Naslovna / Zdravlje

Modrice nekada mogu da budu znak težih oboljenja, kada su razlog da se javimo lekaru

Priredio/la: D. T.|11:00 - 23. 09. 2022.

Usled tipa i boje kože neke osobe su podložnije modricama, na svetlijoj puti neka sitna povreda može da se ispolji modricom. Ove promene na koži mogu biti i posledica upotrebe nekih lekova kao što su antikoagulansi, antidepresivi

modrice Modrice su najčešće reakcija kože na traumu, usled oštećenja malih krvnih sudova, ili izlivanja krvi van krvnog suda Foto: Shutterstock

Modrice su najčešće reakcija kože na traumu, usled oštećenja malih krvnih sudova, ili izlivanja krvi van krvnog suda. Uglavnom se javljaju kao reakcija na povredu, ali nekada mogu biti i znak težih oboljenja. Najčešće nastaju kao posledica raznih povreda, ali mogu da upućuju i na nastajanje težih oboljenja.

Modrice su česte i bezazlene

Modrice su uglavnom posledica udara tela u neki čvrst predmet, mogu se javiti posle neke medicinske intervencije, česte su u sportu. Ne postoji neki standardni vek trajanja modrica, njihovo povlačenje zavisi od uzroka modrice, veličine. Stručnjaci naglašavaju da modrice u proseku traju jednu do tri nedelje, a tokom procesa zarastanja modrica menja boju.

Modrice se mogu javiti usled poremećaja zgrušavanja krvi i onda su trajnijeg karaktera. U retkim slučajevima se zloćudi rak kože melanom može pojaviti kao crno plava mrlja, koja liči na modricu, savet je zato da se ako modrice ne povuku ni posle dve sedmice javimo lekaru.

Koje modrice zahtevaju lekarski pregled?

Ukoliko primetite česte modrice, bez nekog posebnog razloga posavetujte se sa stručnjakom.  Povremene modrice nepoznatog porekla nisu razlog za brigu, ali ako su  učestale i nisu posledica nekog posebnog razloga konsultujete se sa stručnjakom. U nekim slučajevima, česte modrice mogu biti znak poremećaja zgrušavanja krvi hemofilije ili von Willebrandove bolesti.

Velike, bolne modrice

Ove vrste modrica se zovu hematomi i nekada mogu biti znak ozbiljnije povrede, na primer, slomljene kosti. Hematom može biti i simptom krvarenja u telu koje zahteva lečenje. Hematomi su učestaliji kod osoba koje boluju od poremećaja zgrušavanja krvi ili kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji.

Kada se javlja tačkasto krvarenje na koži

Petehije se manifestuju kao sitne, crvene tačkica na koži usled unutrašnjeg krvarenja ili propusnih kapilara. Ponekada izgledaju kao ljubičasti, crveni ili smeđ osip do 3 mm u prečniku. Petehije mogu biti i posledica infekcija, niskog nivoa trombocita u krvi, ili znak jakog naprezanja usled jakog kašlja ili fizičkog napora. Česte se kod dece koja dugo i jako kašlju.

Senilna purpura

Senilna purpura je posledica redukcije vezivog tkiva kod starijih ljudi i čest je uzrok bezbolnih modrica. Starenjem krvni sudovi postaju osetljiviji i javlja se ova reakcija.  Uočavaju se na delovima tela izloženim suncu. Ove promene na koži mogu trajati nekoliko  nedelja, meseci ili biti trajne prirode. Na zahvaćenim mestima koža i potkožno tkivo su stanjeni. Senilne purpure su uglavnom estetski, a ne i zdravstveni problem, kažu stručnjaci.

Modrice su uočljivije na beloj puti

Usled tipa i boje kože neke osobe su podložnije modricama, na svetlijoj puti nekada i neka sitna povreda može da se ispolji modricom. Ove promene na koži mogu biti i posledica upotrebe nekih lekova kao što su antikoagulansi, antidepresivi, posebno selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina, aspirin. Mogu biti i nuspojava upotrebe nesteroidnih antiinflamatornih lekova, poput ibuprofena. U slučaju da uzimate ove lekove i imate česte modrice savet je da se konsultujete s lekarom.

Kako kućni lekovi mogu da ublaže modrice?

Kućni lekovi mogu ublažiti bolne modrice, brzo nanet led na povređeno mesto može ublažili otok i bol, preporuka je ipak da se led ne koristi duže od 15 minuta koko ne bi došlo do iritacije kože. Preporuka je da se 48 sati posle povrede izbegavaju tople kupke, jer toplota širi krvne sudove i moguća je pojava još veće modrice.

Kada je potrebno da se zabrinemo zbog modrica?

Većina modrica nisu razlog za brigu, ali u nekim situacijama bolje je da se konsultujemo sa stručnjakom. Ukoliko traju duže od tri nedelje, ako se redovno javljaju, bez jasnog razloga, na istom mestu, ako su praćene povišenom telesnom temperaturom, otečenim limfnim čvorovima, noćnim znojenjem ili neobjašnjivim gubitkom težine, obvezno se treba javiti lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo