Naslovna / Zdravlje

Sarkoidoza pluća – koji simptomi ukazuju na ovu bolest

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 14. 02. 2023.

– Sarkoidoza je bolest o kojoj se malo zna. Radi se o specifičnom odgovoru imunog sistema na neki do sada nepoznati uzrok ili agens – kaže na početku novog ePodcasta prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog

Sarkoidoza je zapaljenska bolest nepoznatog uzroka, hronična po toku a može da zahvati više organa ili organskih sistema. U 90% slučajeva zahvata pluća, limfne žlezde sredogruđa, kožu, ređe pljuvačne žlezde, strukture oka, kosti, zglobove, srce, slezinu, nerve, centralni nervni sistem.

U novoj epizodi ePodcasta prim. dr Tatjanu Radosavljević pneumoftiziologa pitali smo kada možemo posumnjati da li se radi o sarokoidozi?

– Sarkoidoza može da se razvije u oganizmu a da je osoba bez ikakvih simptoma. Smatra se da čak 50% slučajeva počinju tako. Tada se bolest otkriva rentgenskim pregledom pluća koji se uradi u okviru drugih ispitivanja ili simptomatskih pregleda. Pacijent može imati opšte simptome: umor, malaksalost, povišenu telesnu temperaturu, gubitak težine. Pošto je sarkoidoza pluća najčešća, najčešći su i plućni simptomi. Suvi kašalj, osećaj nedostatka vazduha, osećaj pritiska na grudni koš – kaže prim. dr Tatjana Radosavljević.

Prim. dr Tatjana Radosavljević odgovoriće nam i na pitanja kako se leči ova bolest i postoji li opasnost da se od akutne razvije hronična sarokoidoza?

Sarkoidoza se, u prvom redu terapije leči kortikosteroidima uz protokol koji sprovodi lekar. Međutim, postoji jedna grupa pacijenata za koju nije utvrđeno šta ih tačno karakteriše, jer se kod njih sarkoidoza ponovo vraća – kaže dr Tatjana Radosavljević.

Da biste saznali kako se dijagnostikuje sarkoidoza, pogledajte naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog je osnivač i vlasnik specijalističke pneumoftiziološke ordinacije Tara MD. Dugo godina je radila na Odeljenju intenzivne nege Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu, a potom kao lekar na odeljenju za naučno istraživački rad Klinike za pulomologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Učesnik je stručnih kongresa u zemlji i inostranstvu.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo