Naslovna / Deca

Deca koja propuštaju doručak manje su srećna i raspoložena u životu, pokazalo svetsko istraživanje

Ivana Vuskovic|15:00 - 02. 08. 2024.

Redovna dnevna rutina, koja uključuje i doručak, donosi pozitivan ton ostatku dana, a kada se najvažniji obrok preskače izostaju sreća, dobro raspoloženje, zadovoljstvo…

deca doručak Srećnija su deca koja dan započnu doručkom Foto: Shutterstock

Deca koja često propuštaju doručak imaju manje radosti i zadovoljstva u životu, lošije su raspoložena i manje srećnija od mališana koji imaju redovan jutarnji obrok, pokazalo je istraživanje sprovedeno na skoro 150.000 mladih širom sveta.

Najsrećnija su deca iz Portugala koja ne propuštaju doručak

Istraživanje, objavljeno u časopisu BMC Nutrition Journal, a koje su vodili Anglia Ruskin University i Universidad de las Americas, pokazuje skoro linearnu vezu između redovnog doručka i većeg zadovoljstva životom kod dece i adolescenata starosti između 10 i 17 godina iz 42. zemlje sveta. Najviši rezultat zadovoljstva životom identifikovan je kod učesnika koji su doručkovali svakodnevno, dok je najniži rezultat zabeležen kod dece koja nikada ne doručkuju.

Među proučavanom decom iz 42. zemlje, mališani koji su doručkovala svaki dan u Portugalu bili su najsrećniji. Nasuprot tome, najmanje srećna i zadovoljna bila su deca iz Rumunije, koja nikada ne doručkuju, što ukazuje na potencijalne socio-ekonomske faktore koji takođe utiču na rezultate. U grupi dece koja su doručkovala svaki dan, mališani iz Velike Britanije našli su se na petom mestu manje srećne i zadovoljne dece, iza Rumunije, Mađarske, Nemačke i Austrije.

Kad se propušta doručak uočavaju se loše raspoloženje, anksioznost, stres…

Lee Smith, profesor javnog zdravlja na Anglia Ruskin University i jedan od vođa studije kaže da istraživanje bilo obimno, kao i da je pronašlo konzistentnu vezu između učestalosti doručka i zadovoljstva životom.

– Za to postoji nekoliko potencijalnih razloga. Prethodne studije pokazuju loše raspoloženje među adolescentima koji nisu doručkovali, kao i više slučajeva anksioznosti, stresa i depresije. Štaviše, konzumiranje adekvatnog doručka obezbeđuje neophodnu energiju i hranljive materije za optimalno kognitivno funkcionisanje i poboljšava koncentraciju, pamćenje i sposobnost učenja – objašnjava profesor Smith.

Minerali i vitamini koji deca unose kroz doručak igraju važnu ulogu u raspoloženju

Još jedan razlog za ovakve rezultate, kako navodi, može da bude mešavina vitamina i minerala koje dobijamo iz svakodnevnog doručka.

– A ako ih neredovno unosimo to može da dovede do nižeg zadovoljstva životom tokom vremena. Redovna rutina, koja uključuje doručak, takođe može doneti strukturu i pozitivan ton ostatku dana. Rezultati su pokazali neke nedoslednosti između zemalja, na koje bi mogle da utiču različite kulture i stilovi života, kao i socio-ekonomski faktori. Međutim, uprkos tome, naši rezultati pokazuju da je u svim ispitanim zemljama sreća i dobro raspoloženje, odnosno zadovoljstvo životom generalno, veće kod onih koji redovno doručkuju nego kod dece koja preskaču prvi dnevni obrok – ističe profesor Smith.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo