Naslovna / Deca

Šta treba da radi trudnica koja oseti iznenadni bol u stomaku

Priredio/la: I. V. |17:00 - 31. 10. 2022.

Kod trudnice koja ima akutni bol i čije je slepo crevo na ivici pucanja, vreme je od suštinske važnosti, zato ga ne treba gubiti na nepouzdanim pregledima

iznenadni bol u stomaku Ako imate trudnicu čije je slepo crevo na ivici pucanja, vreme je od suštinske važnosti Foto: Shutterstock

Iznenadni, akutni bol u stomaku trudnica, prema zaključku nove studije, ukazuje na hiruršku intervenciju, za koju nije dovoljan pregled ultrazvukom. Stručnjaci navode da bi trebalo preskočiti ultrazvuk kod trudnica sa bolom u stomaku i pacijntkinju pregledati uz pomoć magnetne rezonance.

Iznenadni bol u stomaku uobičajn je tokom trudnoće, ali ne i razlozi koji ga izazivaju

Nova studija, objavljena u General Surgery News, na ovaj način pokazuje da ultrazvučno snimanje ima vrlo mali značaj u ovom slučaju, odnosno u populaciji ovih pacijentkinja.

– Iako je bol u stomaku u tokom trudnoće uobičajen, hirurški razlozi za ovakvu vrstu bola nisu – naglasila je dr Alexa Marquez, sa Ascension Genesys Hospital u Mičigenu. Određene fiziološke promene koje se dešavaju u trudnoći, kako je navela, kao što su povećana početna srčana frekvencija, hiperemeza, leukocitoza... mogu da zamagle ove kliničke scenarije, tako da se kliničari oslanjaju na imidžing, odnosno dobijene snimke, pored istorije pacijenta, i fizičkog pregleda kako bi dijagnostikovali patologiju kao što je akutni apendicitis koji bi zahtevao operaciju.

U trudnoći materica pomera mnogo vitalnih organa

Kako bi procenili efikasnost ultrazvuka i magnetne rezonance kod ove populacije pacijenata, dr Alexa Marquez i njene kolege su sprovele su retrospektivnu analizu trudnica, koje su se javljale u odeljenje hitne pomoći ili trijažu porođaja sa akutnim bolom u stomaku, u njihovoj ustanovi između 2015. i 2020. godine.

Od 136 pacijenata za koje se smatra da imaju akutni bol u stomaku, 57 je imalo pozitivan ili fizički pregled, 55 je imalo benigni pregled, a 24 neutvrđen razlog pregleda. Od ovih 136 pacijenatkinja, 81 (sa pozitivnim ili neubedljivim nalazima) bilo je na ultrazvuku, sa 16 abnormalnih i 56 benignih ili negativnih rezultata. Od 81. pacijentkinje, koji su radile ultrazvuk, 61. je otišla na magnetnu rezonancu, a 36 je bilo negativno. Tri pacijentkinje su operisane zbog akutnog apendicitisa, dijagnoze koja je potvrđena patologijom.

– Važno je znati da u trudnoći materica pomera mnogo vitalnih organa, uključujući i slepo crevo. Mnogi od ovih pregleda navode da slepo crevo nije vizualizovano, a pacijentkinje su klasifikovane  kao da imaju negativan ultrazvuk, tako da je to nešto što treba imati na umu. Sve ove pacijentkinje su imale negativne ultrazvuke, ali urađenja im je i magnetna rezonanca zbog akutnog  apendicitisom – objasnila je dr Marquez.

Vreme je od suštinske važnosti kada se javi iznenadni bol u stomaku

U poređenju sa magnetnom rezonancom, ultrazvuk je imao osetljivost od 32 odsto, specifičnost od 79 procenata, pozitivnu prediktivnu vrednost od 50 odsto i negativnu prediktivnu vrednost od 62 procenata.

– Uz to, dijagnostička tačnost ultrazvuka kod ovih pacijenata bila je 59 odsto, što je u suštini  neodređena do niska i nesposobna da pouzdano isključi ili odredi neko stanje – naglasila je dr Marquez po kojoj je ovo istraživanje veoma klinički primenljivo i relevantno za trudnice.

– Ako imate trudnicu čije je slepo crevo na ivici pucanja, vreme je od suštinske važnosti. U našoj ustanovi, kada naručite ultrazvuk, može da prođe do sat vremena da neko skenira tog pacijenta, još sat vremena da ultrazvuk bude spreman, a onda možda još sat vremena da lekar napravi plan za dalje – dočarala je proces ultrazvučnog pregleda dr Marquez.

Na osnovu nalaza svoje studije, dr Marquez i njene kolege ukazuju da trudnice sa akutnim bolom u stomaku, čiji nalazi fizičkog pregleda ukazuju na hiruršku patologiju, odmah bi trebalo da pređu direktno na magnetnu rezonancu umesto na ultrazvuk, budući da UZ u ovom slučaju ima malu dijagnostičku vrednost. S obzirom na mali uzorak pacijentkinja, kolege dr Alexe Marquez ipak apeluju da se ultrazvk ne preskače, jer „u iskusnim rukama, on može da bude vrlo koristan“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo