Naslovna / Prirodna medicina

5 prirodnih obloga za umorne oči otklanjaju simptome astenopije

Priredio/la: I. V. |18:00 - 12. 08. 2023.

Dugotrajna upotreba mišića koji pomeraju oči i kontrolišu koliko svetlosti treba da propuštaju uzrokuje njihov umor, što dovodi do simptoma astenopije

obloge za umorne oči Dugotrajna upotreba mišića koji „teraju“ oči da se pomeraju i kontrolišu koliko svetlosti treba da propuštaju uzrokuje njihov umor Foto: Unsplash

Umorne oči ili astenopija je stanje kada se oči naprežu i postaju bolne nakon dugotrajnog gledanja u ekran kompjutera ili telefona, usled dugotrajne vožnje, nedostatka sna, loše dioptrije ili ekstremnog umora. Dugotrajna upotreba mišića koji pomeraju oči i kontrolišu koliko svetlosti treba da propuštaju uzrokuje njihov umor, što dovodi do simptoma astenopije.

Simptomi koji govore da su nam oči umorne

Naprezanje očiju ili umorne oči postale su poseban problem nakon ekspanzije digitalizacije i prekomerne upotrebe mobilnih telefona, tableta i drugih sličnih uređaja. Zamor očiju, koji se dovodu u vezu sa upotrebom ovih predmeta naziva se digitalno naprezanje očiju. Umorne oči su obično privremeno stanje i trebalo bi da se poboljša samo od sebe ako se čovek odmori. Stručnjaci navode da naprezanje očiju ne oštećuje trajno naše oči niti utiče na vid.

Uobičajeni simptomi umornih očiju su:

– Bol ili iritacija
– Nemogućnost fokusiranja
– Neuobičajena osetljivost na svetlost
– Stezanje ili bol u leđima, vratu ili ramenima
– Dvostruki ili zamagljen vid
– Vožnja tokom dužeg perioda
– Stres ili umor
– Izloženost suvom vazduhu iz klima uređaja ili na otvorenom
– Izlaganje oštrom, jakom svetlu i odsjaju
– Provođenje vremena u slabo osvetljenom okruženju.

Obloga za umorne oči može se napraviti od sastojaka iz kuće

Osim kvalitetnih naočara za vid, sa odgovarajućom dioptrijom, kao i zaštitnih naočara za rad na kompjuteru, umornim očima mogu da pomognu kapi za oči za ublažavanje suvih beonjača, ali i neki prirodni lekovi, obloga za umorne oči koju možemo da napravimo kod kuće.

Stavite toplu kompresu na kapke
Tople obloge se godinama koriste za povećanje protoka krvi i ublažavanje bolova a isti principi se mogu primeniti na oči. Prvo dobro operite ruke, umočite čistu krpu u provrelu vodu i sačekajte da se zagreje. Zatim lezite i stavite krpu na oči 5 do 10 minuta.

Kesice čaja kao hladni oblog 
Poznat kao sredstvo koje smanjuje upalu i otečene tačke, hladni oblog može da bude jednako efikasan kao i topla kompresa. Pokušajte da skuvate kesice čaja – od kamilice, crnog ili zelenog čaja – i stavite ih u frižider. Kada se ohlade, lezite i stavite kesice čaja na oči. Sve to uradite čistim rukama i izbegavajte da vam čaj ulazi direktno u oči.

Kriške sirovog krompira ili krastavca
Ispunjene adstringentnim svojstvima za koje se smatra da rešavaju nakupljanje vode ispod očiju, kriške sirovog krompira mogu da budu još jedno prirodno rešenje za umorne oči. Jednostavno sledite istu rutinu kao što biste koristili kolutiće krastavca, koji se takođe koristi, ali prethodno ohlađen u frižideru. Ako vam ne odgovaraju kolutovi krompira ili krastavca, možete da ih narendate i stavite između dve gaze/komprese a zatim na oči.

Maska od belanca 
Jaja nisu samo najsigurnija opcija za doručak već pomažu i kod simptoma astenopije. Dovoljno je da belance penasto umutite i dobijenu masku prevučete ispod očiju. Masku držite 10 do 15  minuta, nakon čega će simptomi polako početi da nestaju. Kao i uvek, pazite da vam belance ne uđe u oko.

Aloe vera pomaže i umornim očima
Aloe vera koristi se u brojne medicinske svrhe – od ublažavanja opekotina do zaštite manjih posekotina. Ovaj čudotvorni lek prirode ima nebrojena dejstva, pa tako pomaže i umornim očima. Postoji nekoliko načina za korišćenje ove biljke. Ako je ne gajite u domu, može se kupiti u prodavnici i iseći na komade, ili aloe vera gel u bocama. U svakom slučaju, gel iz sirove biljke ili kupovni stavite oko očiju. Osim što prijatno rashlađuje regiju oko oka, uživaćete u njegovim  antifungalnim, antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, a uz to će lepo hidrirati kožu u regiji oka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo