Naslovna / Zdravlje

Samolečenje covid 19 infekcije i greške koje najčešće pravimo

Piše: Vesna Stanimirović|9:00 - 16. 08. 2022.

Nemojte uzimati na svoju ruku antivirusni lek, zato što ste čuli da je neko drugi koristio ili zato što ga imate u kući. Ne treba zaboraviti da je covid 19 virusna infekcija, pa se uzimanje antibiotika na svoju ruku se takođe ne preporučuje – kaže dr Ognjen Gudelj, internista, karidolog-aritmolog

samolečenje covid 19 Dr Ognjen Gudelj: Volim da kažem da covid 19 infekciju treba da posmatramo kao “zemljotres” za ljudski organizam Foto: Shutterstock/privatna arhiva

Samolečenje je uobičajena praksa širom sveta. Tokom pandemije covid 19, stalni strah od izlaska iz kuće i odlaska u kovid ambulantu, utiče na broj poseta apotekama jer često odlučujemo da se lečimo sami. Međutim, važno je znati da je značaj rane dijagnostike i započinjanje lečenja na vreme kod covid 19 infekcije veoma bitno.

Rana dijagnostika i covid 19 infekcija

S ozbirom da sada, na sreću, ovaj soj virusa covid 19 donosi blaže simptome a i što su veće gužve u kovid ambulantama, skloniji smo da ne idemo kod lekara i da se lečimo sami. Koliko je to opravdano i postoje li neke greške koje pravimo tom prilikom, pitali smo gosta eKlinika portala mr sc med. dr Ognjena Gudelja, internistu, kardiologa-aritmologa.

Ono što je najbitnije, kao i kod svakog soja covid 19 infekcije do sada, je to da od momenta kada dobijemo visoku temperatutru, osetimo bolove u zglobovima, mišićima, zapušenost nosa, bolu u grlu i ostale simptome, koji su varirali iz godine u godinu, uradimo test (bilo brzi antigenski ili PCR).
Takođe, a verujem da su već svi naučili, potrebno je nakon dva dana od početka simptoma uraditi kompletnu krvnu sliku sa leukocitarnom formulom kao i faktore zapaljenja CRP i sedimentraciju. Dakle, sve ono što lekar preporuči a
što se po protokolu već primenjuje – kaže dr Ognjen Gudelj.

Da li infekcija prolazi uvek bez komplikacija

Do sada smo naučili da do pogoršanja tokom infekcije covid 19 dolazi naglo, a u ljudskoj prirodi je obično da se ponašamo po prinicipu “proći će”! Do kakvih sve stanja može dovesti odlaganje i kasno javljanje lekaru?

– Ono čega prvo treba da budemo svesni su činjenice da je velika većina nas već jednom, dva ili više puta preležala covid 19 infekciju tokom ove dve i po godine pandemije. Zatim, znamo da je preko 50 odsto ljudi u Srbiji vakcinisano (iako bih ja rekao i dalje nedovoljan broj). Sve ovo je dovelo do toga da nam je sada imunitet bolji nego na samom početku kada se pojavio covid 19.  Danas se ne javljaju simptomi koji su bili u junu, julu i avgustu 2020. godine ili početkom 2021. godine. Da li je virus oslabio ili smo mi ojačali, samim tim što je naš imuni odgovor jači pa su simptomi mnogo blaži, i nije praviše bitno.
Činjenica je, da danas nemamo kliničke slike kakve smo imali pre godinu i dve godine, kada smo svi mi izgubili neku dragu osobu
S druge strane, moramo da budemo svesni da je Republika Srbija obezbedila sve neophodne lekove potrebne za lečenje covid 19 infekcije. Naši lekari su u stanju da shodno simptomatologiji, vakcinalnom statusu, životnoj dobi i komorbitetima pacijenta pruže adekvatnu zaštitu. Mi imamo sve lekove koji se na svetskom i evropskom nivou po preporukama, koriste za lečenje covid 19 infekcije. Međutim, mnogi pacijenti su skloni da kažu “proći će samo od sebe”, moram reći da verovatno i hoće u velikom broju slučajeva, ali ni jednog trenutka ne treba zaboraviti da covid 19 može naneti veliku štetu organizmu – upozorava dr Ognjen Gudelj.

Samolečenje i uzimanje antivirusnih lekova i antibiotika na svoju ruku

Veoma često čujemo od nekog ko nije medicinski radnik, da je on dobio antivirusni lek kada je imao koronu, pa ne bi bilo loše da ga uzmemo i mi. Da li je to u redu?

– Želim da budem krajnje iskren sa vama, nisam nikako za korišćenje lekova na svoju ruku i  lekova dobijenih preko veze. To što neko može da vam nabavi antivirusni lek, koji nije aspirin, a ni njega ne bi trebalo uzimati bez preporuke lekara, ne znači da treba da ga koristite. Korišćenje antivirusnog leka treba da bude propisano od nadležnog lekara shodno simptomatologiji koju imate, životnoj dobi, komorbiditetima i ostalim preporukama pri lečenju kovida. Nemojte uzimati na svoju ruku antivirusni lek, zato što ste čuli da je neko drugi koristio ili zato što ga imate u kući. Takođe, ne treba zaboraviti da je ovo virusna infekcija, uzimanje antibiotika na svoju ruku se isto tako ne preporučuje.
Odluku o korišćenju lekova treba prepustiti lekarima koji sad već imaju zaista dosta iskustva sa lečenjem covid 19 infekcije, pa pacijeni mogu da imaju potpuno poverenje u svoje lekare. Veoma je važno kada se i u kojoj fazi bolesti daje određeni lek. Još jednom želim da ponovim,  nikako na svoju ruku nemojte koristiti lekove. Ne znamo kakvo nam vreme dolazi, kakvi nas sojevi čekaju u novembru i decembru i šta sve može biti kada se ukrste virusi gripa i covida-19. Zato je važno sačuvati zdravlje i “oružje” (lekove) kojima ćemo se boriti protiv virusa i bakterija – kaže za naš portal dr Ognjen Gudelj. 

Odgovarajuća terapija u pravom trenutku

Šta se na samom početku infekcije covid 19 može preduzeti i koliko se odgovarajućom terapijom može skratiti proces oporavka?

– Ono što nam govori iskustvo u proteklih mesec dana, na našoj klinici je da je ova infekcija bila usmerena na gornje respiratorne puteve i na svu sreću, nije bilo puno upala pluća, kako je to do sada bio slučaj. Veoma je važan pravilan pristup bolesti, praćenje simptoma i osluškivanje sopstvenog organizma.
A mi, kao lekari ćemo se i dalje truditi da uklopimo subjektivan nalaz pacijenta u kliničku sliku i preporučimo odgovarajuću terapiju, koja se na našoj klinici pokazala kao dobitna kombinacija. Već nakon dva ili tri dana kod pacijanata zaraženim covid 19 virusom je dolazilo do znatnog poboljšanja – ističe dr Ognjen Gudelj.

Različiti simptomi postkovid stanja

Pacijenti brzo uvide da njihov organizma nije isti kao pre bolesti, shvate da fizički napor, koji im ranije nije teško padao, sada ne mogu da podnesu. A tu su i simptomi koje neke osobe nikada ranije nisu imali, pa to zna da ih uplaši.

Volim da kažem da covid 19 infekciju treba da posmatramo kao “zemljotres” za ljudski organizam. Nakon toga sledi mesec dana “smirivanja tla” i upravo tada i nakon toga se dešavaju različite promene. Na produženi kovid, mi lekari gledamo kao sindrom, jer smo shvatili da covid 19 “otključava” najslabiju “bravu” u organizmu pokazujući svu svoju snagu i moć – kaže dr Ognjen Gudelj za portal eKlinika i dodaje:

– Dešava se da se i veoma mladi ljudi, koji nikada nisu imali kardiovaskularne probleme, suoče sa visokim krvnim pritiskom, aritmijama, dok se kod onih pacijenata kod kojih je postojao problem, stanje dodatno pogoršava. Zato je važno uraditi dobru dijagnostiku i ne žuriti sa testovima opterećenja, ehom srca u prvih mesec dana. Potrebno je malo sačekati, stabilizovati pacijenta i kad prođe određeno vreme, ovi simptomi u većini slučajeva prođu. Zato je od izuzetne važnosti individual pristup pacijentu uvek, a naročito nakon mesec dana od preležane covid 19 infekcije, kada je potrebno uraditi kompletnu dijagnostiku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo