Naslovna / Psihologija

Kako prepoznati zavisnost od interneta i društvenih mreža

Priredio/la: Vesna Stanimirović|17:45 - 01. 11. 2022.

– Kod internet zavisnosti, pre svega, kao simptom treba izdvojiti gubitak kontrole, zanemarivanje poslovnih, porodičnih i drugi obaveza zbog on line aktivnosti i nastavak primene tog obrasca ponašanja ikako postoji svest da je on štetan – na početku novog ePodcasta objašnjava prof. dr Igor Pantić, psihijatar

Zavisnost od interneta i društvenih mreža predstavlja stanje pojedinca u kome je upotreba interneta i posete društvenih mreža postala dominantna životna aktivnost koja ga izoluje u odnosu na ostale društvene tokove, i koja se negativno odražava kako na njega tako i na njegovu okolinu.

Prof. dr Igor Pantić objašnjava šta se dešava kada se naglo prekine sa korišćenjem društvenih mreža, koji simptomi ukazuju da smo postali internet zavisni, da li se ova vrsta zavisnosti i na koji način može lečiti kao i saveti kako da smanjimo štetnost ovog veoma lošeg obrasca ponašanja.

Lečenje internet zavisnosti je prilično kompleksno jer se retko dešava da pacijent sam dođe u ordinaciju i kaže ja imam zavisnost od društvenih mreža. Obično dolaze zbog depresije ili anksioznih poremećaja, a onda se na osnovu anamneze otkrije da ta osoba provodi po 10 sati ispred svog pametnog telefona – kaže u novom ePodcastu naš sagovornik.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o PROŠIRENIM VENAMA I LASERSKOJ OPERACIJI.

Na kraju ePodcasta prof. dr Igor Pantić objašnjava kako da roditelji smanje rizik od nastanka zavisnosti od interneta, kod svoje dece.

U ePodcastu na početku teksta pogledajte odgovor na pitanje, do koliko godina detetu ne bi trebalo kupiti mobilni telefon.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prof. dr Igor Pantić, specijalista psihijatrije, vanredni profesor na Katedri za medicinsku fiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i pridruženi profesor na Univerzitetu u Haifi.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo