Naslovna / Deca

Prof. dr Miljko Ristić: RODITELJI, obratite pažnju na ove simptome! Oni ukazuju da dete ima problem sa srcem

15:12 - 26. 10. 2020.
Izvor: Telegraf.rs, e Klinika

Dečak koji je stradao od srčanog udara bežeći pred nasilnikom verovatno je imao neko srčano oboljenje. Zato roditelji treba da prate dete i, ako primete određene simptome, jave se lekaru

lekar pregleda srce dečaka Ukoliko roditelji primete da dete otežano diše, da se zamara, da mu je ubrzan puls i pri najmanjem naporu, da oseća slabost, ili poplavi u licu, neophodno je odmah da se javi lekaru Foto: Shutterstock

Dečak Aleksandar Ć. (15) preminuo je od srčanog udara na raskrsnici ulica Koste Stamenkovića i Janka Veselinovića u Nišu, dok je oko 1.35 bežao od čoveka koji ga je iz čista mira jurio s nožem u ruci.

Stručnjaci objašnjavaju da je strah samo doprineo da problem sa srcem, koji je tinejdžer već imao, dovede do smrtnog ishoda.

– Strah je verovatno uticao na letalni ishod, ali obično tu treba da bude neki poremećaj od ranije. Možda je reč o srčanoj mani koja se komplikovala ubrzanim srčanim pulsom. U strahu se puls uvećava i može da pređe i 200 otkucaja. Tada su neefikasne srčane kontrakcije i srčani mišić nema dovoljno kiseonika. Dolazi do srčanog zastoja i, nažalost, smrtnog ishoda. Strah sam po sebi takođe može da izazove smrt, ali iz mog iskustva se pokazalo da je uzrok uvek neka srčana slabost – izjavio je profesor dr Miljko Ristić za TV Pink, kardiohirurg.

On je dodao da ne postoje ciljani preventivni pregledi srca kod dece, a da sistematski pregledi ne obuhvataju tako detaljnu dijagnostiku rada srca koja bi eventuano ukazala na srčana oboljenja. Ali i na tim redovnim sistematsim pregledima, ukoliko se uoči problem, dete se upućuje na daljnju diganostiku.

Zato je važno da roditelji prate svoje dete i reaguju na neke neobične reakcije deteta.

– Ukoliko roditelji primete da dete otežano diše, da se zamara, da mu je ubrzan puls i pri najmanjem naporu, da oseća slabost, ili poplavi u licu, neophodno je odmah da se javi lekaru radi dalje diganostike i lečenja – kaže prof. dr Miljko Ristić za E-kliniku.

Mnoga od srčanih oboljenja mogu uspešno da se leče ako se otkriju na vreme.

Nesrećni dečak kobne večeri išao je Ulicom Hajduk Stanka sa drugom i drugaricom istih godina, a onda su naišli na nasilnika. Taj muškarac je na ulici jeo i nešto im dobacio. Aleksandar je prvo prošao pored njega, da bi se odmah zatim vratio, misleći da mu se čovek obratio. Međutim, taj muškarac je izvadio nož. Troje tinejdžera je počelo da beži, ali je Aleksandar ubrzo pao i, nažalost, preminuo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo