Naslovna / Zdravlje

Ateroskleroza i autoimune bolesti imaju sličnosti, koje su nove mogućnosti lečenja

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 04. 02. 2023.

Rezultati nove naučne studije pokazuju određene sličnosti između autoimunih bolesti i ateroskleroze zbog aktivnosti T-ćelija, a to bi moglo da bude značajno za razvoj novih i efikasnijih metoda lečenja

ateroskleroza T ćelije našeg imunog sistema pokazale su se aktivnim i u drugim bolestima, poput ateroskleroze Foto: Shutterstock

Ateroskleroza i autoimune bolesti imaju neke slične mehanizme funkcionisanja. To se prvenstveno odnosi na saznanja da su određene T-ćelije našeg imunog sistema uključene i u procese koji se dešavaju arterijama kada se stvaraju plakovi.

Autoimune bolesti i etroskleroza, šta ih tačno povezuje

Istraživači sa Leiden University objasnili su ovu vezu i publikovali rad u časopisu Nature Cardiovascular Research.

– Ovo otkriće sugeriše da bi pojedine metode lečenja autoimunih bolesti takođe mogle da budu efikasne u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti – kaže naučnik i istraživač Bram Slutter.

Poznato je da autoimune bolesti kao što su multipla skleroza (MS), reumatizam i dijabetes tipa 1 i nastaju zato što imuni sistem greškom napada sopstvene proteine u telu. Zbog toga se pacijenti koji boluju od autoimunih bolesti često leče lekovima koji inhibiraju imuni sistem. Zapravo, utiču na T-ćelije.

Međutim, nedavna klinička istraživanja pokazuju da određeni uticaj na inflamatorne ćelije može biti efikasan i kod kardiovaskularnih bolesti. To se pre svega odnosi na značajno manji rizik od srčanog i moždanog udara. Zbog toga su se istraživači iz Lajdena zapitali da li bi arterioskleroza mogla biti lečena principom kojim se leče i autoimune bolesti.

Uloga pomoćnih T-ćelija u nastanku različitih bolesti, kako se ateroskleroza našla na tom spisku

U saradnji sa nekoliko bolničkih centara, istraživači su analizirali inflamatorne ćelije u krvi i arterijskom kalcifikovanom tkivu pacijenata. Svi su bili podvrgnuti operaciji karotidne arterije. Jasno se izdvojila se jedna vrsta imunih ćelija: takozvane pomoćne T- ćelije (CD4 ćelije). One igraju važnu ulogu u imunološkoj odbrani. Ali, i nastanku autoimunih bolesti.

Ove ćelije su bile izuzetno aktivne u tkivu zahvaćenom arterijskom kalcifikacijom. Veoma su, opisuju naučnici, podsećale na pomoćne T- ćelije pacijenata sa psorijaznim artritisom. To je bilo potpuno novo saznanje, da je moguće da ista vrsta T-ćelija, jedan od uzročnika psorijaznog artritisa, igra ulogu i u razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Da li će i ateroskleroza moći da se leči istim principom, eliminacijom određenih ćelija

Da su pomoćne T-ćelije (CD4 ćelije) značajne u autoimunim bolestima je odavno poznato. Za reumatoidni artritis i dijabetes tipa 1, u razvoju je nekoliko terapijskih opcija sa ciljem njihove eliminacije. Otkriće da su ove ćelije takođe uključene u razvoj arterioskleroze takođe čini veoma atraktivnim ali i zazovnim razvoj slične terapije za kardiovaskularne bolesti.

– Još nismo u potpunosti stigli do krajnjeg rešenja, ali je identifikacija ovog procesa ključna. Najpre treba istražiti koji tačno protein pomoćne T-ćelije napadaju. Tek tada možemo da govorimo o razvoju tretmana koji će ih isključiti, odnosno eliminisati, ostavljajući ostatak imunog sistema netaknutim – objasnio je istraživač Bram Slutter.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Rade
20:58, 05. 02. 2023.
Odgovori

Сасвим сигурно да наше Б и Т ћелије убице нападају протеине у зглобовима и синовљеве течности. Довољно је експериментално извадити минимум тог садржаја и то се може утврдити одређеном анализом прилично једноставно и пронаћи инхибитор, чак и у нашим лабараторијама, али то нико не ради. Поздрав

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo