Naslovna / Zdravlje

Šta su petehije, zašto nastaju i kako se leče?

Priredio/la: I. V. |17:00 - 30. 04. 2024.

Petehije nisu osip, ne svrbe, niti bole, mnogo je različitih uzroka koji mogu da ih izazovu, a neki su vrlo ozbiljni

petehije Petehije nisu osip, ne svrbe, niti bole Foto: Shutterstock

Petehije su precizne tačkice, uglavnom iste veličine, odnosno tačkasto krvarenje, koje se javlja  ispod kože ili sluzokože (na usnama ili na kapcima). Mogu da budu ljubičaste, crvene ili smeđe boje, nisu izdignute kao bubuljice, niti svrbe i nisu oblik osipa. Mnogo je različitih uzroka koji mogu da izazovu petehije, a neki su i vrlo ozbiljni. Ukoliko dete dobije petehije koje se brzo šire, neophodna je medicinska pomoć.

Da li su petehije isto što i osip?

Petehije mogu da deluju kao sitan osip, ali nije reč o osipu. Ove precizne crvene tačke na koži su uzrokovane oštećenim kapilarima, sitnim krvnim sudovima ispod kože. Ne svrbe i ne bole. Ako pritisnete petehije, one će ostati ljubičaste, crvene ili smeđe. Ali ako pritisnete osip, on će postati bled ili svetliji.

Gde mogu da se pojave petehije i šta ih uzrokuje?

Petehije mogu da se pojave bilo gde na telu, ali se obično nalaze na ili u:

  • rukama
  • zadnjica
  • unutar očnih kapaka
  • na nogama.
  • u ustima
  • na stomaku.

Nekoliko stvari može da uzrokuje petehije, u rasponu od jednostavnih i reverzibilnih uzroka do ozbiljnih bolesti:

Endokarditis: Endokarditis je infekcija u sluznici srca. Ostali znaci su temperatura, groznica, umor, bolovi u telu i kratak dah.
Infekcija: Bolesti izazvane bakterijama, kao što je strep-grlo sa šarlahom ili pegava groznica (Rocky Mountain spotted fever), koju se šire krpelji, mogu izazvati petehije. Takođe ih mogu izazvati i virusne infekcije, kao što su citomegalovirus ili hantavirus. Ostali znaci infekcije mogu da budu umor, groznica, bol u grlu, otečene žlezde i krajnike, bolovi u telu, mučnina i povraćanje.
Povreda: Oštećenje kože može da izaziva petehije – saobraćajna nesreća, ugriz, trenje na koži ili čak opekotine od sunca.
Leukemija: Leukemija je rak krvi i koštane srži. Ostali znaci ove bolesti mogu da budu gubitak težine, otečene žlezde, lako krvarenje ili modrice, krvarenje iz nosa i noćno znojenje.
Lekovi: Neki lekovi mogu da izazovu petehije, uključujući određene antibiotike, antidepresive i lekove koji razblažuju krv.
Mononukleoza: Ova virusna infekcija je uobičajena među mladim ljudima. Često izaziva umor, glavobolju, bol u grlu, otečene žlezde i krajnike i groznicu.
Naprezanje: Kada se naprežete, možete da oštetite krvne sudove ispod kože. Primeri su povraćanje, kada podižemo nešto veoma teško ili dok se žena porađa.
Trombocitopenija: U slučaju trombocitopenije nizak je nivo trombocita, koji pomažu u zgrušavanju krvi. Takođe može da izazove modrice, krvarenje nosa ili desni, krv u mokraći ili izmetu i žućkastu kožu i oči.
Vaskulitis: Vaskulitis je zapaljenje (otok) u krvnim sudovima. Takođe izaziva temperaturu,  glavobolju, gubitak težine i probleme sa nervima (bol, slabost ili ukočenost).
Virusne hemoragične groznice: Virusne hemoragične groznice, kao što su ebola i denga groznica, otežavaju zgrušavanje krvi. Ostali simptomi mogu da budu visoka temperatura, lake modrice ili krvarenje, bolovi u telu i slabost.
Nedostatak vitamina C: Kada naše telo ne dobije dovoljno vitamina C, može da razvije skorbut. Ostali znaci uključuju otečene desni, bolne zglobove, modrice i kratak dah.

Kako se leči tačkasto krvarenje?

Lečenje petehija varira u zavisnosti od uzroka. Za naprezanje ili povredu kože, možda neće biti potreban nikakav tretman. Ako postoji ozbiljniji uzrok, možda će biti potrebne sledeće terapije:

  • Antibiotici za lečenje bakterijske infekcije
  • Hemoterapija, zračenje, imunoterapija ili transplantacija koštane srži za lečenje leukemije
  • Kortikosteroidi za smanjenje otoka u krvnim sudovima
  • Lekovi koji potiskuju imuni sistem
  • Dodaci vitamina C.

Što se tiče lečenja petehija kod kuće neki kućni lekovi mogu da pomognu, pre svega:

  • Hladne obloge
  • Puno tečnosti
  • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL)
  • Odmor.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo