Naslovna / Fitness

5 brzih jutarnjih vežbi koje skidaju masne naslage sa stomaka

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 01. 10. 2023.

I mršave osobe mogu imati masne naslage u telu, a često je prvi korak univerzalan za sve kategorije ljudi: promena ishrane i fizička aktivnost

Masne naslage Samo 10 do 15 minuta jutarnje vežbe je siguran put ka skidanju masnih naslaga sa stomaka ali i drugih delova tela Foto: Shutterstock

Masne naslage, bilo da se nalaze na stomaku ili na butinama, mnogo su više od estetskog problema zbog koga ne možemo da „navučemo” omiljene pantalone. Nema osobe koja ne bi volela neku vrstu čarobnog štapića da bi ih se oslobodila, ali se taj „štapić“ obično odnosi na poznate životne navike…

Šta su visceralne masne naslage i zašto nisu samo estetski problem

Visceralne masti su masnoće koje su nataložene duboko u našem abdomenu. Često grešimo i mislimo da su naslage sala koje nas pre svega nerviraju rezervisane samo za tanju, unutrašnji sloj kože, posebno ako smo mršavi. Upravo tu je prisutna i jedna velika zabluda: i mršavi ljudi mogu imati ozbiljne masne naslage u telu.

Zašto ovo nije samo estetski problem? Zato, kažu stručnjacu, visceralne masti oblažu i čitav niz naših važnih organa, kakvi su creva, jetra i stomak, Takođe, i arterije, što može da bude posebno opasno ako se nepropisno nagomilaju.

Plank: „Pogonsko gorivo” za skidanje masnih naslaga

Početnu poziciju za izvođenje planka možete pronaći bilo gde na internetu. U pitanju je neverovatno korisna statička vežba jer angažuje celo telo. Oslonac je na nožnim prstima i laktovima.

plank

Foto: Shutterstock

Stomak treba da bude zategnut, leđa i zadnjica u ravnoj liniji. Udahnite, pa izdahnite, pa još jednom udahnite kada zauzmete poziciju planka. Glava, zadnjica i leđa sve vreme stoje pravo. Najnovija istraživanja kažu da je plank najefikasnije raditi do 5 puta po minut.

Simulacija vožnje bicikla

Za ovu vežbu nam ne treba nikakav poseban opis. Ako ste u ležećem položaju, kako bi i bilo idealno, simulacija vožnje bicikla najpre se radi u ležećem položaju, samo sa izdignutim nogama savijenim u kolenima, koje „vrtimo u krug”. Nepredna verzija je simulacija vožnje bicikla dok je trup tela visoko izdignut „u sveću“, a noge se ponašaju tako da se „okreće” što puniji krug.

„Planinsko penjanje”

Stanite u položaj izdržaja (oslonac, dlanovi i vrhovi prstiju na stopalima), pa naizmenično savijajte nogu, a kolenom je privlačite što više grudima. Neka radnja bude što ritmičnija. Promenite nogu, pa radite kombinovano.

planinsko penjanje

Foto: Shutterstock

Trebalo bi raditi po jedan minut, uz povećavanje za 15 sekundi, sve dok ne dođete do 2 minuta.

Trbušnjaci

Još jedna stara, dobra, proverena i efikasna vežba. Poželjno je da imate nešto što će vam držati noge čvrsto, kao i položaj tela. Majstori fitnesa će vam reći da od trbušnjaka nema bolje aktivnosti za skidanje masnih naslaga. Ukoliko ste barem u srednjoj telesnoj formi, radite seriju od 100 trbušnjaka. Idealni “ maksimum“ jeste trajanje jedne serije ne duže od 4 minuta.

Kombinovane makazice

U ležećem položaju možete uraditi mnogo varijacija na makazice. Gore-dole, ulevo, udesno, najpre jedna pa druga noga… Efikasne makazice će pokazati još bolje rezultate ukoliko koristite i ruke, odignete se od podloge i laktovima dodirujete suprotno koleno. Makazice možete uraditi i „naopako”, odnosno: lezite na stomak, a normalno radite i to na gore, sa komletnim istezanjem trupa i nogu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo