Naslovna / Zdravlje

Šta sve izaziva bol u laktu i kako se leče ta stanja

Priredio/la: I. V. |18:00 - 30. 04. 2023.

Lakat je zglob koji se formira na mestu gde se spajaju tri kosti, ali, čak i kada dođe do preloma lekari naglašavaju da se ne treba zavaravati i odlagati medicinsku pomoć, jer, čak i tada ovaj zglob moćiće da se pomera

bol u laktu Lekari razlikuju nekoliko različitih načina na koje lakat može da boli Foto: Shutterstock

Bol u laktu sprečava nas da nešto podignemo, bacimo, da zamahnemo rukom, grlimo se… što je ujedno i upozorenje da nešto nije u redu sa ovim zglobom. Lakat može da postane nefunkcionalan usled povrede, habanja ili zbog bolesti. Čest je problem kod sportista, ali kod ljudi koji duži vremenski period ponavljaju jednu te istu radnju rukom, čime se konstatno angažuje i zglob lakta.

Bol u laktu javlja se na nekoliko različitih načina

Lakat je zglob, koji se formira na mestu gde se spajaju tri kosti – kost nadlaktice ili humerus, i lakatna kost i radijus – dve kosti koje čine podlakticu. Svaka kost ima hrskavicu na kraju, što im pomaže da klize jedna o drugu i apsorbuju udarce. Pričvršćene su čvrstim tkivima zvanim ligamenti, a tetive povezuju kosti sa mišićima kako bi bilo moguće da se ruka pomera na različite načine. Ako se bilo šta desi nekom od ovih delova, da ne pominjemo nerve i krvne sudove oko njih, to može da bude uzrok bola.

Lekari razlikuju nekoliko različitih načina na koje lakat može da boli:

  • zbog jednokratne povrede – neke povrede mogu da budu trenutne, na primer kada čovek padne ili dobije jak udarac dok se bavi nekim sportom.
  • iščašen lakat – kada jedna od kostiju, koja formira lakat, ispadne iz svog položaja, rezultat je iščašen lakat. Jedan od češćih uzroka je kada se ispruži ruka kako bi se da „dočekali“ tokom pada. Ako se to desi treba odmah pozvati lekara.
  • prelom lakta – ako jedna od kostiju ruke pukne u laktu, reč je o frakturi. Prelom se obično dešava iznenada, često u kontaktnom sportu ili saobraćajnoj nesreći. Lekari naglašavaju da se ne treba zavaravati, jer u situaciji preloma lakta, ovaj zglob će i dalje moći da se pomera, bar neko vreme, ali svakako zahteva medicinsku pomoć.
  • istegnuća i uganuća – kada se mišići napregnu ili pocepaju, reč je o istegnuću. Kada su u pitanju ligamenti – taj problem zove se uganuće. Istegnuća se dešavaju kada je preveliki pritisak na mišiće laktova, na primer, kada se podižu teški predmeti ili preteruje sa sportskim aktivnostima. Uganuća lakta, na primer, česta su kod sportista koji bacaju neki objekat, koriste rekete ili se bave kontaktnim sportovima. I istegnuće i uganuće leče se  odmorom, ledom, a kada bol nestane – vežbama istezanja i snage.

Povrede nastale usled „trošenja“ lakta

Povrede od habanja/trošenja su druga vrsta povreda koje izzaivaju bol u laktu a javljaju se tokom vremena, zbog ponavljanja određene radnje koja dovodi do habanja lakta. Moguće je ovakvu povredu dobiti zbog bavljenja sportom ili na bilo kom radnom mestu, od fabrike do kancelarije, a najčešće su:

  • BurzitisČesto uzrokovan ponavljanjem istog pokreta iznova i iznova, burzitis može da se dobije i od nesreće ili infekcije. Burze su male vrećice u kojima se nalazi tečnost. Ima ih u zglobovima kako bi se ublažio pritisak na kosti, tetive i mišiće. Takođe pomažu koži da klizi preko kosti. Ali, one mogu da nateknu i izazovu bol. Često se burzitis jednostavno leči lekovima protiv bolova i olakšanje se oseti za nekoliko nedelja.
  • Teniski lakat i lakat igrača golfa: Ovo su vrste tendinopatije ili tendinoza, što znači da da su oštećene tetive oko lakta usled prekomerne upotrebe. Uprkos imenima, povrede nisu ograničene samo na golfere ili tenisere. Veće je verovatnoća da se neka od ovih povreda dobije na osnovu pokreta ruku, koje se koriste u tim sportovima. Glavna razlika između njih je ta što teniski lakat utiče na spoljašnji deo lakta, dok lakat igrača golfa deluje na unutrašnjost.
  • Uklještenje nerava ili „zarobljeni nervi“: U slučaju sindroma karpalnog tunela dešava se da se nerv, koji prolazi kroz zglob, pritisne i uzrokuje neke probleme sa zglobom i rukom. Slični problemi mogu da se dese u laktu. Ako postoji sindrom kubitalnog tunela, jedan od glavnih nerava u ruci (ulnarni nerv) stisne se dok prolazi duž unutrašnje strane lakta i prolazi kroz tkivo koje se zove kubitalni tunel. Može da se oseti peckanje ili utrnulost u šaci, ruci i prstima. Ako je u pitanju sindrom radijalnog tunela, sličan problem javlja se sa  radijalnim nervom dok prolazi kroz radijalni tunel, blizu spoljašnje strane lakta. Javlja se  peckanje ili utrnulost spoljašnje podlaktice i lakta.
  • Stres frakture: Kod stresnog preloma, javlja se pukotina u jednoj od kostiju ruke, obično usled prekomerne upotrebe. Češće su u potkolenicama i stopalima, ali sportisti koji bacaju disk, koplje, kuglu…bejzbelo igrači, mogu da dobiju stres frakture lakta.

Bolesti koje izazivaju bol u laktu

Nekoliko bolesti takođe može da izazove bol u laktu, iako to obično nije glavni simptom.

  • Artritis: Mnogi tipovi artritisa mogu da utiču na lakat, ali glavni su reumatoidni artritis i osteoartritis. Reumatoidni artritis je najčešći tip artritisa u laktu. Kada čovem ima reumatoidni artritis imuni sistem napada zdravo tkivo tela i izaziva oticanje u zglobovima. Osteoartritis dobija se kada se hrskavica lakta s vremenom potroši, ošteti, što znači da dolazi do trenja i kosti počinji da se trljaju jedna uz drugu i izazivaju bol i ukočenost.
  • Osteohondritis dissecans: Ovo je stanje zgloba u kojem kost ispod hrskavice zgloba umire zbog nedostatka protoka krvi. Kost i hrskavica se tada „olabave“ uzrokujući bol i eventualno ometajući kretanje zglobova. Problem je čest kod dece i tinejdžera, u kolenima i laktu.
  • Giht: Ovo je zapravo vrsta artritisa. Mokraćna kiselina nakuplja se u obliku kristala u  tkivima. Ako se nagomilavanje desi u laktu, to može da bude veoma bolno.
  • Lupus: Ovo je još jedna bolest kada imuni sistem napada zdrave delove tela, uključujući zglobove i organe. Češće pogađa ruke i stopala, ali može da izazvati i probleme u laktu.
  • Lajmska bolest: Prenošena krpeljima, Lajmska bolest može da izazove ozbiljne probleme ako se ne leči rano. Mogu da se jave problemi sa nervnim sistemom i bolovi u zglobovima, poput lakta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo