Naslovna / Zdravlje

Od upale desni do parodontopatije

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 22. 11. 2022.

U novoj epizodi ePodcasta sa dr Aleksandrom Mihajlović, doktorkom stomatologije razgovaramo o tome zašto je važno na vreme obratiti se stomatologu ako primetimo da nam desni krvare

Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba tj. onih tkiva koja drže zub u zubnoj kosti i amortizuju dejstvo sila na njega. Kao jedan od osnovnih uzroka parodontopatije (paradontoze tj. ispadanja zuba) je loša oralna higijena.

Glavni etiološki faktor parodontopatije a pre toga i upale desni jeste dentalni plak – objašnjava na početku ePodcasta dr Aleksanda Mihajlović.

Doktor stomatologije Aleksandra Mihajlović će nam odgovoriti i na pitanja šta se može desiti ako se upala desni ne leči, da li neke hronične bolesti mogu biti uzrok paradontopatije i mogu li da ispadnu i potpuno zdravi zubi.

– Briga i motivisanost pacijenta su najvažnija mera prevencije parodontopatije. Kada se javi osoba koji ima problem sa upalom desni, prvi zadatak u našoj poliklinici je da osvestimo pacijenta zašto je važno da promeni svoje dosadašnje navike, a posebno objasnimo pravilnu tehniku održavanja higijene zuba, bez obzira na to koliko osoba ima godina – objašnjava naša sagovornica.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o Neželjenim efektima nekontrolisane upotrebe lekova za smirenje

Koji su načini lečenja parodontopatije i da li je moguće ovaj problem rešiti i sačuvati zube, saznaćete ako pogledate ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dr Aleksandra Mihajlović ex. Barać, doktor stomatologije i specijalizant parodontologije i oralne medicine na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnove studije završila je na Univerzitetu u Barseloni. Oblast rada je hirurško i nehirurško lečenje parodontopatije, a poseduje i dugogodišnje iskustvo u oblasti endodoncije.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo