Naslovna / Zdravlje

Osećaj „kamena u želucu“ – šta su mogući razlozi i kada se javiti lekaru

Piše: Marijana M.Rajić|17:00 - 03. 09. 2022.

Često se posle nekog obroka osećamo kao da u želucu imamo kamen i to brzo prođe, ali ovaj osećaj može da se produži i intenzivira

kamen u želucu Osećaj koji opisujemo kao „kamen u želucu“ može biti posledica običnog prejedanja, ali i nekih drugih stanja poput trudnoće ili bolesti creva Foto: Shutterstock

„Kamen u želucu“ – ovaj osećaj se često javlja čak i kod osoba koje nisu sklone digestivnim problemima. U najvećem broju slučajeva razlozi su prolazni javljaju se zbog nekih namirnica koje smo konzumirali. Ali, ova manifestacija ima i druge uzroke.

Zašto se javlja osećaj da imamo „kamen u želucu“

Kada osećamo da imamo kamen u želucu, najčešće smo dali sebi oduška i konzumirali previše hrane, namirnice koje nam ne prijaju ili smo na njih netolerantni. Isto važi i za gazirana ili alkoholna pića. Ponekad je ovaj osećaj praćen i drugim simptomima, poput tvrdoće i bola.

Svi ovi simptomi trebalo bi da nestanu ako ne pravimo slične „incidente“ u ishrani ili unos određenih namirnica ograničimo i kontrolišemo. Međutim, ako se nastave ili intenziviraju, moramo posetiti lekara.

Gazirana pića i prekomerni unos hrane čine da imamo „kamen u želucu“

Ponekad, akumulirani gasovi od prebrzog ispijanja ili velike količine gaziranih pića mogu da isprovociraju reakciju želuca. Ovaj neprijatan osećaj nestaje kako se gas izbacuje iz organizma.

Takođe, ako jedemo previše brzo, može da dođe do neprijatnog osećaja preuranjene sitosti, uz tvrd stomak i upravo taj osećaj prisustva kamena. Nelagodnost obično nestaje protokom vremena, kako se hrana kreće kroz probavni sistem.

Osećaj „kamen u želucu“ često je manifestacija zatvora ili netolerancije na neke namirnice

Problem u varenju i sa pražnjenjem creva dovodi do zatvora. I njega prati veoma neprijatan osećaj nadutosti, gasova, često i bola.

Ako imate problem sa varenjem određene hrane, na primer, mlečnih proizvoda, moguće je da ste netolerantni na laktozu. Konzumiranje takve hrane može da dovede do nadimanja i otoka, pa zbog toga takođe možete osećati tvrdoću i utisak kamena.

Zapaljenske bolesti creva

Međutim, postoje i neka ozbiljnija stanja koja daju navedene simptome. Neka od karakterističnih su zapaljenske bolesti creva i sindrom iritabilnog kolona.

IBS (sindrom iritabilnog creva) daje još neke simptome uz tvrd stomak sa osećajem da u njemu imamo kamen:

  • nadimanje
  • grčevi
  • gasovi
  • bol.

Za pacijente sa inflamatornim bolestima creva (IBD) – Kronovu bolest i ulcerozni kolitis, nadimanje, grčevi u stomaku, bol, česte stolice, ponekad sluzave i sukrvičaste, predstavljanju svakodnevicu.

Divertikulitis i gastritis

Divertikulitis, zapaljenje i infekcija digestivnog trakta je formiranje i punjenje „džepova“ u kojima se skupljaju ostaci hrane. Zbog toga dolazi do nadimanja, otoka i osećaja težine.

Gastritis je zapaljenje želuca obično izazvano ulkusnom bolešću (čirom na želucu) ili bakterijskom infekcijom Helikobacter pylori. Simptomi su:

  • bol
  • nadimanje
  • tvrd stomak
  • osećaj kamena (težine).

Rak želuca

U ozbiljnija stanja koja mogu da budu uzrok tvrdog stomaka i osećaja prisustva kamena uz bol, spada i rak želuca. Rak želuca obično podrazumeva širenje malignih ćelija u sluznicu želuca ili zidove mišića stomaka. Iako je ovo relativno retka vrsta raka, ipak je prisutna u populaciji, a upravo navedeni simptomi mogu da budu upozorenje.

„Kamen u stomaku“, čest osećaj u trudnoći

Očekivano je da teskobu i pritisak u stomaku imamo u trudnoći jer plod i materica pritiskaju druge organe u stomaku. pritiskom vaše materice koja raste i vrši pritisak na vaš stomak.

Tvrdoća stomaka tokom trudnoće može biti izraženija ako se jede nezdrava hrana sa malo vlakana ili piju gazirana pića. Ponekad je jak bol u prvih 20 nedelja trudnoće pokazatelj spontanog pobačaja.

Kada je „kamen u želucu“ indikacija za doktora

Ako je stomak tvrd i otečen duže od nekoliko dana, uz osećaj koji ne prolazi, javite se lekaru. I ovo su simptomi koji signaliziraju hitnost:

  • krvave stolice
  • otežano disanje
  • jak bol u stomaku
  • jaka mučnina i povraćanje
  • neobjašnjivi gubitak težine
  • žuta koža.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo