Naslovna / Zdravlje

Bol u zglobu, šaci ili laktu – kada treba tražiti pomoć lekara

Priredio/la: I. V. |19:00 - 12. 10. 2022.

Bol je način na koji nam telo govori da nešto nije u redu. Ali, ne kaže nam šta je tačno problem i da li nam je potrebna medicinska pomoć ili možemo sami da ga rešimo

bol u zglobu Bol je prvi znak da se u telu dešava nešto što nije dobro Foto: Shutterstock

Bol u zglobu, šaci ili laktu, odnosno bilo koji bol je način na koji nam telo govori da nešto nije u redu. Ali, ne govori nam uvek šta je tačno problem i da li nam je potrebna medicinska pomoć. Dakle, kada se pojavi bol u šaci, zglobu ili laktu, kako da znamo da li da ga lečimo kod kuće ili da se obratimo lekaru?

Da li se bol u zglobu, šaci ili laktu pojavio nakon povrede ili iz „vedra neba“?

Ortopedski hirurg dr William Seitz, specijalista za probleme gornjih ekstremiteta na Cleveland Clinic, objašnjava šta treba da radimo kada osetimo ove bolove i kada moramo da odemo na leraski pregled. U nekim slučajevima, razlog bola je očigledan – možda ste radili u bašti nekoliko sati ili ste nezgodno pali. Kod nekih ljudi taj bol se pojavi iz „vedra neba“.

Možete da razvijete bol zbog infekcije, upale ili osnovnog metaboličkog problema kao što je giht ili neuropatija povezana sa dijabetesom. Takođe, bol ne mora da bude povezan sa delovima ruke jer, na primer, uklješteni nerv u vratu može da izazove bol bilo gde u ruci – podseća dr Seitz.

Nivo aktivnosti i trošenje ljudskog tela takođe mogu da utiču na pojavu bola, posebno bolova u zglobovima ili kod različitih oblika tendinitisa. Ako je čovek veoma fizički aktivan, obično može da  očekuje neke bolove u zglobovima kako stari. „Pređena kilometraža“ igra važnu ulogu, navode stručnjaci, ali isto tako poručuju da ne mora da znači da će neko osećati bol u zglogu, šaci ili laktu samo zato što stari.

Zašto se javlja bol u zglogu, šaci ili laktu – najčešći uzroci

Određene aktivnosti mogu nas učiniti sklonijim pojavi bola u zglobu, šaci ili laktu:

Golferski lakat – Iako golferski lakat može da se dobije od mnogih stvari osim od golfa – tenisa, udaranja čekićem i vežbanja, bol je i dalje isti. Ponovljeno savijanje, hvatanje i uvrtanje ruke i zgloba može da izazove upalu u tetivama koje povezuju lakat sa podlakticom. To može da dovede  do bola koji se javlja u malom prstu, najčešće iritacijom ulnarnog nerva na unutrašnjoj strani lakta.

Sindrom karpalnog tunela Sindrom karpalnog tunela je stanje koje direktno utiče na šaku i zglob. Javlja se kada ponovljena upotreba prstiju i šake – kao što je rad na montažnoj liniji ili ponavljano udaranje čekićem – uzrokuje oticanje zgloba. To vrši pritisak na srednji nerv i tetive koje prolaze kroz „tunel“ između šake i podlaktice, što dovodi do bola, slabosti, peckanja, pa čak i utrnulosti u ruci i zglobu.

Artritis u ruci i zglobu – Artritis je još jedan uzrok pojave bola, jer je uobičajeno da tipovi artritisa utiču na prste i šaku. Dva tipa artritisa su, posebno, uobičajeni krivci za ovu vrstu bolova u zglobovima – osteoartritis i reumatoidni artritis. Osteoartritis je češći i uzrokovan je „trošenjem“ zglobova, razbijanjem hrskavice u zglobovima tokom vremena. Reumatoidni artritis je hronično autoimuno stanje u kojem preaktivan imuni sistem izaziva upalu i, na kraju, degeneraciju hrskavice u zglobovima.

Istezanje mišića i uganuće ligamenata -Istezanje mišića i uganuća ligamenata su još jedan uzrok bola, a često se mogu desiti u palcu, prstu i zglobu, što dovodi do bola u celoj ruci. Uganuća su obično rezultat povrede, istezanja ili kidanja ligamenata unutar zgloba. Šanse su da ćete moći da ga prepoznate nakon pada ili nesreće, ali ćete želeti da proverite kod zdravstvenog radnika kako biste bili sigurni da nema preloma.

Drugi uzroci – Neki drugi uzroci bolova u laktu, zglobu ili šaci mogu da budu:

  • Kienbekova bolest
  • Tendonitis bicepsa
  • De Kervenov sindrom
  • Prst okidač
  • Viseći, čekićasti prst
  • Bol u ulnarnom zglobu
  • Ganglijske ciste
  • Teniski lakat.

Kako da procenite bol?

Lekari daju procenu kojim ljudima je potrebna hitna medicinska pomoć koristeći proces poznat kao trijaža. Istu tehniku možete primeniti i kod kuće. Dr Seitz kaže da ako nešto ozbiljno nije u redu, čovek će već to sam da primeti. Prelom zgloba, na primer, izaziva bol koji ne može da se  ignoriše. A kada je bol toliko jak a ne možete da ga locirate, onda je potrebna hitna pomoć. A ako ne postoji taj nivo bola, dovoljno je slušati svoje telo i preduzeti neke aktivnosti kako biste doneli konačnu odluku šta tačno da radite ako se javi bol u šaci, zglobu ili laktu:

  • Nanesite led na bolno područje (ako se bol pojavio) ili zagrejte (ako je prisutan duže od jednog dana)
  • Uzmite lekove protiv bolova bez recepta kao što su ibuprofen ili acetaminofen
  • Koristite rastegljivi elastični zavoj ili drugi uređaj za kompresiju da omotate bolno ili otečeno područje
  • Ako bol možete da dovedete u vezu sa prenaprezanjem, ili ako mislite da potiče od ponavljanja pokreta (kao što je teniski lakat), napravite pauzu od te aktivnosti. Dozvolite telu da se odmori.

Šta da radite ako bol u zglobu, šaci ili laktu potraje?

Čak i podnošljivi bol može da signalizira ozbiljniji problem kada potraje. Ako se čini da kućno lečenje ne rešava problem nakon dva ili tri dana, obratite se lekaru. Navedite što više informacija o svojim aktivnostima i drugim relevantnim faktorima, uključujući lekove ili suplemente koje uzimate. Lekar će vam pomoći da identifikujete problem, čak i ako je to osnovni problem koji uzrokuje uporni bol.

– Većina procesa koji nisu zabrinjavajući obično se odvijaju svojim tokom za nekoliko dana. Akutni simptomi, kao što su jak otok, crvenilo, bol ili deformitet, možda će zahtevati hitniju procenu i negu – ističe dr William Seitz, specijalista za probleme gornjih ekstremiteta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo