Naslovna / Zdravlje

Utrnulost, slabost, grčevi i bolovi u rukama i nogama mogu biti simptomi spinalne stenoze

Priredio/la: S.St.|19:00 - 10. 04. 2023.

Kada se prostor oko kičmenog stuba suzi može da izvrši pritisak na pršljenove i na kičmenu moždinu, utičući na nerve koji idu od kičme do ruku i nogu.

spinalna stenoza Spinalna stenoza najčešće se javlja u donjem delu leđa i vratu Foto Shutterstock

Spinalna stenoza je suženje prostora unutar, odnosno oko kičme, koji može vršiti pritisak na nerve koji prolaze kroz kičmu. Spinalna stenoza najčešće se javlja u donjem delu leđa i vratu. Suženje može biti urođeno ili može da nastane zbog sekundarnih problema kao što su artritis ili hernija diska.

Spinalna stenoza i njeni simptomi

Možda nećemo primetiti nijedan simptom. Ali ako suženje vrši pritisak na kičmenu moždinu ili nervne korene, možda ćemo imati utrnulost, slabost, grčeve i bolove u rukama i nogama. U težim slučajevima, mogu da se jave problemi sa crevima, bešikom ili seksom.

Kod koga se javlja

Najčešća je kod muškaraca i žena starijih od 50 godina. Ali može da se desi i kod mlađih osoba ako su rođene sa stanjem koje sužava kičmeni kanal ili ako je kičma na neki način povređena.

Kičma s nama stari

Ligamenti (fibrozno vezivno tkivo koje drži kičmu) s godinama mogu postati deblji i tvrđi. Kosti i zglobovi mogu da se povećaju, što može suziti prostor između naših pršljenova. Ovo stanje može da pogorša artritis, koji je češći kada smo stariji.

Spinalna stenoza i njeni drugi mogući uzroci

Nekoliko stvari može da izvrši pritisak na kičmenu moždinu i nerve. Na primer, diskus hernija, kada mekši deo, takozvani „žele” diska, mekanih jastučića koji služe kao svojevrsni amortizeri između pršljenova na kičmi, probije spoljašnost diska. Najčešće ima oblik suze. Tumori takođe mogu da rastu u kičmi. Iznenadna povreda može da pomeri kičmu ili da u njoj stvori fragmente kostiju.

Uspostavljanje dijagnoze

Lekar će nas pitati o našoj medicinskoj istoriji, jer povrede i drugi zdravstveni problemi mogu izazvati iste simptome. Proveriće bol kada se sagnemo unazad i testirati snagu mišića i reflekse. Verovatno će tražiti da se uradi skener kako bi imao bolju sliku unutar kičmenog stuba i proveriti da li postoje tumori, osteofiti ili povrede.

Lekari koji mogu da nam pomognu

Pored svog lekara, možemo da odemo kod fizioterapeuta i fizijatra (koji mogu da nam pomognu sa određenim vežbama), reumatologa (koji leči artritis i srodne poremećaje) i neurologa (koji leči probleme s nervima). Ako je potrebna operacija, treba da odemo kod hirurga ortopeda (koji se bavi kostima) ili neurohirurga (koji se fokusira na nervni sistem).

Lekovi protiv upale i bolova kod spinalne stenoze

Za lečenje upale i bolova, lekar može predložiti da uzimamo lekove bez recepta kao što su acetaminofen, aspirin, naproksen ili ibuprofen. Ako to ne pomogne, možda će nam dati injekciju steroida (kao što je kortizon) u kičmenu moždinu da bi ublažio upalu i bol. Druga opcija je anestetik koji blokira bol u blizini zahvaćenog nerva.

Nehirurški tretmani

Lekar može da nam preporuči. Pored toga može da predloži određene vežbe za jačanje mišića stomaka i leđa kako bismo pomogli našoj kičmi. Aerobne vežbe – plivanje, biciklizam ili brzo hodanje – mogu biti dobar način da ostanemo aktivni. Za starije ili one koji imaju slabe mišiće stomaka, možda će biti potrebna proteza za jačanje kičme.

Kada je potrebna operacija

Mnogo toga zavisi od opšteg zdravlja i koliko simptomi utiču na svakodnevni život. Ako smo u dobroj formi, ali imamo utrnulost ili slabost zbog koje teško hodamo ili to uzrokuje probleme sa bešikom ili crevima, lekar može da predloži operaciju. To je velika odluka, pa je važno da odmerite svoje mogućnosti.

Šta se dešava tokom hirurške intervencije

Cilj je da se ublaži pritisak na kičmenu moždinu i nerve i podrži kičma. Hirurg može da podesi, podseče ili izvadi delove kičmenog stuba koji izazivaju pritisak. Može i da spoji (sjedini) neke od naših pršljenova u delu koji stvara problem.

Spinalna stenoza i hirurški rizici

Većina ljudi ima manje bolova i mogu bolje da hodaju nakon operacije. Ali, kao i kod mnogih operacija, moguće su infekcije i krvni ugrušci. Takođe može da se pojavi rascep u membrani koja pokriva kičmenu moždinu. Sve ovo može da se leči, ali može produžiti vreme oporavka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Beba
20:56, 10. 04. 2023.
Odgovori

Završila operaciju spinalni deo jedan pršljen više od 25 %bilo napolju suženje 6 mm napravljena stabilizaciji sad bolovi između dve plećke i vratni deo sve treba izdržati trpit velike bolove i dokle zbog spinalnog sam trpila 5 g a ovo vidićemo ako preživim pozdrav

Bina
19:27, 10. 12. 2023.
Odgovori

Dobro veče,dal je neko imao neku slicnost kao ja?Mnogo me bole ruke i noge a ne radim nigde ne treniram nista imam i vrtoglavice.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo