Naslovna / Deca

Bezbedna primena lekova za snižavanje krvnog pritiska tokom dojenja

Priredio/la: V.St.|13:00 - 17. 08. 2022.

– Opšti princip tokom dojenja i primene lekova jeste da se u periodu dojenja mogu koristiti samo lekovi koji su neophodni u terapiji za kontrolu bolesti a neće negativno uticati na razvoj bebe – kaže mr ph Emilija Trbović

dojenje lekovi mr ph Emilija Trbović: Potrebno je znati koje lekove sme koristiti majka koja doji, jer određena koncentracija leka prelazi i u majčino mleko Foto: Canva

Dojenje je najkompletnija hrana za novorođenu bebu, jer majčino mleko sadrži sve neophodne elemente za normalan rast i razvoj bebe. Pored zdrave ishrane i pravilne suplementacije, potrebno je znati koje lekove sme koristiti majka koja doji, jer određena koncentracija leka prelazi i u majčino mleko pa samim tim i u sistem organa za varenje bebe.

Kada treba uzeti lek, pre ili posle dojenja?

Ukoliko je primena ipak neophodna, pojedinačnu dozu leka uzeti neposredno pre najdužeg intervala spavanja bebe, uobičajeno nakon podoja pred večernje spavanje. Kada se primenjuje veći broj doza, dojenje obaviti neposredno pre naredne doze leka, vodeći računa o vremenskom intervalu između poslednje doze leka i dojenja.

U grupi lekova koji deluju na kardiovaskularni sistem, najčešće se koriste lekovi za lečenje povišenog krvnog pritiska, antihipertenzivi. Među njima postoje lekovi kojima se daje prednost za izbor tokom dojenja. To su lekovi za koje postoje podaci o “relativnoj dozi kojoj je dete izloženo”. Ukoliko su ove vrednosti niske, ispod 10 posto, onda je lek bezbedan za zdravo dojeno dete, što je slučaj kod 90 posto lekova koji se koriste u savremenoj farmakoterapiji, u skladu sa nedavno objavljenim Nacionalnim smernicama za primenu lekova u period dojenja. Poznavanje neželjenih efekata leka i uticaja koje lek može imati na dojenu bebu od velikog je značaja. Zato se u slučaju da je lek neophodan u terapiji, radi lečenja bolesti majke, kod bebe prati rast, razvoj i dobijanje na težini. S druge strane postoje lekovi čije se primena tokom dojenja ne preporučuje, ili zbog nedovoljno dokaza o bezbednoj primeni ili zbog negativnog uticaja na dojenu bebu – objašnjava za eKlinika portal mr ph Emilija Trbović iz Farmaceutske komore Srbije.

Neki lekovi ne utiču na bebu tokom dojenja

Tako na primer, antiaritmici su lekovi koji se koriste u lečenju aritmija i neophodni su u terapiji, ali se među njima daje prednost onima koji su dozvoljeni tokom dojenja i neće uticati negativno na rast i razvoj bebe.

– Amjodaron se koristi u lečenju aritmija i ne preporučuje tokom dojenja, jer zbog same strukture leka može negativno uticati na kardiovaskularni sistem dojene bebe i funkciju štitne žlezde. Antikoagulansi su lekovi koji se koriste u lečenju poremećaja zgrušavanja krvi i ukoliko se primenjuju potkožno mogu se primenjivati tokom dojenja. To su lekovi koji se zbog svojih hemijskih karakteristika neće izlučivati u mleko u visokoj meri i samim tim su bezbedni tokom dojenja. Kod dojilja koje primenjuju antikoagulanse potrebno je redovno pratiti parametre krvne slike i savetovati ih da se u slučaju pojave krvarenja iz nosa, desni, u oku, hemoroida ili nastajanju modrica jave lekaru ili farmaceutu – precizira Emilija Trbović.

Korišćenje diuretika tokom dojenja

Naša sagovornica pojašnjava da slično važi i za diuretike, koji se koriste u lečenju povišenog krvnog pritiska.

– Njihovo korišćenje tokom dojenja može smanjiti nivo mleka kod majke, pa se preporučuju uz oprez i praćenje, ako su u terapiji neophodni. Dojenje je najlepši period u životu majke i bebe i treba da se odvija bez straha i opterećenja. Zato je važno da mame prilikom preuzimanja lekova, suplemenata i biljnih lekova u apoteci, obavezno naglase farmaceutu da doje bebu, kako bi dobile adekvatan savet i preporuku u pogledu bezbednosti primene lekova tokom dojenja – savetuje Emilija Trbović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo