Naslovna / Ishrana

Žuto ili belo projino brašno: Koje je zdravije i korisnije za mršavljenje?

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 25. 02. 2024.

Studije kažu da se konzumacijom žutog kukuruznog brašna može smanjiti rizik od karcinoma debelog creva i drugih funkcionalnih poremećaja rada creva, dok belo ima i neke druge zdravstvene koristi

Projino brašno Koje odabrati, belo ili žuto kukuruzno (projino) brašno? Foto: Shutterstock

Projino brašno (odomaćeni izraz kod nas za kukuruzno brašno zbog najčešće primene) dobija se mlevenjem zrna kukuruza, na sličan način kako se od pšenice dobija pšenično. Pored proje, od ovog brašna od davnina se rado spremaju i kačamak i hleb.

Koje hranljive materije sadrže kukuruzne klice i projino brašno

Pored samog brašna, mlevenjem kukuruza se dobija višenamenski, kao i medicinski (frameceutski) skrob. Od drugih hranljivih materija, kukuruzne klice sadrže i veliku količinu liposolubilnih vitamina (posebno vitamina A). Tu je i masno ulje (oko 28 procenata), belančevine, inozitofosforne kiseline, glutamin, lecitin, gvanidin, šećer i mnogobrojne nutritivno značajne materije.

Kukuruzno ulje dobija se od klica zrelog kukuruza. Veoma je zdravo i obiluje fitosterolima, kao i gliceridima nezasićenih masnih kiselina.

Zabunu često pravi pitanje da li je projino brašno isključivo belo ili žuto, a to konačno zavisi od finog mlevenja: i belo i žuto brašno možemo koristiti za pravljenje proje, pa se stoga i sam opšti izraz za kukuruzno brašno odomaćio kao „projino“.

Žuto projino brašno: Koristi i kvaliteti

Dobijamo ga finim mlevenjem celih zrna žutog kukuruza. Najčešća primena je za proju, kukuruzne palente i kaše. Hleb je zbog strukture zrna i brašna krt a ne sadrži gluten, pa je uobičajeno da se za pripremu hleba doda i određena masa belog, pšeeničnog brašna.

Žuto projino brašno sadrži sledeće hranljive materije:

  • ugljene hidrate
  • masti
  • proteine
  • dijetetska vlakna
  • fosfor
  • magnezijum
  • gvožđe
  • kalijum
  • vitamine grupe B i vitamin E, kao i vitamin A.

Najvažnije zdravstvene prednosti koje ima žuto projino brašno

Žuto kukuruzno brašno pre svega sadrži više vitamina A u odnosu na belo kukuruzno bašno.

Studije kažu da se konzumacijom ovog tipa brašna može smanjiti rizik od karcinoma debelog creva i drugih funkcionalnih poremećaja rada creva. Budući da sadrži složene ugljene hidrate i dijetetska vlakna, sprečava višak kilograma i gojaznost. Dobar nutritivni sastav pospešuje antioksidantno dejstvo i doprinosi smanjenju oksidativnog stresa.

Belo projino brašno (belo kukuruzno brašno): Koje su njegove prednosti u odnosu na žuto?

Kukuruzno belo brašno dobija se od belog kukuruza i nešto češće se uz njega koristi sinonim „projino“. I ovaj tip kukuruznog brašna obiluje ugljenim hidratima, što, ako ga konzumiramo u umerenim količinama, obezbeđuje bolju pokretljivost creva.

Takođe ne sadrži gluten i ako se od njega pravi hleb, trebalo bi ga kombinovati sa nekim pšeničnim. Belo projino brašno sadrži veliku količinu različitih korisnih minerala, posebno vitamina E – to je njegov najveći kvalitet.

Razlika između bijelog i žutog kukuruznog brašna

Osnovna razlika između belog i žutog kukuruznog brašna je boja, osnosno žuti pigment koji dolazi od beta-karotena (provitamina A). Njega ima više u žutom kukuruzu, odnosno žutom kukuruznom brašnu.

Ostali sastav je manje-više sličan i koje god kukuruzno brašno da koristite ne možete pogrešiti. Žuto brašno ima i nešto puniji ukus, a stručnjaci su saglasni da u utakmici korisnosti za opšte zdravlje ipak „za dlaku“ pobedu odnosi žuto kukuruzno brašno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Radojle.mijailović.kotraža.0605864329.
22:52, 26. 02. 2024.
Odgovori

Žuto proino.brašno.protiv.proliva.inadutosti.

V.A.Laki
1:04, 27. 02. 2024.
Odgovori

Дебели живе нешто краће од мршавих, али их дуже једу !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo