Ishrana

Zapečene kruške su najzdravija poslastica kad vam se jede nešto slatko

Priredio/la: I. V.

Ima nekih dana kada nam se jede nešto slatko, ali bez šećera, da bude starinsko, ali da se moderno brzinski sprema. Ako se pitate šta bi to moglo da bude – mi predlažemo zapečene kruške. To je poslastica koju su nekada pravile naše bake, a oni koji je se rado sećaju, spremaju je danas svojoj deci. Osim što je zdrava, ne koristi se šećer, već samo prirodne namirnice, poboljšava i proces varenja.

Priprema:

5 zrelih krušaka dobro operite, ali im ne skidajte kožu. Rasecite kruške na polovinu i iz svake izvadite semenke. Poređajte ih na pleh obložen pek papirom. Kriške pospite medom i sa malo cimeta. U zavisnosti šta volite da jedete, svaku polovinu kruške možete da pospete sitko seckanim orasima, lešnicima, bademima… ili drugim oraštastim plodovima. Takođe, možete dodati i poneko zrno suvog grožđa, seckane suve šljive ili smokve.

Stavite pleh sa kruškama u dobro zagrejanu rernu na 250 °C. Ostavite ih na toj temperaturi 10 minuta a zatim smanjite vatru na 200 stepeni. Nadgledajte kruške dok se peku i kada primetite da su počele da se karamelizuju na vrhu, izvadite ih iz rerne. U zavisnosti od jačine rerne, temperaturu možete i da smanjite kako bi izbegli da kruške pregore. Vreme pečenja je od 30 do 45 minuta. Pečene kruške možete ukrasiti šlagom ili sladoledom i poslužiti ih dok su mlake.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.