Naslovna / Zdravlje

Treća smena – povećava li noćni rad rizik od nastanka karcinoma

Priredio/la: eKlinika/Vitality.rs|12:00 - 12. 04. 2023.

Šta je to treća smena ili noćni rad? I da li uopšte ima bilo kakav uticaj, pozitivan ili negativan, na naše zdravlje

treća smena Čak i jedna noć, u kojoj ne spavamo dovoljno, može da ima posledice po naše kognitivne sposobnosti dan nakon toga, a situacija je mnogo teža ukoliko to traje duže Foto: Shutterstock

Treća ili noćna smena predstavlja rad noću tokom vremena kada bismo trebali da spavamo, koji negativno utiče na naš cirkadijalni ritam.

Iako je naš cirkadijalni ritam individualan, uopšteno govoreći ovde govorimo o vremenu između 23 do 7 časova, koje većina ljudi koristi za spavanje. Rad noću nije tako redak. Svi znamo za neka zanimanja gde se noćni rad smatra neophodnim. Tu svakako spadaju zaposleni u službama hitne pomoći, bolnicama, vatrogasci, policija, vojska, ali često noću rade i radnici komunalnih službi kako bi se manje ometalo funkcionisanje velikih gradova tokom dana.

Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala noćni rad kao potencijalno kancerogen i on se nalazi u Grupi 2A, gde su svrstane supstance koje su potencijalno kancerogene za ljude.

Navodi se da postoje ograničeni dokazi da noćni rad povećava rizik nastanka karcinoma kod ljudi, i to karcinoma dojki, prostate, debelog creva i rektuma, i dovoljni dokazi za nastanak karcinoma pri vršenju eksperimenata na životinjama.

Kakav je uticaj noćnog rada ili treće smene na naše zdravlje? Odgovor na ovo i druga pitanja vezana za noćni rad ili treću smenu pročitajte na „Vitality.rs“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo