Naslovna / Zdravlje

Šta se dešava u telu kada pukne slepo crevo i koliko je opasno to stanje

Priredio/la: I. V. |13:00 - 25. 11. 2022.

Pucanje slepog creva izaziva infekciju koja se zove peritonitis – upalu u peritoneumu, u tankoj membrani, koja oblaže unutrašnjost stomaka (abdomena) i obavija unutrašnje organe

pukne slepo crevo Pucanje slepog creva u nekim slučajevima može da dovede do smrti Foto: Shutterstock

Slepo crevo nema neku posebnu funkciju i svrhu u telu, ali se zna da je upala ili infekcija ovog organa, a posebno kada pukne, veoma ozbiljan i hitan zdravstveni problem. Zapaljenje slepog creva može da izazove bol, a iznenadni, jak, oštar bol javlja se kada slepo crevo pukne. Ruptura ili pucanje slepog creva izaziva širenje bakterija kroz trbušnu duplju, koje mogu da izazovu ozbiljnu, ponekad fatalnu infekciju koja se zove peritonitis.

Šta je peritonitis i kada se javlja?

Peritonitis je upala u peritoneumu, tkivu, tankoj membrani koja oblaže unutrašnjost stomaka (abdomena) i obavija unutrašnje organe. Obično je uzrokovana infekcijom, a ponekad i iritacijom telesnih tečnosti. To se obično dešava kada nešto unutar abdomena počne da curi ili se ošteti. Infekcija u peritoneumu je posebno opasna jer može da utiče na organe trbušne duplje, ali i da se prenese u krvotok i izazove sepsu. Ruptura ili pucanje slepog creva jedan je od najčešćih uzročnika peritonitisa.

Po kojim simptomima se prepoznaje apendicitis ili upala slepog creva?

Jak bol u stomaku, i to u donjem desnom delu stomaka – gde se nalazi slepo crevo – ključni je znak upale slepog creva. Simptomi se često javljaju iznenada sa tendencijom pogoršanja, a najčešći su:

  • Bol ili osetljivost u stomaku, bol koji se pojačava kada kašljemo, kijamo, udišemo ili se krećemo
  • Natečen stomak
  • Zatvor
  • Dijareja
  • Nemogućnost prolaska gasa kroz creva
  • Gubitak apetita (ne oseća se glad kao i obično)
  • Niska temperatura
  • Mučnina i povraćanje.

Ali, ako lekari brzo ne uklone slepo crevo, obično u roku od 24 do 72 sata nakon pojave simptoma, slepo crevo može da pukne – tj dođe do perforiracije slepog creva. U slučaju pucanja  slepo crevo razvija malu suzu, koja omogućava da njegov sadržaj iscuri u ostatak stomaka i potencijalno izazove druge komplikacije kao što su peritonitis, teška upala crevne sluznice ili ozbiljna infekcija krvi koja se zove septikemija.

Perforacija se javlja kod oko 13 do 20 procenata pacijenata koji imaju simptome upale slepog creva. Deca mlađa od 5 godina imaju veći rizik od perforacije jer možda neće moći da opišu šta osećaju kao što to mogu starije osobe.

Šta uzrokuje da slepo crevo pukne?

Kada se slepo crevo inficira ili zapuši, bakterije, koje inače žive u organu, mogu brzo da se razmnožavaju. Slepo crevo postaje upaljeno i ispunjeno gnojem, gustom tečnošću koja sadrži bakterije, ostatke tkiva i mrtve bele krvne ćelije. Ova infekcija će dovesti do brzog povećanja pritiska unutar slepog creva. Kako se pritisak povećava, količina krvi koja protiče kroz zid organa se smanjuje. Zdrave ćelije tkiva slepog creva će tada postati „gladne krvi“ i počeće da umiru. To će se sve nastaviti sve dok mišićni zid u jednom delu slepog creva ne postane toliko tanak da se otvori, omogućavajući gnoju punom bakterija iz unutrašnjosti slepog creva da iscuri u ostatak stomaka.

Kakva opasnost preti organizmu kada pukne slepo crevo?

Kada slepo crevo pukne, čovek će možda da se oseća bolje jer bol u slepom crevu, koji je prvobitno osećao – nestaje. Međutim, to uglavnom ne traje dugo, jer perforirano slepo crevo može brzo da dovede do drugih zdravstvenih problema. Oko slepog creva mogu da se razviju gnojni apscesi. Ožiljno tkivo i druge abdominalne strukture će „ograditi“ apscesirani apendiks i curenje, sprečavajući širenje infekcije. Pucanje slepog creva može da bude ozbiljna, hitna situacija i pacijent treba odmah da zatraži medicinsku pomoć.

Lekari ponekad pokušavaju da leče apsces ili peritonitis antibioticima i drenažom pre nego što sprovedu operaciju slepog creva – apendektomiju. Kada je prisutan apsces, postoji veća stopa komplikacija kod operacije, tako da lekar može da pokuša da prvo reši upalu, ako je moguće. Tretmani obično uključuju ispuštanje gnoja iz abdomena i borbu protiv infekcije jakim antibioticima tokom nekoliko nedelja. Ali, neka istraživanja pokazuju da hitno uklanjanje rupturiranog slepog creva dovodi do bržeg oporavka i manjeg broja postoperativnih komplikacija, posebno kod dece.

Kako peritonitis utiče na ljudsko telo?

Simptomi peritonitisa, odnosno infekcije membrane koja oblaže organe, mogu varirati u zavisnosti od vrste peritonitisa. Obično se javlja bol u stomaku i otok. Budući da se peritoneum širi po celom stomaku i dodiruje mnoge organe, infekcije u peritoneumu mogu da utiču na sve njih, a takođe se može proširiti i u krvotok i postati sistemska u telu.

Peritonitis može da bude blag do težak i može da bude lokalizovan na jednom mestu ili difuzan, raširen po peritoneumu. Međutim, lekari uvek tretiraju peritonitis kao hitan slučaj jer može vrlo brzo da postane ozbiljan, posebno ako je zarazan. Infekcija koja se širi u krvotok (septikemija) može da dovesti do toga da celo telo dođe u neku vrstu šoka i isključi vitalne organe, stanje poznato kao septički šok.

Pucanje slepog creva u nekim slučajevima može da dovede do smrti. Ako se ne leči, peritonitis se može brzo proširiti, što dovodi do septikemije ili bakterija u krvi. Telo počinje da oslobađa hemikalije u krvotok za borbu protiv ove infekcije, izazivajući inflamatorni odgovor u celom telu koji se zove sepsa. Tada se javlja niz reakcija, koje na kraju mogu da dovedu do septičkog šoka, što može da izazove ozbiljno nizak krvni pritisak, otkazivanje organa i smrt.

Kako se postavlja dijagnoza peritonitisa kada pukne slepo crevo?

Fizičkim pregledom stomaka lekar utvrđuje da li je natečen i osetljiv na dodir. Ako jeste, radi se test krvi kako bi se proverilo da li postoje dokazi upale ili infekcije (visok broj belih krvnih zrnaca). Takođe, može da snimi trbušne organe kako bi pronašao uzroke peritonitisa.

Jedan od načina da se potvrdi i identifikuje specifična infekcija u peritoneumu je da se izvuče deo tečnosti iglom što je proces koji se zove paracenteza (abdominalna punkcija) i testira u laboratoriji (kultura peritonealne tečnosti). U slučaju upale slepog creva, paracenteza može da pomogne u smanjenju pritiska u stomaku. U težim slučajevima, kada lekar ne može da pronađe uzrok  peritonitisa, pristupa se ispitivanju trbušne duplje tokom operacije kako bi se pronašao i rešio  problem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo