Naslovna / Zdravlje

Hipotermija vlasišta smanjuje gubitak kose posle hemoterapije, kako se primenjuje i kako deluje

Priredio/la: I. V. |13:00 - 06. 09. 2022.

Rashlađivanje sklapa tokom hemoterapije može da izazove reakciju u skalpu koja sprečava gubitak kose

Hipotermija vlasišta Hipotermija vlasišta obavlja se uz pomoć rashladnih kapica  Foto: Shutterstock

Hipotermija vlasišta koristi se za smanjenje gubitka kose posle hemoterapije, i to uz pomoć takozvanh rashladnih kapica. Hipotermija skalpa je hlađenje vlasišta paketima leda ili rashladnim kapama u određenom vremenskom periodu pre, tokom i posle svakog tretmana hemoterapije kako bi se sprečio ili smanjio gubitak kose uobičajen u ovom procesu lečenja.

Hipotermija vlasišta obavlja se uz pomoć rashladnih kapica

Novije verzije rashladnih kapica koriste dvodelni sistem koji kontroliše računar, a koji pomaže da ohlađena tečnost cirkuliše kroz kapu, koju osoba nosi tokom svakog tretmana hemoterapije. Druga kapica, napravljena od neoprena (vrsta veštačke gume od koje se prave ronilačka odela, na primer), pokriva kapu za hlađenje kako bi je držala na mestu i sprečila da hladnoća izađe van rashladne kapice.

Kako funkcioniše hipotermija vlasišta?

Teorija koja stoji iza hipotermije vlasišta je da hlađenje zateže ili sužava krvne sudove u skalpu. Smatra se da ovo suženje smanjuje količinu hemoterapije koja stiže do ćelija folikula dlake. Hladnoća takođe smanjuje aktivnost folikula dlake i čini ih manje privlačnim za hemoterapiju, koja cilja ćelije koje se brzo dele. To znači da bi hladnoća  mogla da smanji efekat hemoterapije na ćelije folikula i, kao rezultat, sprečila bi ili smanjila gubitak kose.

Šta su pokazala ranija istraživanja o odnosu hladnoća-hemoterapija?

Kontrolisane studije starijih oblika hipotermije vlasišta (kao što je korišćenje paketa leda) dale su kontradiktorne rezultate. Međutim, neke studije novijih, kompjuterski kontrolisanih sistema rashladnih kapa – pokazale su prednosti. Nedavna istraživanja o ženama koje dobijaju hemoterapiju zbog raka dojke u ranoj fazi otkrile su da je najmanje polovina žena, koje koriste jedan od ovih novijih uređaja, izgubila manje od polovine kose. Najčešći neželjeni efekti bili su glavobolja, nelagodnost u vratu i ramenima, drhtavica i bol u vlasištu.

Uspeh hipotermije skalpa može da ima veze sa vrstom korišćenih hemo lekova, dozom hemoterapije i od toga koliko dobro osoba podnosi hladnoću. Neka istraživanja su takođe pokazala da je veća verovatnoća da će osobe sa debljom dlakom, sa gustom kosom, izgubiti više kose od onih koji imaju tanju vlas i retku kosu. To može da bude zato što se vlasište ne ohladi dovoljno zbog izolacionog efekta kose. Rashladne kape, koje nisu dobro pričvršćene, takođe su povezane sa većim gubitkom kose, često na mestima gde je kontakt sa vlasištem loš.

Da li je i koliko bezbedna hipotermija vlasišta?

Ostaju neka neodgovorena pitanja o bezbednosti hipotermije vlasišta. Neki lekari su zabrinuti da bi hladnoća mogla da sprečiti hemoterapiju da dođe do zalutalih ćelija raka koje vrebaju u skalpu. Drugi veruju da bi hlađenje skalpa moglo da zaštiti ćelije raka i omogucći im da prežive hemoterapiju i nastave da rastu. Ali, kod ljudi koji su koristili hipotermiju vlasišta, izveštaji o postojanju kancerogenih ćelija na skalpu su bili vrlo retki. S tim u vezi, naučnici se slažu da je potrebno više studija kako bi se odgovorilo na pitanja o dugoročnoj bezbednosti.

Šta treba da uradite pre odluke o primeni rashlađivanja skalpa tokom hemoterapije?

Neki sistemi rashladnih kapa, kao što su DigniCap, Paxman i Amma dobili su dozvolu za korišćene od američke Uprave za hranu i lekove (FDA). Neki stariji tipovi uređaja za hipotermiju skalpa mogu da se se iznajme ili kupe, a neki objekti za lečenje raka u SAD, a primer, dozvoljavaju pacijentima da ih koriste. Ako razmišljate da li da koristite hipotermiju vlasišta tokom hemoterapije, važno je prvo pažljivo odmeriti potencijalne koristi, neugodnosti i rizike. Naravno, o ovoj metodi treba razgovarati sa lekarom onkologom, kako o prednostima tako i o nedostacima ove opcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo