Naslovna / Zdravlje

I ovi simptomi mogu da upozore na ozbiljne bolesti

Priredio/la: V. Marić Brajković|15:57 - 30. 11. 2020.

Hronične zapaljenske bolesti  dovode do preterane imune reakcije organizma i u nekim slučajevima telo napada samo sebe

hronična upala grafika

Hronične upale dovode do ozbiljnih oboljenja Foto: Shutterstock

Bolovi u leđima, trnjenje stopala, vrtoglavica, problemi sa crevima i neki drugi, naizgled bezazleni simptomi, mogu da ukazuju na zapaljenske procese u organizmu koji dovode do razvoja ozbiljnih oboljenja.

Problemi sa ravnotežom

Na primer, kod multiple skleroze, imuni sistem napada mijelinski omotač nerava. To otežava prolazak nervnih signala. Možete osetiti vrtoglavicu ili disbalans, naročito kada hodate.

svrab stopala

Simptom kao trnjenje stopala može da ukazuje na insulinsku rezistenciju ili dijabetes Foto: Shutterstock

Insulinska rezistencija

Insulin pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, a upala to može da poremeti. Još nije jasno zašto, ali otpornost na insulin može da dovede do visokog šećera u krvi, oštećenja nerava i krvnih sudova. Takođe, ovo može da izazove dijabetes. Možda ćete primetiti da vam trnu stopala ili da osećate žeđ i umor. Ovo su simptomi koji zahtevaju odlazak lekaru.

Slabost mišića

Ponekad vaš imunološki sistem greškom napada i izaziva upalu mišića, a vremenom bi moglo da dođe do razgradnje mišićnih vlakana. Obično se to događa polako, promene se najčešće dešavaju u trupu, ramenima i kukovima. U nekim slučajevima će vam biti teško da radite jednostavne stvari poput gutanja, hodanja, koračanja.

toalet papir

Kronova bolest ili ulcerozni kolitis izazivaju mučninu i dijareju  Foto: Shutterstock

Dijareja

Zapaljenska bolest creva ili IBD ima dva glavna oblika, ulcerozni kolitis i Kronovu bolest. U oba slučaja vaš imuni sistem preterano reaguje i dovodi do upale debelog i tankog creva. Proliv često prati ove bolesti. Javljau se i mučnina, bolovi u zglobovima, groznica i osip po koži.

Bol u leđima

Kod ankilozirajućeg spondilitisa (hronična, progresivna zapaljenska bolest lokomotornog sistema), hronična upala obično napada kičmu. Ponekad ćete bolove da osetite u bokovima, vratu, kolenima ili grudima.

Ujutru mogu da se jave bolovi u u donjem delu leđa, ali i tokom dana,pravila nema. U ozbiljnim slučajevima osoba vremenom gubi osećaj za pokret, više ne može da se kreće. Ako primetite bilo kakve od navedenih simptoma, obratite se svom lekaru. Rano lečenje može vam pomoći da bolje kontrolišete svoje stanje.

umorna žena sedi na krevetu

Umor može da bude simptom više bolesti Foto: Shutterstock

Uvek ste umorni

To je jedan od tipičnih znakova dugotrajnog upale i uobičajeni znak zapaljenskih bolesti poput fibromialgije, multiple skleroze, lupusa i reumatoidnog artritisa. Razgovarajte sa svojim lekarom ako osetite nagli pad energije posle kojeg se osećate veoma isrpljeno i umorno. To može da bude znak osnovne bolesti.

„Livedo reticularis“ osip

Ovaj purpurni osip, koji se uglavnom javlja na nogama i rukama, izgleda na koži kao mreža. Češće ćete ih primeitipo hladnom vremenu. Inflamatorne bolesti (poput lupusa i antifosfolipidnog sindroma) mogu da izazovu ove mrežaste tvorevine i pečate na koži.

Ne možete mnogo da učinite za lečenje samog osipa, ali vaš lekar će možda moći da reši problem koji ga uzrokuje. Ako se osip ne povuče sam od sebe, ipak potražite pomoć lekara.

Ateroskleroza

Ako dobijete suvišne kilograme, posebno masnoće, ili pušite, organizam će da odgovori upalom. To može prouzrokovati nakupljanje masnih naslaga na unutrašnjim zidovima arterija, odnosno do ateroskleroze koja je glavni je uzrok srčanog i moždanog udara. Samo lekar može da pregledom utvrdi da li je došlo do pojave ovog oboljenja.

Zgrušavanje krvi

Zapaljenje kao posledica povrede, hirurške intervencije ili bolesti poput antifosfolipidnog sindroma i zapaljenskih bolesti creva, može da izazove preterano zgrušavanje krvi (hiperkoagulacija). To može prouzrokovati oticanje i da dovede do ozbiljnih komplikacija kao što su moždani udar, infarkt ili plućna embolija. Lekovi antikoagulansi mogu da pomognu kod ovog stanja koje zahteva brzu reakciju lekara.

devojka stavlja kapi za oči

Kapi za oči sprečiće isušivanje oka i iritaciju Foto: Shutterstock

Suvoća očiju

To je uobičajeni simptom upale. Jedno stanje, Sjogrenov sindrom, utiče na pljuvačne i suzne žlezde. Simptomi koji prate ovu upalu su sećaj peckanja ili pečenja u očima, otok u pljuvačnoj žlezdi i suvoću u nosu i grlu. Lekar vam može propisati lekove koji će vam olakšati simptome i sprečiti komplikacije poput gubitka vida i problema sa zubima.

Problemi sa pamćenjem

Ako vaše telo pokazuje znake upale, osetićete verovatno i poteškoće sa pamćenjem i  razmišljanjem. Naučnici godinama proučavaju vezu između ovih pojava, ali dosadašnji rezultati ispitivanja da upala može da doprinese Alchajmerovoj bolesti i drugim stanjima koja uzrokuju demenciju.

Ovo se posebno odnosi na starije odrasle osobe. Čini se da planovi zdrave ishrane poput mediteranske dijete olakšavaju upale i možda će da održe vaš um duže oštrijim.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo