Naslovna / Zdravlje

Nepravilan i ubrzan rad srca zahteva posebnu terapiju

Priredio/la: D. T.|15:00 - 20. 09. 2022.

U najtežim slučajevima atrijalna fibrilacija može da dovede do moždanog udara zato nepravilan i ubrzan rad srca prvo treba usporiti određenim lekovima

nepravilan i ubrzan rad srca Nepravilan i ubrzan rad srca najčešće su glavni simptomi atrijalne fibrilacije Foto: Shutterstock

Nepravilan i ubrzan rad srca najčešće su glavni simptomi atrijalne fibrilacije (AF), poremećaja srčanog ritma koji nastaje u pretkomorama srca. Način lečenja ove bolesti zavisi od simptoma, starosti pacijenta, pridruženih srčanih bolesti. U najtežim slučajevima atrijalna fibrilacija može da dovede do moždanog udara.

Koji lekovi se najčešće koriste za nepravilan i ubrzan rad srca?

Kako di se smanjio rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, lekari će propisati lekove za razređivanje krvi – antikoagulanse, posebno ako pacijent ima visok krvni pritisak, dijabetes i srčanu insuficijenciju.

Varfarin je najčešće korišćen lek, koji se upotrebljava uz redovne kontrole krvi. Pacijenti koji koriste ovaj lek trebalo bi da vode računa o načinu ishrane. U slučaju operacije ili neke stomatološke procedure, savetuje se da se uz saglasnost lekara na izvesno vreme zaustavi primena leka. Preporuka je da medicinskim radnicima uvek saopštite da uzimate varfarin. Novija generacija lekova za razređivnaje krvi su apiksaban, dabigatran, edoksaban, svi ovi lekovi štite i od moždanog udara.

Šta je kardioverzija?

Nepravilan i ubrzan rad srca se može usporiti lekovima kao što su beta-blokatori ili blokatori kalcijumskih kanala. Pojedinim pacijentima sa atrijalnom fibrilacijom biće potrebna elektrokonverzija srčanog ritma koja ima za cilj da, kod brzog i nepravilnog rada srca, abnormalni broj otkucaja srca vrati u normalan ritam. Ova kardioverzija je standardna procedura u kardiologiji i i zasniva se na upotrebi kratkotrajnog električnog šoka preko elektroda, koje su smeštene na grudni koš bolesnika.

Antiartimici uspostavljaju normalnu funkciju srca

Nekada se primenjuje ultrazvuk srca kako bi se proverilo postojanje ugrušaka u srcu, u slučaju ugrušaka pre procedure se primenjuju lekovi za rarzeđivanje krvi. U slučaju da se posle kardioverzije ponovo javi atrijalna fibrilacija, koriste se antiaritmici. Skoro pololovina pacijenata koji su bili podvrgnuti postupku kardioverzije ponovo dobije AF. Tada se propisiju antiaritmici koji imaju zadatak da uspostave normalnu funkciju srca.

Kada se savetuje ablacija?

Ukoliko ni jedan od navedenih tremana ne ponudi željene rezultate, savetuje se ablacija. Ablacija je metoda lečenja poremećaja ritma i ona podrazumeva eliminaciju, spaljivanje mesta na srčanom mišiću koje uzrokuje aritmiju i ubrzava rad srca. U zavisnosti od vrste ablacije, nekada je potreban i pejsmejker. U nekim slučajevima radi se više od jedne ablacije, ali kada procedura uspe moguće je izlečenje od AF.

Operacija srca je poslednja opcija

Pejsmejker ima za zadatak da održi stavilan rad srca. U pitanju je mali uređaj koji se postavlja ispod kože u blizini ključne kosti. Ima žice koje se pričvršćuju sa zadatkom da regulišu prespor srčani ritam.

Operacija srca je poslednja opcija kod osoba kod kojih AF izaziva jake srčane probleme. Ukoliko operacija uspe, pacijent bi trebalo da ima manje simptoma i da živi uobičajenim načinom života.

Nepravilan i ubrzan rad srca leči se i zdravim navikama

Bez obzira na način lečenja AF i nepravilan i ubrzan rad srca, zdrave životne navike mogu biti od velike pomoći. Neke osobe osećaju pogoršanje simptoma posle upotrebe kofeina, nekih vrsta čaja, gaziranih napitaka. Preporuka je i da se ograniče količine alkoholnih pića, na jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce. Budite fizički aktivni i izbegavajte duvanski dim. U slučaju da se simptomi pogoršaju obratite se stručnjaku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
imam Anginu pektoris hipertenziju prizisak cas su oba visoka cas su oba ispod 100 i pocela je da me boli deo glave iznad spoja vrata sa glavomkada mi je pritisak 100/87 inace glava me nikada nije bolela jedino ako nisam na vreme doruckovao
14:17, 21. 09. 2022.
Odgovori

Kod interniste sam bio poslednji put 2019g da imam i OHBP pa zbog kovida 19 nisam uopste isao kod lekara jedimo u dom zdravlja kada sam imao gusenje i 200/115 pritisak kada mi je prepisala 8 infuzija i antibiotik protiv upale pluca Antraksom koji mi je udario na tetive i misice podkolenice (nisam procitao uputstvo gde je pisalo da stariji od 60 god nesmeju da piju taj antibiotik jer udara na tetive i misice imam 72g ) zato sada jedva hodam gubim ravnotezu postapam se i brzo se umaram

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo