Naslovna / Deca

Psi i mačke štite decu od alergija

Piše: Iva Nenezić|19:00 - 24. 03. 2021.

Dete će imati manje problema sa alergijama ako odrasta sa životinjom od najranijeg doba

Kontakt sa životinjama u najranijem uzrastu može da predupredi pojavu određenih bolesti Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji strahuju od potencijalnih „opasnost“ po zdravlje njihove dece, kad je u pitanju kontakt sa životinjama. Prema rečima dermatovenerologa dr Gorane Isaliović, razloga za ovakav strah nema. Naprotiv, kontakt sa životinjama u najranijem uzrastu može da predupredi pojavu određenih bolesti u kasnijem periodu života.

Odrastanje sa psom je zdravo

Prema njenim rečima, odrastanje sa psom je zdravo za dete najmlađeg uzrasta.

Pljuvačka psa je moćni antigen, resetuje imunološki sistem deteta. U kontaktu sa njom, umesto da dete stvori alergijska antitela, stvaraju se zaštitna antitela – kaže za eKliniku prim. dr Gorana Isailović i dodaje da stalni kontakt dece mlađe od tri godine sa psima,blagotvorno će uticati na njihov organizam:

– Pole tog perioda sazreva mukozalni imunitet, pa je bitno da ovaj kontakt bude ostvaren pre navršene treće godine života.

Od astme i konjuktivitisa štiti i mačja dlaka

Život sa psom u najranijem uzrastu, naime, smanjuje šansu za pojavu astme, polenske kijavice i alergjskog konjuktivitisaI kontakt sa mačjom dlakom umnogome pomaže u sprečavaju pojave ovih oboljenja.

Mačja dlaka je daleko manje snažan antigen, ali i ona pomaže stvaranju zaštitnih antitela – objašnjava naša sagovornica.

Ljubimac rešava problem alergijske reakcije na dlaku

Kako kaže, i deca starije dobi, kao i odrasle osobe koje imaju alergije na pseću ili mačiju dlaku ili grinje, uz ove životinje kao ljubimce mogu sebi da olakšaju problem. Naime, ukoliko osoba ima reakciju na mačju ili pseću dlaku i dolazi u dodir sa njom, izlaže joj se, neće se senzibilisati, kaže dr Isailović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo