Naslovna / Ishrana

Kefir dijeta traje samo 7 dana i neverovatno brzo skida kilograme

Priredio/la: eKlinika|13:00 - 18. 04. 2021.

Kefir, kao fermentisana hrana, jedan je od najboljih probiotika i prirodni je izvor zdravih bakterija, ali dijeti na bazi ove namirnice ne smete da se podvrgnete više od jednom u šest meseci  

kefir - jogurt -dijeta Kefir je prirodni izvor zdravih bakterija Foto: Pixabay

Kefir, kao fermentisana hrana, jedan je od najboljih probiotika i prirodni je izvor zdravih bakterija. Probiotike možemo uzimati i u obliku pilula, ali je uvek preporučljivije da ih uzimamo preko hrane, kao što je kefir. Jer kefir nije samo dobar probiotik, on sadrži i 6 grama proteina, 20 odsto dnevnog preporučenog unosa kalcijuma, ali i velike količine fosfora, vitamina B2, B12 i magnezijuma. Čak i ako redovno pijete jogurt, možda najpopularniji oblik probiotika, varate se da ne treba da pijete i kefir. Kefir je mnogo jači i zdraviji jer sadrži 30 vrsta bakterija, dok jogurt obično sadrži samo 10.

Zašto Ruskinje vole kefir dijetu

Kefir je ruska “poslastica”, a Ruskinje obožavaju kefir dijetu jer traje samo sedam dana i brzo skida kilograme. Ruskinje ovoj dijeti pribegavaju kada žele da se doteraju pred neki bitan datum – praznik, venčanje, neku proslavu… Ova dijeta je brza, efikasna i zdrava. Ali s pravom se smatra jednom od najosetljivijih i najstrožih. To znači da zahteva dobru pripremu! I zapamtite – bilo koja mono ili dijeta koja ozbiljno ograničava sastav ili količinu hrane koja se konzumira, kao što je kefir dijeta, može predstavljati opasnost po zdravlje. Ne savetuje se da ovakve mono i ekspresne dijete kakva je kefir dijeta ne upražnjavate više od jednom u šest meseci.          

Kako odabrati kefir za dijetu

Kefir dijeta tokom 7 dana u potpunosti odgovara njenom imenu: glavni proizvod u njoj je kefir. Šest od sedam dana osnovnog plana ishrane je na kefiru, a pored kefira sa malo masti, uzima se još jedan niskokalorični proizvod i svaki dan dijete je drugačiji. Ali, kako odabrati kefir za ovu dijetu? Rok trajanja kefira direktan je pokazatelj njegovog stvarnog kvaliteta. Dug rok trajanja sa velikim stepenom verovatnoće ukazuje na to da su se u proizvodnji koristili takozvani stop-aditivi koji sprečavaju razvoj mikroorganizama. Bakterije se u takvom kefiru šalju u neku vrstu suspendovane animacije, koja se zaustavlja čim se bočica otvori i kefir dobije kiseonik. Zbog toga se kefiri sa dugim rokom trajanja, kvare bukvalno za jedan dan pošto se otvore, čak iako stoje u frižideru. Dakle, birajte kefir sa kratkim rokom trajanja.

Sve vrste kefir ekspresne dijete

Postoji nekoliko vrsta kefir dijete, ali sve ih ujedinjuju tri principa: trajanje 7 dana, glavni proizvod koji uzimate je kefir, raspored unosa hrane je 6 puta dnevno u redovnim intervalima, a poslednji – najmanje 2 sata pre spavanja. Za vreme dijete treba prestati sa uzimanjem šećera, soli, crnog čaja i kafe. Pijte običnu vodu i biljni čaj bez ograničenja.

Osnovna kefir dijeta

NE ZABORAVITE: Sva količina hrane deli se na šest jednakih obroka koje uzimate u istim vremenskim intervalima!

Prvi dan: pola litra kefira od 1% masti i 400 g pečenog krompira (bez soli).
Drugi dan: Pola litra kefira sa 1% masti i 400 g svežeg sira sa malim procentom masti.
Treći dan: Pola litra kefira 1% masti i 400g voća (osim grožđa i banane).
Četvrti dan: Pola litra kefira 1% masti i 400g kuvanih pilećih prsa.
Peti dan: Pola litra kefira i 400g voća (osim grožđa i banane).
Šesti dan: Dan posta: 1,5 litra negazirane vode.
Sedmi dan: Pola litra kefira i 400g voća (osim grožđa i banane).

Kefir dijeta sa proteinima

Ista je šema kao kod osnovne dijeta, ali dva voćna dana (po vašem izboru – treći i peti ili peti i sedmi) zamenjuju se danima sa nemasnim mesom ili pilećim fileom (oko 400g dnevno).

„Gladna“ kefir dijeta

Količina kefira povećava se na 2 litra dnevno, a delovi dodatnih proizvoda, smanjuju se sa 400 na 100 grama.

Jabučna-kefir dijeta od 7 ili 9 dana

Ovo je veoma stroga dijeta koja nije pogodna za ljude sa povišenom kiselošću želuca. Dnevni meni: 6 obroka, od kojih svaki sadrži 1 čašu kefira plus 1 jabuku bilo koje veličine.

Druga varijanta jabučno-kefirske dijete:

Tri dana uzimati samo kefir (1,5 litra dnevno), 3 dana samo jabuke (do 1,5 kg), 3 dana samo kefir. Možete piti običnu vodu. Oblik služenja glavnih sastojaka nije važan – jabuke se mogu naribati i pomešati sa kefirom ili peći bez šećera (ako vam je bez šećera bezukusno, možete dodati kašiku meda). Bolja opcija je korišćenje dijetalnog menija sa jabukom i kefirom za dan posta, kao deo normalne dijete.

Posle dijete izbegavajte belo brašno i masnu hranu Foto: Shutterstock

Kako izaći iz kefir dijete

Izlazak iz kefir dijete treba da bude što je moguće glatkiji. Telo, iako dijeta nije trajala dugo, naviklo je da prima male porcije hrane. Stoga, oštar povratak na prethodnu ishranu može biti ne samo štetan, već i prouzrokovati neke bolesti gastrointestinalnog trakta. Po završetku kefir dijete, preporučljivo je da se barem još sedam dana ne uzimaju peciva od belog brašna, masna i slatka hrane. Ovo će malo pomoći metabolizmu da se vrati u normalan rad, ali će i produžiti efekat kefir dijete.

Napravite kefir sami

Potrebni je: 1 šolja mleka, 1 kašika aktivnih zrna kefira, 1 staklena tegla, 1 cediljka

Priprema: Sipajte mleko u čistu staklenu teglu, ubacite zrna kefira. Dobro zatvorite teglu. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi, na mračnom mestu, od 12 do 48 sati. Spreman je kada postane malo čvršći i dobije nakiseo ukus. Tada procedite sadržaj iz tegle i sačuvajte zrna na cediljki. Gotov kefir možete piti odmah ili ga staviti u frižider. Prenesite iskorišćena zrna u sveže mleko i ponovite čitav proces za novu količinu kefira.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nebojsa
23:00, 18. 04. 2021.
Odgovori

Pijem ga 6 meseci .Do sada nikakvih bolesti prehlada ili neceg drugog .Preporucujem svima.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo