Naslovna / Ishrana

Jod je posebno važan za trudnice kako bi se razvio zdrav mozak bebe

Priredio/la: M. M.|12:00 - 10. 12. 2021.

 Osim trudnica, o količini joda posebnu pažnju trebalo bi da vode i osobe sa hipertenzijom

jod i so Sladoled od čokolade je jedna od namirnica bogata jodom Foto: Shutterstock

Jod je element koji se prirodno nalazi u hrani. Pomaže u stvaranju naših tiroidnih hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3) koji utiču na proizvodnju proteina i ukupnu funkciju metabolizma. Nedostatak joda u trudnoći,na primer, može da se negativno odrazi na mozak deteta. Dosta namirnica je bogato jodom – nekada je potrebno samo obratiti malo više pažnje na strukturu obroka, kako bismo se zaštitili od mogućih problema.

Prednosti joda

Dok se fetus još razvija u materici, i kasnije u detinjstvu, jod igra važnu ulogu u razvoju centralnog nervnog, kao i skeletnog sistema. Koliko joda dobijaju bebe koje doje, zavisi od toga koliko njihove mame unose joda. Količina joda može se proveriti u formuli bebe, ako je dete hranjeno adaptiranim mlekom. Postoji zahtev proizvođačima, da formule za odojčad sadrže malu količinu joda.

Jod mnoge asocira na so. Većina proizvođača učestvuje u programu dodavanja joda kuhinjskoj soli još od dvadesetih godina prošlog veka, kako bi se anulirali nedostaci, navodi National Institutes of Health (NIH). Na tržištu Srbije sva so se jodira, a dostupan je u obliku suplemenata.

Preporučeni unos joda

Nedostatak joda može da ima štetne efekte na mozak u razvoju. Zbog toga su potrebe u trudnoći i periodu laktacije mnogo veće. Preporučene količine joda u ishrani su:

  • od rođenja do 6 meseci: 110 mikrograma (mcg)
  • 7 do 12 meseci: 130 mcg
  • 1 do 3 godine: 90 mcg
  • 4 do 8 godina: 90 mcg
  • 9 do 13 godina: 120 mcg
  • 14 do 18 godina: 150 mcg
  • 19 godina i više: 150 mcg
  • trudnoća: 220 mcg
  • laktacija: 290 mcg

Koji su znaci i simptomi nedostatka joda

Prema izveštaju American Thyroid Association ovo su jaočitiji simptomi nedostatka joda:

Struma (gušavost). Štitna žlezda ima oblik leptira na dnu vrata. Sa nedostatkom joda, štitna žlezda se može povećati, a ovo stanje se naziva struma. Pojava strume može otežati gutanje i disanje.

Usporen rad štitne žlezde – hipotiroidizam. Hipotireoza izaziva osećaj hladnoće, može da uspori kognitivne funkcije i utiče na loše raspoloženje.

Komplikacije u trudnoći. Pošto je jod veoma važan za razvoj fetusa, ozbiljan nedostatak ovog elementa može dovesti do pobačaja, mrtvorođenosti, prevremenog porođaja i urođenih mana.

Režim ishrane

Namirnice bogate jodom su mlečni proizvodi, žitarice, morski plodovi i jodirana so. Mala studija koja je proučavala nivo joda kod ljudi, koji se pridržavaju vegetarijanskog načina ishrane, zaključila je da ove grupe ljudi mogu da budu u većem riziku od nedostatka joda. Studija iz septembra 2017. objavljena u European Journal of Clinical Nutrition pratila je žene u Švedskoj koje su primenjivale paleo ishranu. Ove žene su takođe imale nedostatak hranljivih materija.

Pacijenti sa hipertenzijom

Ako imate visok krvni pritisak (hipertenziju) ili bolest srca, lekar vam je možda savetovao da smanjite unos soli. Ako već imate nedostatak joda i konzumirate ishranu sa niskim sadržajem soli, vaš nivo joda će se verovatno pogoršati, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients. U slučaju hipertenzije i savetovane promene režima ishrane, razgovarajte sa svojim lekarom o načinima nadoknađivanja joda.

Kako se dijagnostikuje nedostatak joda

Nedostatak joda ređe se dijagnostikuje u pojedinačnim slučajevima. Umesto toga, nivoi joda posmatraju se na široj populaciji, kako bi se utvrdilo da li zajednica u celini ima manjak ili da li postoji povećan rizik od nedostatka joda. U slučaju da lekar posumnja u nedostatak joda, stanje se može dijagnostikovati na osnovu testova krvi koji mere hormone štitne žlezde.

Jod i suplementacija

Jedna studija je pratila količinu odnosno koncentraciju minerala u urinu, navodi časopis Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism u izdanju iz decembra 2018. Posle 90 dana primene suplemenata joda, zabeleženo je poboljšanje stanja za 42 odsto. Autori su zaključili da multivitaminski ili prenatalni vitamini koji imaju jod u svom sastavu, a uzimaju se pre začeća ili u ranoj trudnoći mogu u dovoljnoj meri da dopune zalihe kod onih žena koje imaju deficit joda.

Koje namirnice sadrže jod

Unošenje više joda u ishranu poželjno je kako bi se sprečio nedostatak ovog minerala. Na nivou populacije, to se uglavnom radi kroz program jodiranja soli. Preporučena dnevna vrednost joda za odrasle je 150 mcg. Dobri izvori joda su sledeće namirnice:

  • morske alge
  • pečeni bakalar
  • nemasni jogurt
  • beli krompir
  • mleko sa manje masnoće
  • riblji štapići
  • škampi
  • čokoladni sladoled
  • jodirana so.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo