Naslovna / Zdravlje

Prof. dr Nebojša Lalić: Korona virus je posebno opasan za dijabetičare

10:41 - 27. 10. 2020.

Pacijenti sa dijabetesom su rizična populacija i potrebna je najsavremenija terapija da se njima obezbedi da ne dođe do neželjenijh posledica, komplikacija, pa i smrti

dijabetes- covid 19- rizična grupa Pacijenti s dijabetesom imaju i druge bolesti koje dodatno komplikuju zdravstveno stanje Foto: Shutterstock

U svetu sa dijabetesom živi oko 415 miliona ljudi, a procenjuje se da će do 2040. godine tu hroničnu bolest imati oko 642 miliona ljudi. Kako je na sve njih uticala pandemija kovida 19, sa kojim izazovima se suočavaju i pacijenti i lekari – bila je jedna od tema Drugog nacionalnog onlajn simpozijuma.

Bolest ne bira ni vreme, ni mesto. Niti da li je epidemija ili ne. Ne bira ni da li će se stanje pogoršati. To i te kako osećaju pacijenti sa dijabetesom. Tokom pandemije stavljeni su u takozvanu rizičnu grupu.

Neki pokazatelji su da 30 posto umrlih od covida 19 čine pacijenti sa dijabetesom! Ugroženi su zato što dijabetes sam po sebi, nosi neke procese, koji su vrlo slični onima koji se dešavaju u kovid infekciji, pa onda kada dođe do covid infekcije u dijabetesu, onda se ovi procesi višestruko amplifikuju – kaže direktor Klinike za endokrinologiju KCS Nebojša Lalić.

Ukoliko se ne otkrije i ne leči na pravi način dijabetes ugrožava: srce, bubrege, vid. Zato sada kardiolozi i endokrinolozi moraju da deluju zajedničkim snagama

– Pacijenti sa dijabetesom su često gojazni i imaju kardiovaskularne bolesti. Ako dobiju covid, oni su pod povećanim rizikom da završe u bolnici i na jedinici intenzivne nege – kaže kardiolog Mensur Husein iz Kanade.

Zato je važna neprekidna edukacija i zdravstvenih radnika i pacijenata. Tokom pandemije, pomažu im i onlajn platforme.

– Moramo da se prilagodimo, moramo da naučimo da komuniciramo sa pacijnetima: mejlovima, porukama, video-pozivima. Moramo da naučimo da im pružimo negu na daljinu – dodaje Mensur Husein.

Važna je i edukacija pacijenata, da drže distancu, nose masku, peru ruke, ne idu na proslave.

– Moraju da vode računa o sebi: mere šećer, uzimaju terapiju i kada se ne osećaju dobro da kontaktiraju svog doktora -, ističe endokrinolog iz Belgije Šantal Metju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo