Naslovna / Zdravlje

Može li se trajno rešiti problem sa vidom i osloboditi se naočara

Priredio/la: eKlinika/PR|14:25 - 23. 12. 2022.

Prof. dr Zora Ignjatović, oftalmohirurg objašnjava kada se opredeliti za lasersko skidanje dioptrije, a kada za ugradnju multifokalnih sočiva

problem sa vidom Dr Zora Ignjatović: U slučaju ugradnje multifokalnih sočiva, rešenje je trajno i nema pojave nove dioptrije Foto: Freepik/MediGroup

Pacijenti koji imaju problema sa vidom često se suočavaju sa brojnim nedoumicama prilikom donošenja odluke o najboljem rešenju – da li nastaviti sa nošenjem naočara, da li se opredeliti za lasersko skidanje dioptrije, ili ugradnju multifokalnih sočiva?

Na ova pitanja odgovorila nam je prof. dr Zora Ignjatović, oftalmohirurg i direktorka Specijalne bolnice za oftalmologiju Miloš klinika, u petoj epizodi serijala MediGroup preporuka.

Prema njenim rečima, metoda laserskog skidanja dioptrije najpogodnija je za mlade osobe, naročito one koje imaju urođenu dioptriju:

– Njima iste naočare služe za daljinu i blizinu, jer njihovo sočivo u momentu gledanja na blizinu preuzima ulogu izoštravanja slike. Ta dioptrija se skida obično excimer laserom. To podrazumeva da se rožnjača polira, odnosno modifikuje na određeni način, u zavisnosti od toga da li je reč o kratkovidosti ili dalekovidosti. Cilj je da se prevaziđe neadekvatna dužina očne jabučice, kao i da se postigne da se svetlosni zraci, kada se prelome preko rožnjače i sočiva, seku tačno na mrežnjači, u tački jasnog vida – ističe dr Ignjatović.

Nakon 45. godine života usled gubitka elastičnosti sočiva i slabljenja cilijarnog mišića, javlja se dodatna dioptrija na blizinu.

– Za osobe koje već nose naočare, bilo minus ili plus, to podrazumeva dodatnu dioptriju pored postojeće. To su ljudi koji recimo za daljinu imaju dioptriju +1, za srednju daljinu +2 ili +2.5, a za blizinu imaju +3.5 ili +4. Ono što je dodatno otežavajuće je što kod dalekovidosti tokom godina dioptrija raste i vremenom pacijent dolazi u situaciju da poseduje tri para naočara. Idealno rešenje u tom slučaju je ugradnja multifokalnih sočiva. Ona imaju nekoliko fokusa da bi opslužila sve potrebe svakodnevnog života i obezbedila dobar vid na daljinu, srednju daljinu i blizinu, rešavajući i staračku dalekovidost. Cilj je da se pacijent oslobodi naočara – navodi dr Ignjatović.

Prvi korak ka rešavanju problema sa vidom svakako je pregled, koji podrazumeva različita merenja i kalkulacije, odnosno sagledavanje trenutnog stanja i postojeće dioptrije. Na osnovu analiza, pažljivo se donosi najbolja odluka o daljim koracima i lečenju, uz sagledavanje mogućih ishoda izabrane metode.

– Ukoliko se laserom skida plus dioptrija, sa gubitkom akomodacije, čak i kod mlade osobe, moguća je ponovna pojava dioptrije posle nekoliko godina. U slučaju ugradnje multifokalnih sočiva, rešenje je trajno i nema pojave nove dioptrije. Važno je da se time ujedno i predupređuje ono što bi pacijent dobio vremenom kao dioptriju da se nije operisao – ako ga operišemo u stadijumu kada on ima dioptriju +2 za daljinu i +4 za čitanje, posle toga će trajno imati nulu. Da se nije operisao, on bi sledeće godine imao dioptriju +3 za daljinu i +5 za čitanje, što bi nastavilo godinama dodatno da se uvećava. Dakle, na ovaj način ne samo da rešavamo dioptriju trenutno, već je rezultat trajan – navodi dr Ignjatović i dodaje da se zamenom sočiva onemogućava dobijanje katarakte i glaukoma uskog grla.

Specijalnu bolnicu za oftalmologiju Miloš klinika karakteriše sprovođenje svih intervencija koje se rade u oftalmologiji – od rešavanja dioptrije, dečije oftalmologije, ugradnje multifokalnih sočiva, do najkomplikovanijih operacija na zadnjem delu oka i transplantacije rožnjače.

(PR/eKlinika)

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo