Naslovna / Ishrana

Čitaoci pitaju: Da li oboleli od dijabetesa mogu da jedu grožđe, odgovor daje dr Tijana Dangubić

Priredio/la: J. M.|8:50 - 23. 08. 2021.

Često su osobe obolele od dijabetesa u dilemi da li im je dozvoljeno da jedu voće i koje, naročito kada je u pitanju ono slatko, poput grožđa

dijabetes-dijabetičari-grožđe-dr tijana dangubić Dr Tijana Dangubić; Veoma često su osobe obolele od dijabetesa u dilemi da li im je dozvoljeno da jedu voće i koje Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Crno, belo, slatko, kiselo, „hamburg“… pijace već u ponudi imaju brojne vrste grožđa, a s obzirom na njegovo bogatstvo vitamina i folne kiseline, dobro ga je uvrstiti u svakodnevnu ishranu tokom leta i jeseni. Samo 100 grama grožđa sadrži 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C i jedna je od najhranljivijih namirnica jer sadrži kalijum, ugljene hidrate, proteine, vitamin A i C, kalcijum, gvožđe, vitamin B6 i magnezijum. Retko ko može da odoli bogatim grozdovima, belog ili crnog grožđa i tom slatkastom ukusu. Ali, baš taj slatkast ukus može da bude problem za osobe sa dijabetesom, pa su ljudi često u nedomici da li oboleli od dijabetesa mogu da jedu grožđe i u kojim količinama. 

Voće sa visokim glikemijskim indeksom

− Veoma često su osobe obolele od dijabetesa u dilemi da li im je dozvoljeno da jedu voće i koje, a naročito kada je u pitanju voće koje je slatko, kao što je grožđe. Glikemijski indeks voća pokazuje koliko ono podiže nivo šećera u krvi i zato je neophodno da osobe sa dijabetesom izbegavaju voće sa visokim glikemijskim indeksom u koje spadaju lubenice, mango, urme, zreo ananas, banane i slatke sorte grožđa – kaže za eKlinika portal dr Tijana Dangubić, internista endokrinolog, magistar ishrane, koja se bavi i edukacijom pacijenata o zdravim životnim navikama i pravilnoj ishrani.

Dnevnu dozu podeliti na nekoliko delova

Dr Dangubić ističe da, kao i svako voće, i grožđe ima sastojke koji su zdravi i preporučljivi svima.

Grožđe je bogato antioksidansima koji imaju protivupalno dejstvo, sadrži razne vitamine i minerale, vlakna i pektin. Iako grožđe ima viši glikemijski indeks u odnosu na drugo voće, kao što su kivi, limun, grejpfrut ili bobičasto voće, ono nije potpuno zabranjeno osobama sa dijabetesom, ali se ne preporučuje da se jede u velikim količinama. Smatra se da osobe koje imaju blaži oblik dijabetesa, koji je dobro regulisan, mogu da pojedu do 12 bobica grožđa i da je najbolje birati crvene, manje slatke sorte. Nije preporučljivo da se grožđe jede na prazan stomak, jer će naglo podići nivo šećera u krvi i najbolje je da se ne uzme odmah cela dozvoljena količina, nego da se jede po malo, tokom dana – savetuje čitaoce eKlinka portala dr Tijana Dangubić.

Oprezno sa grožđem

Dr Dangubić naglašava da je najbolje birati neprskano grožđe, jer ovo voće spada spada u grupu sa najviše pesticida.
Osobe sa loše regulisanim dijabetesom trebalo bi da izbegavaju grožđe i da umesto njega biraju manje slatko voće koje ima isto toliko vitamina, minerala i antioksidanasa kao grožđe, ali ne podiže značajno nivo šećera u krvi. U takvo voće spadaju, na primer, ribizle, divlje borovnice, ogrozd, kupine, maline i jagode – objašnjava dr Tijana Dangubić i posebno ističe da je osobama obolelim od dijabetesa zabranjeno da jedu suvo grožđe, jer je ono puno šećera. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo