Naslovna / Fitness

Masne naslage na stomaku, zadnjici i butinama „sagorećete“ uz ove vežbe

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 17. 07. 2022.

Masne naslage na stomaku su uporne i problematične ne samo kao estetski već i zdravstveni momenat, a talože se i na drugim delovima tela; za njih ne postoji čarobni štapić, ali ima rešenja

kalorije Kalorije i masne naslage nisu samo estetski već i ozbiljan zdravstveni problem Foto: Shutterstock

Masne naslage na stomaku, zadnjici i butinama boljka su ogromnog broja i žena i muškaraca. Posebno se to odnosi na masne naslage na stomaku koje se brzo formiraju, a veoma teško „skidaju“. Unošenje dovoljnih količina tečnosti, prvenstveno vode, raznovrsna, a balansirana ishrana sa više manjih obroka i fizička aktivnost, efikasan su recept da ih se rešite, ali morate biti disciplinovani i uporni.

Vežbe koje tope masne naslage na stomaku počnite istezanjem i zagrevanjem

Ove vežbe se rade na čvrstoj podlozi. Preporučuje se da se pre samih vežbi nekoliko minuta istegnete i zagrejete celo telo, posebno vrat, ruke i noge. Svaka vežba treba da se uradi po 10 puta za svaku nogu, odnosno deo tela, i u proseku traje po 40 sekundi. Odvajajte ih pauzama u trajanju od desetak sekundi. Potrudite se da i u toku vežbanja, koje treba da bude lagano, i sa maksimalnim istezanjem, bez naglih pokreta i okretanja, unosite po malo vode.

Vežba broj 1 koja sagoreva masne naslage na stomaku

Raširite noge malo tako da imate stabilan oslonac i podignite ruke iznad glave (jedna drži drugu). U isto vreme ruke spustite tako da se „sretnu“ sa jednim kolenom koje ide uvis. Kada uradite vežbu 10 puta, promenite nogu.

Vežba 1

Početni položaj prve vežbe Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Vežba 1a

Završni položaj prve vežbe Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Vežba broj 2 koja sagoreva masne naslage na stomaku

Spustite se u čučanj i stavite ruke na potiljak. Ispravite se, i koleno jedne noge dignite što više, a ka njemu, odnosno toj strani okrenite trup, ruke i glavu na stranu. I ovu vežbu radite sa obe noge, odnosno obe strane tela.

Vežba 2

Početni položaj druge vežbe Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Vežba 2a

Završni položaj druge vežbe Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Vežba broj 3

Kleknite sa rukama na struku. Ispravljenih leđa ustanite, neka oslonac bude na jednoj nozi, a koleno druge noge podignite visoko. Takođe treba uraditi za obe noge i strane tela. Ova vežba je odlična za skidanje masnih naslaga sa svih kritičnih delova (stomak, zadnjica, butine, noge).

Vežba broj 3

Početni položaj za treću vežbu Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Vežba 3 a

Završni položaj treće vežbe Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Vežba broj 4

Raširite noge sa stopalima i kolenima ka spolja. Spustite se u čučanj koliko možete, a da se osećate stabilno, bezbedno i bez bola, sa rukama na potiljku. Spuštajte se na stranu ka kolenima, najpre ka levom, a onda ka desnom, sa ispravljenim trupom i maksimalnim istezanjem.

Vežba br 4

Stav i osnovni položaj za vežbu broj 4 Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Vežba broj 5

Spustite se na podlogu i oslonite na ruke kao na fotografiji koja sledi. Jedna noga je takođe oslonac, a drugom nogom, odnosno kolenom, vučete ka grudima. Promenite stranu tela i nogu.

Vežba broj 6

Položaj tela u toku pete vežbe Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Vežba broj 6

Plank je poznat kao vežba koja je izuzetno efikasna u sagorevanju masnih naslaga i jačanju posture celog tela. Položaj planka je osnova šeste vežbe, a efekat ćete pojačati ako pravite sitno pomeranje na udaljenosti od desetak cm nožnim prstima na stranu, sa ispravljenom nogom. Ponovite 10 puta, pa promenite nogu. Sve vreme ste u planku na laktovima.

Vežba broj 6

Stav za šestu vežbu Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Vežba broj 7

I ova vežba je izuzetno efikasna. Lezite, ruke su na potiljku, noge najpre ispravljene, a oslonac donji deo leđa. Jednu, pa drugu nogu privlačite kolenom ka suprotnom laktu, neka idu jedno ka drugom naizmenično.

Vežba broj 7

Položaj tela u toku sedme vežbe Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Vežba broj 8

Ruke stavite pored tela (isti početni položaj kao u prethodnoj vežbi). Podižite jednu nogu što više kolenom ka glavi, druga je potpuno ispravljena i zategnuta. Ako želite da pojačate efekat, neka ruke budu sa strane, ispravljene i odignute od podloge.

Vežba broj 8

Položaj tela u osmoj vežbi Foto: print screen Youtube /Body fit Tv

Zašto dobijamo masne naslage

Masne naslage imamo iz više razloga (ishrana sa mnogo masnoća, nedovoljna fizička aktivnost, povišen holesterol, oslabljen imunitet i sporiji metabolizam). Takođe, one mogu da ukažu i na postojanje nekog složenijeg zdravstvenog stanja, kakvo je dijabetes.

Estetski su takođe problematične, i ljudi su skloni da posežu za instant rešenjima poput brzih dijeta. Međutim, tako ih se nećete osloboditi, a možete dodatno da ugrozite zdravlje. Vežbe poput ovih najboje su rešenje, uz promenu životnih navika u smislu ishrane i dovoljno tečnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor