Naslovna / Zdravlje

Kada posumnjati da se radi o neplodnosti

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 08. 11. 2022.

– Po zvaničnoj medicinskoj definiciji ako jedan par ima godinu dana nezaštićene odnose i ako ne dođe do začeća, smatramo da tada postoji problem. Međutim, vremena su se promenila, parovi su sve stariji i danas nam se javljaju pacijenti koji već nakon dva ili tri meseca nezaštićenih odnosa, dolaze kod ginekologa – na početku novog ePodcasta objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog

U savremenom svetu bračna neplodnost se javlja kao zdravstveni, psihološki i sociološki problem koji dovodi do različitih kriznih stanja, kako pojedinca tako i društva u celini. Neplodnost je zahtevan životni izazov, bez obzira da li je želja za detetom vođena prvenstveno biološkim nagonima, psihološkim ili društvenim potrebama.

Dr Mima Fazlagić objašnjava koje se procedure sprovode kod žena a koje kod muškaraca na samom početku sumnje na neplodnost.

– Kada u ginekološku ordinaciju dođe par koji kaže da je prošlo izvesno vreme i da nije došlo do planirane trudnoće, mi počinjemo ispitivanje tako što se prvo radi spermogram i spermokultura. Sva ispitivanja posmatramo kao zajednička i nikada ih ne delimo na muška ili ženska – kaže u novom ePodcastu dr Mima Fazlagić.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o ZAVISNOSTI OD INTERNETA

Na kraju ePodcasta dr Mima Fazlagić objašnjava koji parovi su kandidati za vantelesnu oplodnju.

U ePodcastu na početku teksta pogledajte odgovor na pitanje, kakve smernice dobija par ako je rezultat spermograma loš i ako se u uzorku nalazi mali broj spermatozoida.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dr Mima Fazlagić, ginekolog specijalista medicinske genetike. Školovala se u Beogradu, ali i u Americi i Italiji. Pored redovnog posla u ginekološkoj ordinaciji, član je UNICEF tima na projektu „Baby friendly, mother friendly“ u Srbiji. Takođe je predavač USAID-a na projektu genetskog skrininga u trudnoći za Srbiju i predsednik je Nacionalne asocijacije za unapređenje i razvoj regenerativne medicine.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo