uzimala oralno lijekove 1godinu.
Živim normalno, možda bih trebala više paziti na prehranu, manje raditi(muž je 100% invalid) ali za sada je sve ok. Prošla sam 70,ali se ne vide😀. Nadam se da ću biti zdrava do svoje smrti🤪. Svima bolesnima želim potpuno ozdravljenje i dobar život.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo