Naslovna / Vitamini i suplementi

Magnezijum u spreju: Kako se kroristi i da li može da ublaži bol i grčeve

Priredio/la: D. T.|13:30 - 15. 06. 2024.

 Veruje se da se magnezijum u spreju ne apsorbuje u crevima. Ipak, s druge strane, nema dovoljno studija koje su poredile apsorpciju ovog minerala u digestivnom traktu, posle orale i lokalne primene

magnezijum u spreju Magnezijum je esencijalni mineral koji kontroliše skoro 300 biohemijskih reakcija u organizmu Foto: Shutterstock

Magnezijum u spreju je magnezijum-hlorid koji se nanosi na kožu. Reklamira se kao dobar način da snabdemo telo ovim mineralom, ublažimo bolove i grčeve, na primer nogu. Veruje se da opušta mišiće, omogućava nam da lakše utonemo u san, ublažava bolne migrene. Magnezijum je esencijalni mineral koji kontroliše skoro 300 biohemijskih reakcija u organizmu. Omogućava normalan rad srca, nervnog sistema, mišića, kostiju, utiče na krvni pritisak i vrednosti šećera u krvi. Učestvuje u metabolizmu i sintezi proteina.

Magnezijum oralna primena

Iako, ne postoje precizne preporuke o lokalnoj upotrebi magnezijuma, glavne zdravstvene ustanove ustanovile su preporučene dnevne doze magnezijuma kao suplementa koji se uzima oralno.

  • Stariji od 51 godine: 420 mg (muškarci), 320 mg (žene)
  • Osobe od 31 do 50 godina: 420 mg (muškarci), 320 mg (žene ili dojilje), 360 mg (trudnice)
  • Osobe od 19 do 30 godina: 400 mg (muškarci), 310 mg (žene ili dojilje), 350 mg (trudnice)
  • Mladi od 14 do 18 godina: 410 mg (muškarci), 360 mg (žene ili dojilje), 400 mg (trudnice)

Šta kažu studije?

I pored česte oralne primene magnezijuma, istraživanja o upotrebi magnezijuma u spreju su dosta ograničena. Veruje se da se magnezijum u spreju ne apsorbuje u crevima. Ipak, s druge strane, nema dovoljno studija koje su uspoređivale apsorpciju ovog minerala u digestivnom traktu, posle orale i lokalne primene.

Upala grla

Farmakolog Trang Tran navodi da pojedine studije potvrđuju dobro delovanje magnezijuma u spreju kod ublažavanja bola u grlu posle intubacije. U poređenju sa placebom magnezijum je smanjio težinu upale grla posle operacije.

Stručnjaci, ipak, dodaju da su neophodna dalja istraživanja kako bi se odredila optimalna doza magnezijuma u spreju za ovu namenu.

Periferna neuropatija

Periferna neuropatija je kompleksno neurološko oboljenje koje zahvata periferne nerve zadužene za slanje informacija iz mozga u ostatak tela, i za primanje povratnih informacija koje periferni nervni šalju u centralni nervni sistem. Periferna neuropatija je oštećenje praćeno osećajem peckanja i trnjenja u rukama ili nogama.

U studiji u kojoj je učestvovalo 20 pacijenata sa hroničnom bolešću bubrega, svakodnevna primena magnezijum hlorida u spreju na delove tela pogođene perifernom neuropatijom smanjila je za 12 nedelja učestalost i težinu simptoma periferne neuropatije. Ova studija je ograničena jer su svi učesnici bili ženskog pola.

Hronični bol u mišićima i zglobovima

Farmakolog Trang Tran navodi i primer manje studije koja je ispitivala primenu magnezijuma u spreju kod 40 žena sa dijagnozom fibromialgije. U pitanju je hronična bolest koja izaziva bol u mišićima i zglobovima, jak umor. Studija je pokazala da primena magnezijuma u spreju može da ublaži simptome fibromialgije.

Neophodne su dodatne studije u kojima bi učestvovalo više ispitanika i koje bi potvrdilo doziranje magnezijuma u spreju. Fibromialgija je hronična bolest koštano-mišićnog sistema koja nekada može da bude praćena dugotrajnim i jakim bolom Ova bolest u bitnoj meri utiče na kvalitet života.

Da li je veća korist od oralne ili topikalne primene?

Malo je istraživanja koja ispituju jačinu magnezijuma u spreju. Magnezijum dospeva u ćeliju putem proteina transportera magnezijuma. Spoljašnji sloj kože (epidermis) koji možemo da dodirnemo ne sadrži transportere magnezijuma, pa se apsorpcija magnezijuma odvija u delovima znojnih žlezda i folikula dlake.

Studija rađena na humanoj populaciji navodi da svakodnevna primena 56 mg kreme sa magnezijumom tokom 14 dana nema statistički značajan uticaj na nivo magnezijuma u ​​krvi. Nije do kraja jasno da li je veća korist od oralne ili topikalne (na koži) primene magnezijuma.

Kako se koristi magnezijum u spreju?

U slučaju da se ipak opredelimo za primenu magnezijuma u spreju, bitno je da znamo da se on nanosi na čist dlan i utrljava na određenu površini kože. Potrebno je deluje bar jedan sat, ako magnezijum nanosimo na ruke, pre nego što ih operemo. Magnezijum sa drugih delova tela trebalo bi da se ispere tek uveče pre spavanja. U slučaju iritacije potrebno je odmah oprati kožu.   Ukoliko dođe do ozbiljne alergijske reakcije jakog svraba, nedostatka daha, potrebno je da odmah zatražimo stručnu pomoć.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo