Naslovna / Zdravlje

Neželjeni efekti nekontrolisane upotrebe lekova za smirenje

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 15. 11. 2022.

U novoj epizodi ePodcasta sa prof. dr Jankom Samardžićem, kliničkim farmakologom Medicinskog fakuleta u Beogradu, razgovaramo o tome zašto nikako ne treba na svoju ruku uzimati lekove za smirenje i lekove protiv depresije

– Ovde govorimo o dve, potpuno različite grupe lekova. S jedne strane su to anksiolitici i sedativi, a sa druge strane postoje lekovi koji se koriste u terapiji depresivnih ispoljavanja a to su antidepresivi – objašnjava na početku ePodcasta prof. dr Janko Samardžić.

Profesor dr Janko Samardžić odgovoriće nam i na pitanja kada koji lek počinje da deluje, kako se pravilno primenjuje i s čim nikako ne treba kombinovati lekove za smirenje. Takođe, saznaćemo i šta se može desiti ako popijemo neki anksiolitik koji nam nije propisao lekar.

– Za svaki lek postoje i željeni i neželjeni efekti. Kada su lekovi za smirenje u pitanju, postoji niz neželjenih efekata posebno ako lek nije propisan od strane lekara  – upozorava naš sagovornik.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o NEPLODNOSTI I NAČINIMA DIJAGNOSTIKE.

Između ostalog, odgovor o tome kada počinju da deluju lekovi za smirenje a kada lekovi protiv depresije dobićete u našem današnjem ePodcastu.

Na osnovu čega lekar procenjuje opasnosti od stvaranja zavisnosti zbog nekontrolisane upotrebe ovih lekova, saznaćete ako pogledate ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog, profesor je na Katedri za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Autor je više od 100 naučnih i stručnih publikacija, profesor po pozivu na više inostranih univerziteta i pozvani predavač na međunarodnim naučnim skupovima. Dobitnik je nagrade Srpskog farmakološkog društva za izuzetne rezultate postignute u naučno-istraživačkom radu.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo