Naslovna / Zdravlje

Da li je gubitak težine signal za posetu lekaru

Priredio/la: eKlinika/Vitality.rs|12:00 - 11. 09. 2024.

Studija, zasnovana na podacima preko 157.000 ispitanika, naglašava važnost pravovremenog odlaska lekaru u slučaju neobjašnjivog gubitka težine, jer može biti ključni rani znak karcinoma

gubitak težine Istraživači su primetili da je izuzetno važno razlikovati zdrav gubitak težine – kao što je onaj koji je rezultat povećane fizičke aktivnosti ili poboljšane ishrane – od nenamernog gubitka težine Foto: Shuttterstock

Nova studija je otkrila značajnu vezu između nenamernog gubitka težine i povećanog rizika od dijagnoze karcinoma u narednoj godini. Ova veza je posebno jaka za određene tipove karcinoma, uključujući one gornjeg gastrointestinalnog trakta, hematološkog sistema, kolorektalnog karcinoma i karcinoma pluća. Međutim, ovaj povećani rizik se nije odnosio na neke druge vrste karcinoma poput karcinoma dojke, genitourinarnog sistema, mozga ili kože, kao što je maligni melanom.

Uvek je dobro posetiti lekara

Naučnici jasno savetuju da svaka osoba koja izgubi na telesnoj težini, pod uslovom da to nije namerni gubitak, odnosno da osoba drži dijetu treba odmah da ode na pregled kod lekara. Naravno, postoje brojni razlozi zbog čega može doći do gubitka telesne težine i svaki gubitak ne podrazumeva da postoji karcinom, ali je ipak dovoljan signal da se ode kod lekara.

Nameran i nenameran gubitak težine

Istraživači su pregledali podatke čak 157.474 ispitanika. Oni su praćeni decenijama, a telesnu težinu su samostalno prijavljivali svake dve godine, a davali su i informacije o njihovoj fizičkoj aktivnosti i navikama u ishrani. Ovo je omogućilo istraživačima da naprave razliku između namernog i nenamernog gubitka težine.

Istraživači su otkrili da učesnici koji su nedavno izgubili na težini imaju značajno veći rizik od razvoja karcinoma, posebno u gornjem delu gastrointestinalnog trakta (jednjaka, želuca, jetre, žučnih puteva i pankreasa), karcinoma povezanih sa krvlju (ne-Hočkinov limfom, multipli mijelom i leukemija), kolorektalni i karcinom pluća. Međutim, nisu primetili istu povezanost za druge vrste raka poput raka dojke ili mozga.

Neočekivan gubitak težine može biti rani pokazatelj karcinoma

Istraživači su primetili da je izuzetno važno razlikovati zdrav gubitak težine – kao što je onaj koji je rezultat povećane fizičke aktivnosti ili poboljšane ishrane – od nenamernog gubitka težine. Posebno je značajno to što je studija pokazala da se gubitak težine dogodio pre dijagnoze karcinoma, što sugeriše da neočekivani gubitak težine može biti rani pokazatelj karcinoma, kada bi njegovo lečenje moglo biti mnogo efikasnije.

Mehanizmi iza gubitka težine uzrokovanih rakom variraju u različitim tipovima karcinoma, a šta ovo istraživanje pokazuje na osnovu prethodnih studija i kada je neophodno posetiti lekara, pročitajte u nastavku teksta na Vitality.rs.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo