Naslovna / Zdravlje

Sindrom kubitalnog tunela posledica je pritiska nerva u laktu

Priredio/la: D. T.|17:00 - 01. 03. 2022.

Sindrom kubitalnog tunela može uzrokovati bol, utrnulost, slabost u ruci, unutrašnjoj strani lakta ili u šaci

Sindrom kubitalnog tunela Sindrom kubitalnog tunela je posledica kompresije, pritiska nerava u laktu Foto: Shutterstock

Sindrom kubitalnog tunela je posledica kompresije, pritiska nerava u laktu. Dolazi do istezanja ili pritiska ulnarnog nerva, usled čega se javlja osećaj peckanja, utrnulosti u i/ili bola u podlaktici, domalom i malom prstu, pacijenti se žale i na slabost u šaci. Simptomi se često mogu prevenirati jednostavnim vežbama. U težim stanjima potrebna je operacija i fizikalna terapija.

Iritacije najčešće u kubitalnom tunelu

Ulnarni nerv jedan je od glavnih nerava ruke, nalazi se u blizini ulne (lakatne) kosti. On se iz vrata kroz, rame i niz ruku proteže do zgloba i prstiju. Ovaj nerv kontroliše senzacije podlaktice, domalog i malog prsta ruke. Pošto se ovaj nerv proteže duž cele ruke, iritacije su najčešće u kubitalnom tunelu, koji je smešten u laktu i predstavlja prolaz od 4 milimetra između kostiju i tkiva.

Uzrok sindroma kubitalnog tunela nije do kraja poznat, smatra se da je često posledica istih ponavljajućih pokreta i velikog pritiska na ulnarni nerv. Ovo stanje se zato nekad zove i uklještenje ulnarnog nerva, sindrom Gujonovog kanala, neuropatija biciklista. Ulnarni nerv je veoma osetljiv, jer je u njegovom okruženju malo masti i potkožnog tkiva. Nehotični udar u ovaj nerv zato, kako se smatra, liči na mali strujni udar.

Koji su simptomi sindroma kubitalnog tunela

Sindrom kubitalnog tunela može uzrokovati bol, utrnulost, slabost u ruci, unutrašnjoj strani lakta ili u šaci. Nelagoda u vidu utrnulosti obično se ispoljava u domalom i malom prstu. Otežano je savijanje i ispravljanje prstiju, javljaju se poteškoće ako je potrebno uraditi neki manuelni posao. Ukoliko je lakat duže vreme u istom savijenom položaju ili pod pritiskom simptomi se pogoršavaju.

Faktori rizika

Kubitalni tunel je veoma uzak prostor sa malo mekog tkiva usled čega je ulnarni nerv podložan direktnom pritisku. Na primer, zbog oslanjanja ruke na čvrstu površinu, dolazi do pritiska na nerv i osećaja utrnulosti u domalom i malom prstu.

Do bola i nelagodnosti može doći i zbog istezanja, na primer ako se tokom spavanja lakat više sati drži u savijenom položaju. Zglob lakta je mesto gde se spaja mnoštvo nerava i krvnih sudova, pa i zbog toga je moguć pritisak na ulnarni nerv. Dugotrajni ponavljajući pokreti koji uključuju savijanje i istezanje lakta, neki prelomi ili dislokacije lakta, pojava cisti u blizini zgloba lakta ili artritis lakta, su faktori rizika za nastanak sindroma kubitalnog tunela

Konzervativno lečenje

Lakši slučajevi biće tretirani fiksatorima za lakat koje se nose tokom noći. Na ovaj način može se pomoći da ruka bude u uspravnom položaju, sprečiti savijanje kako ne bi došlo do nelagodnosti. Moguća je u upotreba antiinflamatornih lekova za smanjenje otoka. Kod lakših oblika moguća je i primena vežbi i fizikalne terapije.

Operativno lečenje

Pacijenti koji imaju teže simptome koji traju duže od šest nedelja trebalo bi da se konsultuju sa lekarom. Ukoliko su simptomi jaki i ako nema pozitivnog odgovora na konzervativne oblike lečenja, moguće je da će biti potrebna i operacija.

Veoma česta hirurška metoda je operacija oslobađanja kubitalnog tunela, kojom se povećava kubitalni tunel, kako bi bilo više prostora za nerv. Transpozicija prednjeg dela ulnarnog nerva je operativni postupak kojim se premešta nerv s ciljem da se smanji napetost nerva kada je lakat savijen. Hirurzi primenjuju i metodu medijalne epikondilektomije, kojom se uklanja deo izbočene medijalne kosti i sprečava trljanje nerva. Oporavak posle operacije traje do tri do šest nedelja, a većini pacijenata je potom potrebna i fizikalna terapija.

Kućni tretmani

U nekim slučajevima jednostavo odmaranje i izbegavanje radnji koji pogoršavaju simptome može biti od velike koristi. Savet je da se izbegava poza u kojoj je savijen lakat više sati na primer, tokom spavanja. Trebalo bi izbegavati i dugotrajno držanje telefona, kucanje.  Oslanjanje na lakat, dugotrajno upravljanje vozilom, mogu dovesti do pogoršanja simptoma. Ukoliko se pojave bolovi moguća je primena antiinflamatornih lekova, na primer, aspirina. Radni prostor treba podesiti kako bi se izbegao dugotrajni pritisak na lakat.

Sindrom kubitalnog tunela leči se vežbama za korekciju

Pojedini stručnjaci savetuju vežbe koje se ponavljaju od dva do pet puta u toku dana. Vežbe ne treba raditi na svoju ruku, ukoliko primetite jake bolove.

Ruke su pravo ispružene ispred tela, sa ispravljeni laktom. Levim dlanom pokušavajte da ispravite desni dlan prema gore i dole, pa potom levi.

Malu lopticu, stisnite sve prste jedne ruke, pa potom svakim prst naizmenično i između dlanova. Čvrsto stisnite prste obe ruke u pesnice, zadržite položaj nekoliko sekundi, potom naglo otvorite pesnice i ispravite prste. Ponovite ovu vežbu oko 10 puta.

Držite dlanove kao u molitvi, potrebno je da laktovi budu rašireni, ramena uspravna. Držite čvrsto dlanove i spuštajte ih naniže.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo