Naslovna / Zdravlje

Kako sprečiti probleme sa vidom i rešiti umoran izgled očiju i kapaka

Piše: Marijana M. Rajić|8:45 - 18. 08. 2023.

Podočnjaci su uvek posledica, a uzrok njihovog nastanka je najčešće u okolini, odnosno jagodicama i slepoočnicama, kaže za eKlinika portal dr med Bojan Ćirić

Laserska operacija podočnjaka Dr med Bojan Ćirić: Laser zrak se može koristiti i za zatezanje kože bez kreiranja reza Foto: Bojan Ćirić/privatna arhiva/Shutterstock

Podočnjaci su odgovorni za umoran i iscrpljen izgled lica. Često se pogrešno a usled nedovoljne informisanosti smatraju isključivo estetskim problemom.

Zašto se najčešće javljaju podočnjaci

Dr med Bojan Ćirić, specijalista estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije kaže u razgovoru za eKlinika portal da opušteni gornji kapci predstavljaju prvenstveno zdravstveni problem, odnosno smanjen visus (smanjena oštrina vida). Laički rečeno, kao pogled kroz prozor sa polu ili više spuštenim roletnama.

Na pitanje zašto nastaju podočnjaci, naš sagovornik odgovara da je uzročnika nekoliko:

To su spor metabolizam, gubitak masnog tkiva, slaba cirkulacija, građa i boja kože, hroničan umor, loša ishrana, alergije, pušenje, genetska predispozicija. Treba naglasiti da su podočnjaci uvek posledica i da je uzrok njihovog nastanka najčešće u okolini – jagodicama i slepoočnicama.

Podočnjaci i najbolje opcije rešavanja problema u zavisnosti od uzroka

Uzimajući u obzir sve faktore koji utiču na nastanak podočnjaka, dr Ćirić u svakodnevnoj praksi bira kombinacije procedura koje će doneti najbolje moguće rezultate. Ističe da se uglavnom počinje sa laser slepooočnim liftingom i liftingom obrva. Sledi podizanje i zakošenje uglova oka i obrva ili takozvani slepoočni (temporal) lifting.

Stručnjak napominje da je bitna primarna korekcija uzroka i da je neophodan strogo individualan pristup.

Šta je blefaroplastika (zatezanje podočnjaka) i kada je jedino rešenje, a kako se operišu kapci

Blefaroplastika (zatezanje kapaka) je laser hirurška procedura podmlađivanja, koja se može izvesti na gornjim i/ili donjim kapcima.

– Gornja blefaroplastika može uključivati laser eksciziju (odstranjivanje ) opuštene kože očnih kapaka, popravku mišića koji otvara oči i uklanjanje viška potkožnih masnih jastučića. Operacija kapaka (korekcija kapaka) predstavlja oblikovanje i ravnanje očnih kapaka laser zrakom. Time se otklanja prekomerna, naborana koža gornjeg, odnosno donjeg kapka. Uglavnom je potrebno i laser otklanjanje masnih jastučića gornjih i donjih očnih kapaka – objašnjava dr Bojan Ćirić.

Na koji način se izvodi intervencija

Prema rečima doktora Ćirića, operacija kapaka se izvodi u lokalnoj anesteziji, a po potrebi uz analgosedaciju (polusan). Princip je u odstranjivanju viška kože u gornjem i donjem kapku (ili samo gornjem ili donjem), odstranjivanju ili premodeliranju masnih jastučića.

– Blefaroplastika zahteva precizno i pedantno merenje i planiranje. Čak i milimetar previše ili premalog odstranjivanja može dovesti do nezadovoljavajučeg rezultata ili komplikacija. Rezovi se nalaze na gornjem kapku u visini prevoja (palpebralnog sulkusa) ca deset milimetara od ruba trepavice. Na donjem kapku rez se nalazi oko na oko 1 mm od ruba trepavice. Ukoliko ne postoji višak kože , radi se transkonjuktivalna blefaroplastika. Pristup je preko vežnjače (konjunktiva) sa unutrašnje strane donjeg kapka. Odstranjuje se samo višak masnih jastučića koji remete reljef donjeg kapka. Vreme trajanja operacije je od 1-2 sata a zavisi od obima i načina rada – detaljno opisuje sagovornik eKlinika portala, koji ima 30 godina međunarodnog iskustva na polju estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Koje su prednosti lasera, postoje li konci i kako se smanjuju otoci

Ukoliko se, napominje dr Bojan Ćirić, za kreiranje reza i izvođenje operacije koristi laser, radi se o laser operaciji. Laser zrak se, kako kaže, može koristiti i za zatezanje kože bez kreiranja reza. Nakon operacije na oči se stavljaju vrećice (cool packs) sa ledom ili ledenim gelom radi smanjenja otoka. Konci se, prema rečima dr Ćirića, vade 4 do 5 dana nakon operacije.

Rizici i oporavak nakon intervencije

Komplikacije nakon blefaroplastike su retke. Ukoliko se jave, najčešće su to otoci sa modricama koje obično nestaju za par dana).

– Izuzetno retko se može javiti ektropion (nemogućnost potpunog zatvaranja kapka) ili vidljivi ožiljci. Nakon odlaska iz bolnice, potrebno je povremeno korišćenje obloga sa ledom. Kada se uklone konci potrebno je nastaviti sa toaletom rane uz aplikovanje hidrantnih ili reepitelizujućih masti – savetuje dr med. Bojan Ćirić.

Da li se podočnjaci vraćaju nakon operacije i od čega to zavisi?

– Podočnjaci se izuzetno retko vraćaju nakon operacije, a do toga može doći usled opuštanja čeone i slepoočne regije ili lošeg kvaliteta same kože očnih kapaka – ispričao je u razgovoru za eKlinika portal dr med Bojan Ćirić, specijalista estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo