Ishrana

Šta sve korisno sadrži zelje: Zeljanica može biti zdrava alternativa kaloričnim pitama

Priredio/la: Ma.R.

Zelje ima laksativna i diuretička svojstva, potpomaže izbacivanju vode iz organizma, kao i u čišćenju creva od toksina i parazita

Zelje sadrži obilje vitamina i mineralа, ugljenih hidrata i belančevina. Zbog jakih antiodsidativnih svojstava, zelje je jedna od najboljih namirnica za čišćenje organizma.

Zelje je i laksativ i diuretik: Koje korisne materije sadrži

Uz to, zelje je niskokalorično i ne sadrži masti, riznica je gvožđa. Poseduje laksativna svojstva i potpomaže izbacivanje vode iz organizma, ali i u mehanizmu čišćenja creva od toksina i parazita. Tu sposobnost zelje duguje biljnim vlaknima.

Korisno je i za digestivni sistem budući da poboljšava rad jetre i creva, sprečava opstipaciju i pomaže jetri da efikasnije izbacuje toksine. Bogato je elektrolitima, zbog visokog sadržaja vode. Neke kliničke studije su potvrdile da obiluje antioksidantima, važnim za borbu protiv oksidativnog stresa, samim tim i malignih bolesti.

Zelje je i efikasan diuretik, pa je dobro da ga konzumiraju osobe koje često boluju od urinarnih infekcija i srčani bolesnici, kao i oni koji imaju probleme sa visokim krvnim pritiskom.

Koje minerale i vitamine sadrži zelje

Evo najvažnijih minerala i vitamina koje sadrži zelje:

  • vitamin C
  • vitamin A
  • vitamini B grupe
  • kalijum
  • kalcijum
  • natrijum
  • fosfor
  • magnezijum.

Za ova stanja je korisno uključiti zelje u ishranu

Zbog svog sastava i velikog broja korisnih materija, zelje bi trebalo uvrstiti u redovan jelovnik. Osobe sa anemijom, lošim imunitetom ili skorbutom treba da ga jedu zbog vitamina C i antioksidanata.

Gvožđe je neophodno onima sa anemijom, a kako zelje sadrži i vitamin C i folate, ova kombinacija je idealna. Porcija od 100 gr zelja obezbeđuje čak 80 odsto dnevnih potreba odraslih osoba za unošenjem vitamina C.

Za zdravlje očiju i prevenciju očnih bolesti najvažniji je vitamin A. Kako zelje ima i antizapaljensko dejstvo zbog brojnih antioksidanata, od davnina se koristi kao pomoć u narodnoj medicini za kožne bolesti (osip, koprivnjaču, upale, ekcemi, dermatitis…). Kombinacija vitamina i minerala iz zelja važna je za jačanje imuniteta i bprbu protiv različitih patogena.

Pored spomenutih digestivnih kvaliteta, žvakanje svežeg korena je od pomoći za lečenje iziritiranih i oteklih desni, kao i protiv zatvora.

Nutritivna svojstva zeljanice: Kako izvući maksimum koristi za zdravlje

Iako recepti za ovo ukusno i vekovima pripremano jelo mogu varirati od podneblja do podneblja, glavni sastojci su isti uz glavnu namirnicu: nekoliko jaja, sir, kore, ulje. Kako biste napravili ukusno ali zdravstveno iskoristljivo jelo i umanjili negativne efekte koji se pre svega odnose na testo i masnoće, pokušajte da optimizujete izbor namirnica. Nećete izgubiti vlakna i proteine, a umanjićete masti i ugljene hidrate.

Ukoliko u pripremi uz zelje koristite bademovo, laneno ili palmino ulje, ne više od tri jaja, heljdine ili kore od integralnog pšeničnog brašna i mlađi sir, ovaj recept biće pogodan i za osobe sa srčanim problemima i holesterolom. Iz ulja ćete uneti dobre masti (omega 3), što će pomoći i u snižavanju holesterola.

Ovaj recept će dobro podneti i za osobe sa stomačnim tegobama, a visoka energetska vrednost pogoduje deci, sportistima, čak i onima koji su na posebnom režimu ishrane zbog gubljenja viška kilograma.