Naslovna / Zdravlje

Kamen u bubregu nekada je razlog za hitnu operaciju, na šta ukazuje jačina bola

Priredio/la: D. T.|9:00 - 28. 01. 2023.

Krv u mokraći je simptom koji prati niz bolesti urinarnog trakta i ne ukazuje uvek na prisustvo kamenaca u bubregu

kamen u bubregu Kalcijum i drugi minerali u urinu mogu da se kristališu i formiraju kamenčiće veličine zrnaca peska, sitnih kamenčića do čak komadića nalik šljunku Foto: Shutterstock

Kamen u bubregu se definiše kao čvrsta kalcijumska struktura i može se pojaviti u bubrezima ili mokraćnim putevima. Stanje je najčešće praćeno jakim bolom koji zahteva u nekim slučajevima i hitnu medicinsku intervenciju. Jačina bola, koji neke osobe opisuju kao porođajne bolove, zavisi od lokacije i veličine kamenca, postojanja infekcije. I najsitniji kamenci nekada mogu da budu praćeni intenzivnim bolovima.

Kamen u bubregu može biti i posledica visokih doza vitamina C

Kalcijum i drugi minerali u urinu mogu da se kristališu i formiraju kamenčiće veličine zrnaca peska, sitnih kamenčića do čak komadića nalik šljunku. Nastanak kamena u bubregu posledica je različitih stanja. Pojedina istraživanja navode visoke doze vitamina C kao faktor rizika, veruje se da i neselektivna upotreba antibiotika utiče na nastanak kamenaca. Najbitniji faktor rizika i dalje je nedovoljnan unos obične vode, tvrde lekari.

Kako se opisuje bol usled kamenaca u bubregu

Moguće je u nekim slučajevima da kamen sitnije veličine ne bude praćen bolovima. Kamen u bubregu može da blokira uretru (mokraćnu cev), koja povezuje bešiku sa otvorom na telu iz kojeg se izbacuje urin i dovede do velikih bolova praćenih nemogućnošću normalnog mokrenja.

Pacijenti bol opisuju kao izrazito mučan i porede ga sa porođajnim bolom. Kamen u bubregu može biti praćen jakim grčevima ili oštrim bolovima, koji su jednom momentu jači, a u drugom slabiji. Bol se može osetiti na stomaku, leđima, preponama, muškarci više osećaju bolove u testisima ili na vrhu penisa, a žene na usminama vagine.

Šta nam govori promena boje urina?

Boja urina može dosta toga da govori o zdravlju urinarnog trakta. Ukoliko urin nije svetlo žute nijanse, nego ružičast, crven ili braon moguće je prisustvo krvi u mokraći. Hematurija (prisustvo krvi u urinu) nekada ukazuje na postojanje kamena u bubregu.

Krv u mokraći može biti vidljiva golim okom, ili se opaziti tek posle detaljnog pregleda urina pod mikroskopom. Bitno je napomenuti da je krv u mokraći simptom koji prati niz bolesti urinarnog trakta i ne ukazuje uvek na prisustvo kamenaca u bubregu.

Simptomi kamena u bubregu

Učestala potreba za mokrenjem uobičajen je znak kamena u bubregu. Pacijenti imaju i poteškoće pri mokrenju, osećaj peckanja i bola. Urin je često zamućene boje i lošeg mirisa. Kao reakcija na bol moguć je osećaj mučnine i povraćanje.

Povišena telesna temperatura praćena osećajem jeze još jedan je simptom, koji nekada može da ukaže i na infekciju urinarnog trakta. Potražite medicinsku pomoć ako je visoka temperatura, praćena bolom između stomaka i donjeg dela leđa. Smatra se da je ova kombinacija bolova verovatno znak infekcije urinarnog trakta, koja može nekada da se iskomplikuje.

Jedan od najčešćih razloga za hitnu medicinsku pomoć

Kamen u bubregu jedan je od najčešćih razloga za poziv službi hitne pomoći. U zavisnosti od veličine i lokacije kamenca nekada je potrebna hirurška intervencija razbijanja ili uklanjanja kamena, lek za ublažavanje bolova.

Lekari savetuju da se pravovremeno javimo na pregled i dok još ne osećamo jake bolove, a imamo neke od navedenih simptoma, kako bi se dijagnostikovalo stanje i što ranije počelo lečenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo