Naslovna / Zdravlje

R-CHOP je najčešća terapija ne-Hočkinovog limfoma, omogućava povlačenje bolesti, ali nosi i rizike

Priredio/la: D. T.|13:00 - 23. 07. 2024.

Tokom perioda odmora, kada se ne primenjuje terapija, možda će nam biti potrebna pomoć članova porodice, prijatelja. Lekar može da savetuje šetnju ili džogiranje, dosta tečnosti i zdrav način ishrane

R-CHOP limfom lečenje R označava rituximab vrstu proteina, monoklonskog antitela koji se vezuje za B limfocite Foto: Shutterstock

R-CHOP je najčešći način lečenja ne-Hočkinovog limfoma. U pitanju je kombinacija leka za hemioterapiju, ciljanu terapiju i steroida. Terapija obično uključuje šest ciklusa lečenja tokom 18 nedelja. Kao i svaki lek i R-CHOP ima neželjene reakcije koje su ipak, kako navode stručnjaci,  manje u odnosu na koristi od leka. Prvih nekoliko nedelja primene terapije skopčano je sa teškoćama i neželjenim reakcijama, ali posle toga kod velike većine pacijenata dolazi do povlačenja simptoma bolesti i zalečenja. R-CHOP efikasno uništava maligne ćelije i u zavisnosti od tipa ne-Hočkinovog limfoma i omogućava remisiju.

Šta je R-CHOP?

R-CHOP je akronim. R označava rituximab vrstu proteina, monoklonskog antitela koji se vezuje za B limfocite. Koristi se za lečenje ne-Hočkinovog limfoma koja je bolest dela imunog sistema – limfnog tkiva. Bolest zahvata zahvata jednu vrstu belih krvnih ćelija B-limfocite. Lek rituximab veže se za površinu B limfocita, za protein na malignim ćelijama, usled čega dolazi do uništavanja  ovih ćelija.

C : Ciklofosfamid koji se koristi u hemioterapiji i usporava rast malignih ćelija. Primenjuje se zajedno sa drugim hemioterapijskim lekovima u terapiji limfoma, nekih oblika leukemije i vrsta čvrstih tumora.

H: doksorubicinhidrohlorid, citotoksični lek koji usporava ili zaustavlja rast ćelija raka i povećava mogućnost odumiranja ovih ćelija. On selektivno cilja maligne ćelije, a zaobilazi zdrave ćelije.

O: vinkristin sulfat (Oncovin) lek koji se koristi za hemioterapiju.

P: Prednizon je kortikosteroid (steroid) koji uništava maligne ćelije, a može da spreči i alergijske reakcije na druge R-CHOP lekove.

Pošto je R-CHOP sastavljena od lekova koji su hemioterapija neki stručnjaci koriste naziv R-CHOP hemioterapija. R-CHOP uključuje i ciljanu terapiju (rituksimab) koji snaži imuni sistem za borbu protiv malignih ćelija, pa zato neki lekari koriste naziv R-CHOP imunohemioterapija.

Koristi se uglavnom u terapiji ne-Hočkinovog limfoma

R-CHOP se najčešće koristi za lečenje ne-Hočkinovog limfoma, za difuzni B krupnoćelijski limfom i za folikularni limfom, limfoplazmacitni limfom ili nekada i kao terapija za neke druge oblike karcinoma.

Prednizon je (steroid) pilula koja se uzima oralno, ostali lekovi se daju pacijentu u bolničkim uslovima putem intravenske infuzije. Pacijentima se daju i lekovi protiv mučnine, lekovi koji sprečavaju alergijske reakcije. Na rituksimab uobičajene su blage reakcije, osećaj vrtoglavice.

Kako se primenjuje R-CHOP?

R-CHOP ciklus traje 16 dana, terapija uništava maligne ćelije, telo se bori, pa je uobičajeno da se pacijent oseća iscrpljeno. Tokom perioda odmora, kada se ne primenjuje terapija, možda će nam biti potrebna pomoć članova porodice, prijatelja. U danima odmora od terapije lekar može da savetuje šetnju ili džogiranje, dosta tečnosti i zdrav način ishrane.

Većina pacijenata prima šest ciklusa R-CHOP, a svaki ciklus traje po tri nedelje. Broj ciklusa R-CHOP terapije zavisi od dijagnoze, moguće je na primer da će nekim pacijentima biti potrebno osam ciklusa R-CHOP umesto šest.

Uspešnost lečenja

Svi lekovi koji su deo R-CHOP terapije uništavaju ćelije raka. Stručnjaci kažu da do 70 odsto pacijenata sa agresivnim difuznim B krupnoćelijskim limfomom uđe u periodu tokom 5 godina u  potpunu remisiju (stanje bez znakova ili simptoma bolesti).

Lekari propisuju pacijentima lekove koji mog da umanje najčešće neželjene reakcije na terapiju kao što je mučnina ili nizak nivo belih krvnih zrnaca.

Najčešće neželjene reakcije

Većina pacijenata ima blage reakcije na rituksimab tokom prvog R-CHOP ciklusa. Lekari zato ovaj lek u početku daju pažljivo u manjim dozama, kako bi se telo prilagodilo. Pacijenti se najčešće žale na osećaj vrtoglavice , ali može da dođe i do osipa, svraba, oticanja usana i usne duplje.

Stručnjaci prate primenu leka i reaguju ako dođe do neželjenih reakcija. Moguće je da do komplikacija dođe i kasnije posle primene terapije. Svaki pacijent drugačije reaguje na lek, ali najčešće reakcije na R-CHOP su crvenkasta boja urina. Doksorubicinhidrohlorid je crvene boje, javlja se zato crvenkast urin tokom 48 sati posle promene leka. Ovo je normalna reakcija i nije razlog za brigu.

Kosa počinje da raste posle prestanka primene terapije

Moguće je da pacijent i pored primene lekova protiv mučnine ima problem, preporuka je da se uzdržimo od obilnih, masnih i začinjenih obroka.

Gubitak kose je česta neželjena reakcija na primenu hemioterapije. Kosa kod većine pacijenata počinje da opada u roku od tri nedelje od prve infuzije i obično počinje da raste posle terapije.

Moguć je i osećaj hladnoće. Hemioterapija dovodi da pada nivoa belih krvnih zrnca zbog čega je pacijent skloniji infekcijama.  Javlja se i jak umor, jer R-CHOP terapija može da smanji broj crvenih krvnih zrnaca. Preporuka je da pacijenti i pored umora pokušaju da vežbaju barem 30 minuta dnevno, ali da fizička aktivnost bude laganija, na primer šetnja. Ukoliko je umor izrazito jak savetuje se odmor.

Lekar mora da bude upoznat sa neželjenim reakcijama

Tokom terapije pojačana je sklonost ka modricama i krvarenju. Savet je da pacijenti nastoje da izbegnu povrede, ukoliko dođe do krvarenja obavezno se javite lekaru.

Pojedini pacijenti primećuju znake periferne neuropatije, kao što su peckanje, utrnulost u rukama i nogama, stopalima, šakama. Bitno je da se pacijenti obrate lekaru ako uoče osip, rane u ustima,
glavobolju, zatvor, dijareju, gorušicu, slabost mišića, probleme sa spavanjem, nepravilan rad srca, promene raspoloženja. Lekaru treba reći i ako dođe do zadržavanja tečnosti i neobjašnjivog porasta telesne težine, pojačanog mokrenja i osećaja peckanja pri mokrenju.

I pored svega R-CHOP je najefikasnija terapija za ne-Hočkinov limfom

Neželjene reakcije uglavnom prestaju posle primene terapije, ali moguće su i dugoročne komplikacije. Može da dođe do srčanih problema ili razvoja drugih oblika raka, moguća je i neplodnost, zato je preporuka da razgovaramo sa stručnjakom o svim prednostima i manama terapije. Pacijenti koji planiraju potomstvo mogu da se posavetuju sa stručnjakom o procesu zamrzavanja jajnih ćelija ili sperme. Kontaktirajte hitnu pomoć, ako osetite otežano disanje i bol u grudima.

R-CHOP je poboljšana terapija CHOP koja je razvijena ranih 1990-ih godina. CHOP je brzo postala standard u lečenju, a  početkom 21. veka sve je dopunjeno ciljanom terapijom rituksimab R-CHOP,  koja je dodatno poboljšala nivo izlečenja i zamenila CHOP hemioterapiju kao najefikasniji tretman za ne-Hočkinov limfom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo