Naslovna / Ishrana

Istina ili zabluda: Neorganska hrana za nas je lošija od organske

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 19. 08. 2024.

Organska hrana može imati koristi za lično zdravlje i za životnu sredinu, ali neorgansko voće i povrće je jednako bogato hranljivim materijama kao i organsko

organska hrana Poljoprivrednici uzgajaju organsku hranu bez upotrebe antibiotika, hormona i sintetičkih hemikalija, kao što su đubriva i pesticidi Foto Shutterstock

Uz obilje dokaza koji podržavaju koristi organske hrane, mogli bi da se zapitamo da li je neorganska hrana za nas loša. Poljoprivrednici uzgajaju organsku hranu bez upotrebe antibiotika, hormona i sintetičkih hemikalija, kao što su đubriva i pesticidi. Ali, organska hrana je skupa i možda nije značajno nutritivno bolja od neorganske hrane. Zato kada se zapitamo da li je u redu jesti neorganske proizvode, kratak odgovor je – da. Neorgansko voće i povrće je jednako bogato hranljivim materijama kao i organsko.

Šta znači „organsko”

Za organsku hranu koriste se određene metode uzgojaNije dozvoljeno korišćenje sintetičkih hemikalija, uključujući đubriva i pesticide. Organska hrana takođe ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO). Poljoprivrednici uzgajaju životinje organski tako što im daju organsku hranu, a ne antibiotike ili hormone.

Razumevanje deklaracija o hrani

Proizvodi koji su organski moraju da budu sertifikovani. Važno je napomenuti da deklaracije za organske proizvode ne uključuju so i vodu, koji su prirodni sastojci.

U prodavnicama ima nekoliko tipova organskih deklaracija:

  • 100% organski: ova deklaracija nalazi se na bilo kom proizvodu koji sadrži samo organske sastojke; većina sirovih organskih proizvoda ima ovu oznaku
  • organski: ovo uključuje svaki proizvod koji se sastoji od najmanje 95 odsto organskih sastojaka
  • napravljeno od organskih sastojaka: ovi proizvodi sadrže najmanje 70 odsto organskih sastojaka; na deklaraciji ovih proizvoda mora da bude navedeno koji su tačno sastojci organski
  • organski sastojci: ova deklaracija znači da proizvod ima manje od 70 odsto organskih sastojaka; na spisku sastojaka biće organske namirnice umesto posebne oznake

Da li je organska hrana zdravija

Smanjena izloženost sintetičkim hemikalijama, kao što su đubriva i pesticidijedna je od glavnih prednosti organske hrane. Neke studije takođe sugerišu da organska hrana pomaže u promociji opšteg zdravlja i blagostanja bolje od neorganske hrane.

Na primer, jedno istraživanje povezalo je organsku hranu sa poboljšanim ličnim zdravljem zbog njenog profila hranljivih materija. Mogući su i društveni benefiti, kao što je smanjenje našeg ugljeničnog otiska i pomoć u očuvanju dobrobiti životinja.

Istraživanje je pokazalo da je organska hrana održivija od neorganske hrane. Poljoprivrednici moraju da poštuju stroge propise da bi uzgajali, distribuirali i sačuvali organsku hranu. Ti procesi obično koriste veliku količinu energije. Kao rezultat, proizvodi se manji ugljenični otisak od tradicionalnih poljoprivrednih procesa. Poljoprivrednici, recimo, pokrivaju i rotiraju organske useve, što pomaže u zaštiti zemljišta i kvaliteta vode. Takođe ne koriste sintetičke hemikalije, koje zagađuju vodu ako dođe do oticanja sa zemlje.

Organska hrana ima više hranljivih sastojaka

Organska hrana ima isti sadržaj ugljenih hidrata, masti, vlakana i proteina kao i tradicionalna hrana. Ipak, istraživanja su otkrila da organsko voće može da sadrži više antioksidanata nego neorgansko voće i povrće. Antioksidansi u proizvodima uključuju hranljive materije poput vitamina A, C i E. Ti hranljivi sastojci mogu zaštititi od oštećenja ćelija koje povećavaju rizik od hroničnih bolesti.

Organski mlečni i mesni proizvodi imaju bolji profil masnih kiselina od neorganskih. Na primer, organski mlečni proizvodi imaju povećane omega-3 masne kiseline, koje podržavaju zdravlje srca.

Da li postoje negativne strane organske hrane

Jedna od glavnih negativnih strana kupovine organske hrane je to što je često skuplja od neorganske hrane. Visoke cene nadoknađuju troškove metoda organske poljoprivrede, koje su obično skuplje od tradicionalnih. Zbog toga je organska hrana manje dostupna mnogim ljudima.

Pored toga, organski proizvodi ne traju uvek onoliko dugo koliko neorganski. To je rezultat nekoliko faktora, uključujući nedostatak GMO modifikacija i nepostojanje voskova ili premaza koji mogu pomoći u očuvanju proizvoda tokom transporta.

Ne treba zaboraviti da organska oznaka ne garantuje zdravstvenu ispravnost proizvoda. Neki organski prerađeni proizvodi sadrže mnogo dodatog šećera, kalorija, masti i natrijuma. Pregledajte etiketu sa nutritivnim podacima i listu sastojaka pre kupovine organske hrane. Sasvim je u redu povremeno konzumiranje organskih pekarskih proizvoda i poslastica, ali samo umereno.

Treba li kupovati organsku hranu

Možda je organska hrana vredna dodatnog troška zbog njenih zdravstvenih i ekoloških prednosti. Ali to možda neće uvek biti izvodljivo ili dostupno. Zato bi trebalo da znamo koja organska hrana treba da nam bude prioritet.

  • Kupujte organsko voće i povrće koje je u sezoni: Voće i povrće obično je jeftinije ako ih kupujemo tokom sezone.
  • Kupujte na pijaci: Tu možda može da se pronađe jeftinije organsko voće i povrće zbog smanjenih troškova transporta.
  • Gajite svoje proizvode: To osigurava njihovu svežinu. Kućno baštovanstvo pomaže u smanjenju ugljeničnog otiska i može biti jeftinije od kupovine proizvoda u prodavnici.
  • Isprobajte jeftinije opcije: Zamrznuta hrana sa organskim sastojcima može biti povoljnija od kupovine organskog mesa i proizvoda.

Neophodno je razmotriti prednosti i troškove pre kupovine organske hrane da bismo videli šta odgovara našem budžetu, ličnim zdravstvenim ciljevima i vrednostima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo