Naslovna / Zdravlje

Zašto mobilni telefon ne treba nositi u toalet

Priredio/la: D. T.|19:00 - 28. 09. 2022.

U toaletima je najviše crevnih i kožnih bakterija, koje su u nekim slučajevima otporne čak i na antibiotike

mobilni telefoni U slučaju da koristite mobilni u kupatilu valjalo bi da budete na oprezu Foto: Shutterstock

Mobilni telefoni mogu biti, ako se redovno ne održavaju izvor zaraze. U slučaju da provodite vreme u kupatilu dok skrolujete po telefonu valjalo bi da budete na oprezu od bakterija i virusa.

Mobilni telefoni se uglavnom ne čiste posle upotrebe toaleta

Stručnjaci navode da je neke klice moguće preneti na čiste površine i posle pranja ruku sapunom i vodom. Ljudi uglavnom ne čiste i mobilne telefone posle upotrebe toaleta.

Toaleti, posebno oni koje koristi veći broj osoba, mogu biti veoma zagađena mesta. Pre nego što operemo ruke dodirujemo toaletnu dasku i ručicu za ispiranje toaleta na kojima ima bakterija – kaže prof. Rafi Karso.

Bakterije optorne i na antibiotike

U toaletima je najviše crevnih i kožnih bakterija, koje su u nekim slučajevima otporne čak i na antibiotike.

– Najveća količina bakterija se raspršuje u vazduh tokom ispiranja wc šolje. Ukoliko sedimo na toaletu pa pustimo vodu, kako bismo isprali wc šolju i pri tom držimo u ruci mobilni telefon, virusi i bakterije mogu kontaminirati i mobilni telefon – kaže Karso.

Kako se čiste mobilni telefoni?

Upotrebna mobilnih telefona se nikako ne preporučuje u toaletu. Mobilni telefoni koji apsorbuju mnogo mikroba skoro su tokom celog dana u rukama većine osoba.

Savet je da se uzdržimo od surfovanja društvenim mrežama tokom upotrebe toaleta. Mobilne telefone najbolje je čisti posebno osmišljenim sredstvima za tu namenu ili običnom papirnom maramicom najmanje jednom dnevno. Na taj način se može smanjiti broj bakterija na telefonu i moguća kontaminacija drugih površina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo