Naslovna / Zdravlje

Šta su divertikulumi koji mogu da izazovu krvarenje i pucanje debelog creva

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 27. 05. 2023.

Kada dođe do komplikovanog divertikulitisa, moguće je da se pojavi i apsces, perforacija fistule, dolazi do opstrukcije i krvarenja

Divertikulumi Uz polipe, i divertikulumi su atipične promene na zidu digestivnog trakta, najčešće debelog creva Foto: Shutterstock

Divertikulumi su atipična izbočenja zida našeg digestivnog trakta. Mogu da budu urođeni ili stečeni, da se jave pojedinačno ili u grupama. Takođe je moguće da se stvore na bilo kom mestu duž digestivnog trakta, od jednjaka pa do debelog creva.

Kako nastaju divertikulumi

Ove izbočine (džepovi) nastaju kao posledica izbacivanja sluznice i seroze (membrane) creva kroz mišićni sloj u zidu digestivne cevi. Da bi došlo do divertikuloze, potrebno je da se desi zakrčenje, odnosno opstrukcija vrata divertikuluma delovima čvrstog fekalnog sadržaja. Tada dolazi do fizičkog (mehaničkog) oštećenja sluznice, aktivira se upalni proces, bakterijska flora prodire u sluznicu i divertikulum perforira. 

Ko je u posebnom riziku da se razviju divertikulumi

Godine života su jedan od glavnih faktora pojave divertikuluma. Retko se javljaju pre 40.godine života. Statistike kažu da su najčešći kod starijih ljudi, i to onih preko 70 godina. U retkim slučajevima mogu da se razviju i kod bilo koje osobe, ali i za to postoji posebna predisponiranost.

Najčešća lokacija (do 70 odsto svih slučajeva) pojave divertikuluma je sigmoidni kolon. To je završni deo debelog creva na koji se nastavlja rektum.

Uzroci nastanka divertikuluma

Uzroci nastanka su brojni. Najvažniji su smanjena elastičnost kružne muskulature zida creva i poremećaj motiliteta (pokretljivosti) creva sa povećanjem intraluminalnog pritiska u crevu kao posledice. Sledeći razlog veoma značajan za nastanak divertikuluma je način ishrane.

Međutim, način života, kao i upotreba nekih lekova i genetska predisponiranost, centralna gojaznost, upotreba alkohola i pušenje pogoduju pojavi divertikuluma. Upotreba kortikosteroida i opiodnih analgetika povezuje se sa rizikom od komplikacija (perforacije divertikuluma).

Razlikujemo komplikovanu i nekomplikovanu divertikularnu bolest.

Kakve sve simptome divertikulumi daju

Najčešći simptomi nekomplikovane divertikularne bolesti su:

  • bol u donjem delu stomaka (češće na levoj strani)
  • nadutost
  • pojačana flatulencija (gasovi)
  • poremećaj crevnog pražnjenja
  • pojava sluzi u stolici.

Da li divertikulumi mogu da izazovu pucanje debelog creva

Najčešća komplikacija komplikovane divertikularne bolesti je upala divertikuluma ili divertikulitis. Ovo stanje može da bude akutno i hronično, nekomplikovano i komplikovano.

Kada dođe do komplikovanog divertikulitisa, moguće je da se pojavi i apsces, perforacija fistule, dolazi do opstrukcije i krvarenja. Ovo je, inače jedno od najhitnijih stanja u bolestima digestivnog trakta. Zato je izuzetno značajno prepoznati simptome i reagovati adekvatnom dijagnostikom i terapijom.

U protivnom, divertikulitis može da se iskomplikuje stavanjem većeg apscesa koji može da zahvati i druge organe, da dovede do upale trbušne maramice (perinonitis) ili i do najveće i najteže komplikacije poznate kao fekulentni peritonitis. Tada zid creva puca a crevni sadržaj se izliva u trbušnu duplju.

Kako se leči divertikuloza

U zavisnosti od težine simptoma i pojedinačnog slučaja, medicinski tim planira lečenje. Ako su oblici bolesti blagi, lečenje može da bude i ambulantno. Međutim, ako se radi o opisanom hitnom stanju izlivanja fekalnog sadržaja iz creva u trbušnu duplju, potrebna je momentalna hirurška intervencija.

Pacijentima se preporučuje dijetetsko-higijenski režim. To podrazumeva dijetalnu ishranu sa dosta biljnih vlakana, minimumom crvenog mesa i masnoća. Obavezna je i umerena fizička aktivnost..

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dejan Vuković
11:02, 29. 05. 2023.
Odgovori

Pre par godina sam imao uzasan problem sa ovim. Srecom da su mi na vreme dijagnostikovali problem kolonoskopijom. U sustini malo promene u nacinu ishrane, dosta vlaknaste hrane, preporucili su mi i sto vise hidrogenizovane vode, dosta tecnosti…Posle nekoliko dana uz antibiotike upala je prosla i sve se vratilo u normalu.

Bojana
0:39, 01. 06. 2023.
Odgovori

Dejane, imam isti probem. Molim Vas da mi kažete koji lekar Vam je preporučio hidrogenizovanu vodu, kako bih uz nju dobila i odgovarajući antibiotik
Hvala puno!

Ignjatovic djordje
15:26, 18. 12. 2023.
Odgovori

Mmolim vas imam isti problem ako postoji odgovor u komentarima odgos. Dejana napisite mi odgovor. Pozdrav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo