Naslovna / Ishrana

Letnje poslastice sa čia semenkama su niskokalorične, ne goje i popravljaju raspoloženje

Priredio/la: M. R.|11:00 - 01. 08. 2021.

Utiču na bolje varenje, regenerišu kožu, kosu i nokte, brzo vraćaju energiju i podižu raspoloženje – idealan su doručak, ali i dobra ideja za pudinge i poslastice sa voćem

Čia seme, kokos, puding Čia semenke se lako kombinuju, ukusne su i zdrave Foto: Shutterstock

Čia semenke su sve popularnije kod nas u trendovima zdravije ishrane, pa i o njihovim zdravstvenim koristima saznajemo više. Izvanredan su antioksidans, bogate biljnim vlaknima i belančevinama, a sadrže i Omega 3 i Omega 6 masne kiseline, cink, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, aminokiseline, uz vitamine A, K, C i B. Budići da ne sadrže gluten, preporučuju se i obolelima od celijakije.

Korisne za gubitak kilograma, dobre za osobe sa dijabetesom, kožu, nokte i kosu

Redovno konzumiranje čia semenki utiče na smanjenje apetita ali i ubrzavanje metabolizma. Takođe, istraživanja pokazuju da pomažu organizmu da sagori masne naslage, a da podižu nivo energije. Pojedine studije su pokazale da osobe koje ih redovno konzumiraju ređe padaju u anksiozna i depresivna stanja.

Učestvuju u procesima povećanja mišićne mase, ali i na oporavak i regeneraciju kože, noktiju i kose, uz blagotvorno dejstvi na koštani sistem. Čia semenke sprečavaju opstipaciju, jačaju sistem za varenje, poboljšavaju probavu i sprečavaju pojavu karcinoma debelog creva. Takođe, svrstavaju se u prirodne diuretike, a pogodne su i za ishranu osoba sa dijabetesom jer imaju nizak glikemijski indeks.

Idealan doručak

Jednostavan, a izuzetno koristan i nutritivno bogat doručak sa čia semenkama možete da spremite brzo i lako.

Potopite jednu kašiku semenki u vodu, jogurt, kiselo ili bademovo mleko. Čim omekšaju, ispustiće sluz koja služi jednoj vrsti „barijere“ između digestivnih enzima i ugljenih hidrata, što će omogućiti sporije razlaganje u sistemu za varenje, ali i onemogućiti nagli skok šećera i varijacije njegovih vrednosti.

Čia kokos puding sa voćem

Potrebno:

  • 1/4 šolje čia semena
  • pola čaše mleka
  • 400 ml kokosovog mleka
  • kašičica meda
  • kašičica ekstrakta vanile (ili vanilin šećer),
  • sezonsko voće za dekor (maline, borovnice, jagode, mango)
  • kokosovi listići

Priprema:

Pomešajte sve sastojke osim voća i sipajte u tegle ili manje posude za salatu. Ostavite u frižideru preko noći, a ujutru dekorišite tj.pospite svežim voćem.

Čia puding sa čokoladom i bademima

Potrebno

  • 3 kašike čia semena,
  • 1,5 čaša mleka
  • 2 kašičice kakaa
  • kašika badema
  • sveže voće (maline, jagode)
  • med ili javorov sirup (po želji)

Umesto kravljeg mleka i kakaa, možete da upotrebite čokoladno mleko.

Priprema:

Čia seme, mleko i kakao izmiksajte, sipajte u čaše i ostavite u frižider preko noći. Ujutru se dodaje badem i sveže voće i bademove pahuljice. Ako koristite čokoladno mleko, nemojte dodatno zaslađivati.

Mango čia poslastica

Potrebno:

  • 2 kašike čia semena,
  • 1 šolja mleka (kravlje ili neko biljno)
  • jedan veći mango
  • malo šećera, agava ili javorovog sirupa

Priprema:

Čia semenke sipati u posudu i preliti mlekom. Stavite u frižider na nekoliko sati. Dodajte zaslađivač i pomešajte ponovo. Oljuštite i isecite na komadiće mango. Stavite ga na vrh pudinga.

Čia seme umesto konzervansa u džemu

Dragocen savet za spremanje slatke zimnice: da biste napravili džem bez konzervansa, koristite čia semenke, koje će zgusnuti to što napravite bez dodatog šećera, gustina ili konzervansa. Kuvajte džem dok ne počne da se krčka, dodajte čia seme i limunov sok. Mešajte umereno do smese željene gustine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo