Naslovna / Zdravlje

S ginekologom o HPV infekciji i raku grlića materice

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 28. 02. 2023.

– Humani papiloma virusi (HPV) su jako rasprostranjeni, ima ih preko 350 vrsta. Kod nas, mlada populacija između 17 i 23 godine je 80 posto zaražena HPV virusom – kaže na početku današnjeg ePodcasta dr Mima Fazlagić, ginekolog

HPV virus (humani papiloma virus) vodeći je uzročnik raka grlića materice, ovaj virus može izazvati i karcinome vagine, vulve, penisa, anusa, grla, usne duplje. Smatra se da svaka treća ili četvrta osoba ima HPV infekciju, koja može biti asimptomatska ili se manifestovati promenama na genitalijama.

Dr Mima Fazlagić, ginekolog u novom ePodcastu nam priča o tome kako se prenosi HPV infekcija i koji simptomi mogu ukazati da smo dobili ovaj virus?

HPV virus je jedna vrlo podmukla bolest, jer ne mora da daje simptome. Mogu da se pojave polne bradavice (kondilomi), da se pojave promene na grliću materice ali godinama pre toga pacijentkinja može biti zaražene HPV-om bez ijednog simptoma – upozorava gošća ePodcasta dr Mima Fazlagić

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o tome Kako loša komunikacija može uništiti partnerski odnos

Dr Mima Fazlagić nam je objasnila koji su načini otkrivanja i dijagnostikovanja promena na grliću materice i šta znače rezultati Papa testa?

– Da bi uočili prve promene na grliću materice, važno je uraditi kolposkopiju. U kombinaciji sa kolposkopijom obično se radi i Papa test koji prestavlja bris ćelija sa grlića materice, gde doktor gleda te ćelije na mikroskopu i određuje njihov broj 1, 2, 3, 4… grupa. Druga grupa je normalan nalaz a sve ostale mogu da ukažu da postoje neke promene.

U ePodcastu na početku teksta pogledajte odgovor na pitanje, da li se HPV virus može preneti korišćenjem zajedničkog peškira, kupanjem u bazenu ili korišćenjem higijenskog uloška?

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dr Mima Fazlagić, ginekolog specijalista medicinske genetike. Školovala se u Beogradu, ali i u Americi i Italiji. Pored redovnog posla u ginekološkoj ordinaciji, član je UNICEF tima na projektu „Baby Friendly, Mother Friendly” u Srbiji. Takođe je predavač USAID-a na projektu genetskog skrininga u trudnoći za Srbiju i predsednik je Nacionalne asocijacije za unapređenje i razvoj regenerativne medicine.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zorica Vickovic
18:48, 28. 02. 2023.
Odgovori

Nelokiko dece uzrasta 19 god.zelela su da prime Hpv vakcinu. ali do 1.7.2022.god. u nas Dom zdravlja nije stigla vakcina.Nakon toga su deca napunila 19 godina i receno je da ne zovu vise jer nemaju pravo.To su deca koja su dobro informisana, studenti sad medicine i molekularne biologije, ali nemaju mogucnosti da kupe vakcinu.A u porodici imamo preminule od raka grlica materice.Kako pomoci mladim ljudima koji zele da prime vakcinu a deli ih nekoliko meseci i nisu jos stupili u seksualne odnose sto je preduslov za primanje vakcine.
srdacan pozdrav

Весна
5:01, 01. 03. 2023.
Odgovori

Мислим да jе потребно у школе увести предмет где би се учило о здравом стилу живота и то без догме веч истина и само истина. Навести зашто ниjе добро имати пуно партнера, зашто се треба здраво хранити, зашто треба бити физички активан, зашто треба слушати класичну музику а не како се лечити када се разболимо. Превенциjа jе здрав стил живота а за здрав стил живота jе потребна пре свега информациjа па онда и мало труда да се то примени у пракси.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo