Naslovna / Zdravlje

Preskakanje pranja zuba pred spavanje može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Priredio/la: S.St.|19:00 - 23. 02. 2023.

Briga o vašim belim kao biser zubima veoma je važan deo dobre higijene i postoje neki važni koraci koji ne smeju da se previde

pranje zuba Neophodno je da pre spavanja operemo zube da bismo smanjili količinu bakterija u ustima i sprečili pojavu karijesa, bolesti desni i lošeg zadaha Foto: Shutterstock

Ako zanemario pranje zuba pred spavanje, možemo u skoroj budućnosti da očekujemo neke prilično neprijatne posledice.

Ako zanemarujemo pranje zuba pred spavanje imaćemo loš zadah, karijes i bolesti desni

Dr Rashi Gupta za sajt eatthis.com objašnjava šta se dešava ako pred spavanje ne operemo zube:

– Tokom dana pljuvačka služi kao prirodna odbrana, pomaže u neutralizaciji kiselina u hrani i sprečava bilo kakvo oštećenje gleđi. Ali noću se proizvodnja pljuvačke smanjuje!

Pošto imamo slabiji odbrambeni sistem dok spavamo, neophodno je da pre spavanja operemo zube da bismo smanjili količinu bakterija u ustima.

– Ako ne peremo zube pred spavanje, to može dovesti do karijesa, bolesti desni i lošeg zadaha – upozorava dr Gupta.

Kod osoba sa dijabetesom može dovesti do komplikacija

Većina ljudi nije svesna da bakterije ne samo da izazivaju bolest desni, već mogu da uđu u krvotok i srce, što dovodi do infekcije zalistaka. Neprijatna i dosadna bolest desni može da izazove i pustoš u prirodnim odbrambenim mehanizmima organizma, stvarajući neželjene reakcije.

– Neželjeni efekat ove reakcije jeste povećanje nivoa šećera u krvi, što može stvoriti komplikacije kod osoba sa dijabetesom – ističe dr Gupta.

Neophodno je stalno, dobro osmišljeno praktikovanje oralne higijene pred spavanje

Dr Gupta predlaže da, umesto da se srušimo na spavanje nakon dugog dana, posvetimo sebi pet minuta u kupatilu. Pustite svoju omiljenu muziku koja vas opušta i uradite ono što je neophodno. Prvo koncem očistite između svakog zuba. Zatim perite zube puna dva minuta koristeći pastu za zube bez natrijum lauril sulfata. Ovo će pomoći da nam usta ne budu suva. Najbolje je pronaći pastu za zube koja sadrži ksilitol, koji takođe pomaže u borbi protiv suvih usta. Obavezno operite i jezik, ali ne preterujte! Sledeći i poslednji korak je ispiranje vodom za ispiranje usta koja ne sadrži alkohol. I onda je vreme za osmeh! Završili smo sa oralnom higijenom i spremni smo za spavanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo