Kada se otkrije alergija na histamin iz ishrane treba izbaciti ove namirnice

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lekari ističu da netolerancija na histamin nije alergija na hranu, a ponekad se naziva „pseudoalergija“ jer izgleda slično alergiji, ali ima drugačiji uzrok

Lekari ističu da netolerancija na histamin nije alergija na hranu, Foto: Shutterstock

Alergija ili intolerancija na histamin je stanje uzrokovano nemogućnošću varenja histamina iz  hrane, što dovodi do gastrointestinalnih problema. Histamin je hemikalija koju telo prirodno proizvodi, ali je prisutan i u nekim namirnicama.

Da li je intolerancija na histamin alergija na hranu?

Pojedini stručnjaci objašnjavaju da ako naše telo ne može da razgradi histamin kako treba, on  može da se nakupi u telu i izazove simptome. Lekari ističu da netolerancija na histamin nije alergija na hranu, iako neki misle da deli simptome alergijskih reakcija. Ponekad se naziva „pseudoalergija“ jer izgleda slično alergiji, ali ima drugačiji uzrok. Alergija na histamin je dosta  kontroverzna, smatraju stručnjaci koji se ne slažu oko toga da li relativno niski nivoi histamina mogu da izazovu simptome ili je verovatnije da sindrom iritabilnog creva ili neko drugo stanje izaziva simptome koji izgledaju kao alergija na histamin.

Histamin igra ključnu ulogu u ljudskom telu, od imunološke reakcije do regulacije probave. Ali,  kada telo ne može efektno da se nosi s njegovim viškom, može da dođe do intolerancije, odnosno alergije na histamin koja može ozbiljno da utiče na kvalitet života.

Koje simptome pokazuje alergija na histamin?

Histamin učestvuje u brojnim biološkim procesima, uključujući regulaciju krvnog pritiska, lučenje želudačane kiseline i posredovanje upalnih odgovora. Takođe, prisutan je u mnogim namirnicama, posebno fermentisanim proizvodima. Histamin deluje kroz četiri različita receptora (od H1 do H4) i svaki od njih aktivira specifične biološke puteve, uključujući reakcije u želucu, crevima, koži i nervnom sistemu.

Kod osoba sa intolerancijom na histamin, telo ne može efektno da razgradi histamin, što dovodi do njegovog nakupljanja u organizmu i pojave simptoma. Glavni enzim odgovoran za razgradnju histamina u crevima je diamin oksidaza (DAO), dok u ćelijama histamin razgrađuje histaminska N-metiltransferaza (HNMT).

Kod zdravih osoba, enzimi poput diamine-oksidaze pomažu u eliminaciji histamina iz hrane, međutim, kod ljudi koji su alergični na histamin, nivo ovog enzima može da bude smanjen zbog genetskih faktora, lekova ili drugih činioca. To dovodi do nakupljanja histamina i izaziva simptome koji često izgledaju kao oni kod alergijskih reakcija.

Simptomi intolerancije na histamin mogu da se razlikuju među pojedincima, ia najčešći su:

  • Gastrointestinalni problemi - nadutost, gasovi, proliv, bolovi u stomaku
  • Problemi sa kožom - osip, crvenilo, svrab, urtikarija (koprivnjača)
  • Respiratorni simptomi - curenje nosa, zapušenost, kijanje, otežano disanje
  • Kardiovaskularni problemi - ubrzan rad srca (tahikardija), nizak krvni pritisak
  • Neuropatski simptomi - glavobolja, migrena, vrtoglavica.

Stručnjaci naglašavaju da intolerancija na histamin nije alergijska reakcija i ne uključuje imunološki odgovor. Istina je da simptomi mogu da liče na alergijske, ali mehanizam nastanka je potpuno drugačiji.

Namirnice koje sadrže visok nivo histamina

Namirnice koje treba izbegavati zbog visokog nivoa histamina su:

  • Fermentisani proizvodi - sir, vino, pivo, kiseli kupus, soja...
  • Dimljena i sušena hrana - riba, meso
  • Određeno povrće: paradajz, patlidžan, spanać
  • Alkohol - posebno crno vino i pivo, koji ne samo da sadrže histamin, već i smanjuju aktivnost DAO enzima
  • Prerađeni mesni proizvodi - kobasice, hrenovke, salame
  • Konzervisana hrana - tunjevina u konzervi, gotovi umaci.

S druge strane je hrana sa niskim nivoom histamina:

  • Sveže meso i riba
  • Jaja, pirinač, krompir, mahunarke
  • Sveže voće i povrće (osim paradajza, patlidžana i spanaća)
  • Biljni čajevi i sveže ceđeni sokovi.