Naslovna / Ishrana

Zelje je čvrst borac protiv anemije sa visokim sadržajem gvožđa i vitamina C

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 06. 05. 2022.

Pored toga što je jak laksativ, zelje je i odličan diuretik, pa se preporučuje osobama koje su sklone infekcijama urinarnog trakta i mokraćnih kanala

zelje Zelje ima visok sadržaj vitamina C, gvožđa i folata, pa spada u namirnice koje se preporučuju obolelima od anemije Foto: Shutterstock

Zelje je idealno brati i pripremati u proleće. Upravo tada, kada su i najsvežiji, listovi ove biljke imaju najveću iskoristljivu nutritivnu vrednost. Iako je ovo lisnato povće nekada smatrano hranom siromašnih, postoje zapisi koji kažu da su ga, uz pirinač i krompir, konzumirali radnici koji su gradili Kineski zid. I ta činjenica svedoči o energiji koju zelje daje zahvaljujući sadržaju vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka.

Zelje ne sadrži masnoće, a ima dosta gvožđa

Zelje, uz minerale i vitamine, ima visok sadržaj ugljenih hidrata i belančevina. Obiluje hlorofilom koji je jak antioksidans i učestvuje u sprečavanju oksidativnog stresa, što je važna stavka u zaštiti od karcinoma. Upravo zbog jakih antiodsidativnih svojstava, zelje važi za jedan od najefikasnijih „čistača“ organizma, odnosno prirodnog sredstva za detoks našeg tela.

Budući da sadrži veliku količinu gvožđa, zelje je preporučljiva namirnica u borbi protiv anemije. Jedan od njegovih najvećih kvaliteta je to što ne sadrži masnoće. Zbog toga je odličan izbor u redukcionim režimima ishrane za one koji žele da na zdrav način izgube kilograme.

Koje sve minerale i vitamine sadrži zelje

Takođe, zelje sadrži i sledeće vitamine i minerale:

  • vitamin C, vitamin A i vitamini grupe B
  • biljna vlakna
  • kalcijum
  • kalijum
  • fosfor
  • natrijum
  • magnezijum

Zanimljivo je da spada u retke biljke koje sadrže rumicin, izuzetno lekovit sastojak iz namirnica biljnog porekla. Rumicin se, inače, nalazi u korenu ove biljke.

Za koja stanja je dobro jesti zelje i na koji način detoksikuje organizam

Ovo pristupačno i jeftino povrće ima odlično laksativno dejstvo, pomaže u procesu čišćenja creva od toksina i parazita. Za to su zasluža biljna vlakna. Zelje je odlično za poboljšanje rada creva i jetre, sprečava zatvora i dosprinosi da jetra može efikasije da čisti, odnosno detoksikuje organizam. Takođe, ako imate dijareju, obavezno konzumirajte zelje jer sadrži dosta elektrolita. Poznato je da se, kada imamo dijareju, elektroliti lako gube, a teško nadoknađuju.

Pored toga što je jak laksativ, zelje je i odličan diuretik, pa se preporučuje osobama koje su sklone infekcijama urinarnog trakta i tegobama sa mokraćnim kanalima. Pored urinarnog trakta, ova biljka je blagotvorna za kompletan digestivni sistem, a posebno efikasna pokazala se u ishrani osoba koje boluju od gastropareze (poremećaja nervnih signala digestivnog trakta).

Visok sadržaj vitamina C i gvožđa štiti od anemije, skorbuta i prehlade

Ako imate sideropenijsku anemiju, zelje je idealna namirnica za vas. Naime, gvožđe iz hrane ne može da se apsorbuje bez vitamina C. Oba sastojka se u visokim količinama nalaze u zelju, a ono sadrži i folate. U samo 100 gr zelja je čak 80 odsto dnevnih potreba odraslih osoba za vitaminom C. Ako unosimo dovoljno vitamina C, bićemo manje izloženi prehladama, bakterijskim infekcijama i oboljenjima poput skorbuta. 

Vitamin A je izuzetno značajan za zdravlje očiju i prevenciju očnih bolesti. Antioksidativna i antizapaljenska svojstva pomažu u prevenciji oboljenja kože, upala, ekcema i dermatitisa, kao i iritacija i svraba. Navedena kombinacija vitamina i minerala je dobitna za jačanje imuniteta i snage organizma da se izbori protiv patogenih mikroorganizama.

Za šta je dobar koren zelja, a da li pomaže čaj

Čaj od zelja delotvoran je kod upala i infekcija usne duplje, koje su posledica lošeg imuniteta, ali i nedovoljne oralne higijene. Takođe, čaj od korena zelja je dobar za smirivanje digestivnih tegoba i kod čira na želucu.

Istucano zelje smiruje otoke na nogama, a može da pomogne i kod osipa. Ako na koži imate opekotine ili žuljeve, napravite obloge od zelja, privijte nekoliko listova i oko njih obmotajte gazu. Držite preko noći.

Kako jesti zelje da bi se sačuvao maksimum korisnih sastojaka

Najbolje je konzumirati zelje koje je ubrano u prethodna 24 sata, jer je tada najbogatije vitaminom C. Nemojte da držati u frižideru duže od tog perioda. Kako se vitamin C termičkom obradom gubi, idealno je jesti ga u obliku salate, uz dodatak limuna i maslinovog ulja.

Zelje se ne preporučuje u velikim količinama osobama koje boluju od bubrega, kao ni onima koje imaju osetljiv želudac ili probleme sa probavom (zatvor ili dijareju). 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo