Napadi migrene i druge vrste glavobolja mogu da budu izazvane određenim namirnicama Foto: Shutterstock
Glavobolja i hrana su uzajmnoj vezi, napadi migrene i druge vrste glavobolja mogu da budu izazvane određenim namirnicama. Ali, stručnjaci ističu da poznate „okidače“ glavobolje ne treba odmah staviti na „crnu listu“ jer ponekad hrana može da bude samo blagi doprinos napadima glavobolje kod malog broja ljudi, dok druge namirnice zapravo mogu pogrešno da budu identifikovane kao okidači.
Veliki broj okidača glavobolje može da prouzrokuje da telo reaguje bolom, koji se javlja u glavi, vilici ili licu, a najčešće su to – promena životne sredine, duvan, promene nivoa hormona, stres, jaka svetla ili promene navika spavanja, između ostalog. Ono što izaziva glavobolju ili migrenu varira od osobe do osobe, a često kombinacija okidača dovodi do ovog bola. Ako se glavobolja javi nakon jela, ona može da bude izazvane, barem delimično, određenom hranom ili pićem.
Lekari naglašavaju da većina informacija o mogućim izazivačim glavobolje uzrokovanih hranom potiče iz izveštaja pacijenata, a ne iz naučnih studija. Smatra se da je samo oko 20 odsto pacijenata sa glavoboljom osetljivo na hranu. Ipak, kako navode, uprkos nedostatku nauke, najčešće namirnice i pića za koje se navodi da su potencijalni pokretači glavobolje su:
Uobičajeni predlog za otkrivanje sopstvenih ličnih okidača glavobolje je da čovek prati koja hrana ili piće, koje konzumira, izazivaju bol. Smatra se da je neko osetljiv na određenu hranu ili piće ako stalno ima glavobolju 20 minuta do 2 sata nakon što je pojeo određenu hranu. Međutim, trebalo bi imati na umu da, iako zvuči jednostavno pratiti šta se jede tokom dana kako bi se otkrilo koja hrana i piće mogu da izazovu glavobolju – to ipak nije tako jednostavno.
Hrana se sastoji od mnogo sastojaka koji sadrže dosta hemikalija kao što su nitrati/nitriti, feniletilamin, sulfiti, tanini, tiramin, salicilate, aspartat, dodatni šećer, alkohol, kofein, gluten, kapsaicin… Čak i pored praćenja šta se dnevno konzumira od hrane i pića, postoje i drugi faktori, koji moraju da se uzmu u obzir i koji mogu da otežaju identifikaciju pravog okidača glavobolje. Ti faktori su:
Dobra polazna tačka u nastojanju da se spreči glavobolja je da čovek bude svestan koja je to hrana, pića i pojedine hemikalije, koje deluju kao okidači glavobolje. Treba imati na umu da se okidači glavobolje razlikuju od osobe do osobe. Takođe, treba znati da određivanje okidača glavobolje daleko prevazilazi samo hranu i piće, koji su možda konzumirani u satima ili čak danima pre nego što je glavobolja počela, jer – postoji toliko drugih faktora koji utiču na pojavu glavobolje.
Dakle, šta svako može da učini da smanji šanse za glavobolju? Najbolji pristup može da bude kontrola poznatih faktora, koji utiču na glavobolju. Porodična istorija glavobolja je nešto što ne može da se kontroliše, na primer. Međutim, dobar san, ne preskakanje obroka, unos dovoljno vode i redovno vežbanje samo su neki od faktora koji mogu da se kontrolišu.
Što se tiče hrane, pića i sastojaka, dobro bi bilo da se otkrije da li jedna ili više namirnica mogu da izazovu glavobolju. Eliminišite jednu po jednu stavku tokom nedelja ili meseci i zabeležite sve informacije u dnevnik glavobolje. Izbegavajte određenu hranu samo ako sumnjate da izaziva glavobolju. U dnevniku glavobolje trebalo bi pratiti i druge faktore, koji su se javili u roku od 24 sata od glavobolje – da li ste jeli na vreme, preskakali obroke, doživeli stresni događaj, faza menstrualnog ciklusa… Sa svim ovim informacijama moguće je da se započne razvrstavanje kako bi čovek sam otkrio faktore koji izazivaju glavobolju.
Kako bi se smanjile šanse za pojavu glavobolje lekari uvek savetuju: